Saturday, August 30, 2008

Θρίλερ απαγωγής με την υπογραφή ενός Ελληνα της Κολομβίας

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ, Η Καθημερινή, Σάββατο, 30 Aυγούστου 2008

Μέσω εξωτερικού ήρθε μια από τις τελευταίες ελληνικές συμμετοχές στο διεθνές κύκλωμα των κινηματογραφικών φεστιβάλ. Το «PVC-1» του Σπύρου Σταθουλόπουλου, που προβάλλεται ήδη στις ελληνικές αίθουσες, συμμετείχε στο Δεκαπενθήμερο των σκηνοθετών στο Φεστιβάλ των Καννών του 2007 με την κολομβιανή σημαία, αλλά με τον σκηνοθέτη να επιμένει ότι πρόκειται για ελληνική ταινία, αφού ο ίδιος είναι Ελληνας μεγαλωμένος στην Κολομβία.

Πέρα από το θέμα της υπηκοότητας της ταινίας, το «PVC-1» είναι ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα με τους χρόνους και τα μέσα του κινηματογράφου, αφού ο νεαρός σκηνοθέτης γύρισε την ταινία σε ένα και μόνο πλάνο διάρκειας 85 λεπτών. Με τις δυνατότητες που προσφέρουν οι σύγχρονες ψηφιακές κάