Wednesday, August 27, 2008

ΑΠΟΒΑΣΗ ΑΣΤΕΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΥ 65ουΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Δυο δυο, στη Βενετία δυο δυο

Αποστολή: Δημήτρης Δανίκας. ΤΑ ΝΕΑ: Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

Οι δύο κολλητοί (Τζορτζ Κλούνι και Μπραντ  Πιτ) και οι δύο ξανθιές (Σαρλίζ Θέρον και Κιμ  Μπάσιντζερ) θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον τις  πρώτες ημέρες του 65ου Φεστιβάλ Βενετίας, με τις  ταινίες «Βurn after reading» και «Τhe burning plain»,  αντίστοιχα
Κομψές οι καλλιτεχνικές διαπλοκές στην κινηματογραφική Μόστρα της Βενετίας, που σαλπάρει απόψε μέχρι και το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου. Ας πούμε ο Τζόρτζι. Και λάτρης της Ιταλίας (μαζί με όλα τα συμπαρομαρτούντα, από κρασί, pasta, μέχρι και κορίτσια) και ιδιοκτήτης ιταλικής βιλάρας. Ε, αφού - σου λέει- Τζορτζ Κλούνι μαζί με Μπραντ Πιτ στην ίδια ταινία των αδελφών Κόεν, να μην τους φέρουμε όλους μαζί ν΄ ανοίξουμε αυλαία με σαμπάνιες, να έρθουν ragazzi και όλος ο κόσμος να χαλάσει; Να τους φέρουμε. Έτσι, ο Τζορτζ από την ιταλική βιλάρα του και ο Μπραντ από τη γαλλική, εντός της οποίας στεγάζονται τα άρτι αφιχθέντα δίδυμα μαζί με την Αντζελίνα, θα προκαλέσουν απόψε μικρό σεισμό στη μικροσκοπική λωρίδα γης με το όνομα Λίντο, μόλις δέκα λεπτά με το βαπορέτο από το Σαν Μάρκο. Τώρα, αν η ταινία των Κόεν «Βurn after reading» («Κάψ΄ το αφού πρώτα το διαβάσεις») είναι καλή, μέτρια ή ασήμαντη, ελάχιστους ενδιαφέρει.
Η καλλιτεχνο-επιχειρηματική διαπλοκή της Μόστρας- όπως κάθε σοβαρού φεστιβάλ- με τις τρεις μεγάλες δυνάμεις, και κυρίως με τις ΗΠΑ και το Χόλιγουντ, είναι τόσο απαραίτητη, όσο είναι το οξυγόνο στον άνθρωπο. Νηστικό αρκούδι δεν χορεύει. Και για να χορέψει το αρκούδι - δηλαδή ο Τύπος- θα καταφθάσουν μαζί με τις ταινίες τους μερικοί rich and famous: Κιμ Μπάσιντζερ με Σαρλίζ Θέρον της ταινίας του Μεξικανού σεναριογράφου Γκιγιέρμο Αριάγα «Βurning plain». Δυο ξανθιές- πενηνταφεύγα η Κιμ και τριανταφεύγα η Σαρλίζ- στην ίδια πόλη. Ακόμα, Ρέιφ Φάινς και Γκάι Πιρς στην ταινία της μετριοασήμαντης Κάθριν Μπιγκελόου «Ηurt locker». Κόβω τον σβέρκο μου πως η «Σκόνη του χρόνου» του Τεό μπροστά σε αυτό το φιλμάκι (που μοιάζει σαν να το έχω ξαναδεί) φαντάζει σαν ο «Πολίτης Κέιν» του 2008. Αν έχεις μπάρμπα στην Κορώνη, πάντα για την Κάθριν θα ξημερώνει.
Αμερικανικό, καλλιτεχνικό, ατού της Μόστρας, ο ανάποδος Ντάρεν Αρονόφσκι («Ρέκβιεμ για ένα όνειρο»), στου οποίου την ταινία «Τhe Wrestler» ο «αλήτης» Μίκι Ρουρκ υποδύεται κολασμένο πρώην πυγμάχο πρωταθλητή. Αν τώρα, κοντά σε όλους αυτούς, προσθέσουμε την Αν Χάθαγουεϊ- η οποία θεωρείται, αλλά κατά το δικό μου διεστραμμένο γούστο δεν είναι κούκλα- καθώς και την «τρελή» Ντέμπρα Γουίνγκερ, πρωταγωνίστριες ενός οικογενειακού δράματος του Τζόναθαν Ντέμι με τον τίτλο «Η Ρέιτσελ παντρεύεται», τότε ολοκληρώνουμε τη φετινή, ανορεξική, αμερικανική επιδρομή!
Τhe good news για τους Ιταλούς, είναι η δική τους, πληθωρική - με τέσσερις παραγωγές- συμμετοχή. Παραθέτω τα ονόματα των σκηνοθετών, με τη βεβαιότητα πως ελάχιστοι εξ υμών έχετε ακούσει κάτι περί αυτών: Πούπι Αβάτι, Μάρκο Μπέτσις, Πάπι Κορσικάτο, Φέρζαν Όπετεκ. Ομολογώ θα προσέλθω κουμπωμένος μέχρι τον λαιμό. Όπου ακούς πολλά κεράσια να κρατάς ελάχιστα καλάθια. Όπισθεν ακολουθεί η Ιαπωνία, όχι τόσο λόγω ανακάμψεως, όσο αθεράπευτης ασιατίτιδας που δέρνει τον Μάρο Μίλερ, το αφεντικό. Οι δύο από αυτές είναι animation, εκ των οποίων το πρώτο είναι του αρχιμάστορα του είδους με το όνομα Χαγιάο Μιγιαζάκι. Η τρίτη, με «κανονικούς» ηθοποιούς, είναι του εντιμότατου φίλου και μόνιμου πελάτη Τακέσι Κιτάνο.
Από Film Francais
δύο συμμετοχές, με σκηνοθέτες τον Ελβετό Μπάρμπετ Σρέντερ η πρώτη και ένα δίδυμο σχετικά αγνώστων η δεύτερη. Ακόμα δύο Γερμανοί, ένας Ρώσος (ο Αλεξέι Γκέρμαν), ο Τούρκος Σεμίχ Καπλάνογλου, ο Αλγερίνος Ταρίκ Τεγκούια και τέλος ο Κινέζος Λικ Γουάι Γιου. Τώρα, αν το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου ο presidente του Jury, Βιμ Βέντερς, ανακοινώσει (ας πούμε) «Τhe winner is... Σεμίχ Καπλάνογλου», διόλου δεν θα εκπλαγώ. Είναι τιμή και καμάρι για κάθε σοβαρό φεστιβάλ να ανοίγει με τους πρωταθλητές και να κλείνει με τα αουτσάιντερ. Έκαστος στο είδος του και το φεστιβάλ με τις εκπλήξεις του!


Νiente από Ελλάδα

Όσον αφορά την Ελλάδα, το Φεστιβάλ Βενετίας εξελίσσεται σε ζωντανή αναπαράσταση της θρυλικής κωμωδίας «Αmici miei» («Οι εντιμότατοι φίλοι μου»). Εντιμότατος φίλος και ο Τεό (Αγγελόπουλος), αλλά απέσυρε την ταινία του διακριτικώς.

Εντιμότατος και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, αλλά η ταινία του «Αθήνα-Κωνσταντινούπουλη» κόπηκε από το αφεντικό της Μόστρας (τον Μάρκο Μίλερ) απογοητευτικώς. Μ΄ έναν λόγο, όλοι οι εντιμότατοι πελάτες μέσα κι ο ψωριάρης ο Έλληνας μονίμως έξω!

ΙΝFΟ: 65ο Φεστιβάλ Βενετίας, έως τις 6 Σεπτεμβρίου. Στο Ίντερνετ: http://www.labiennale.org/en/cinema/

No comments: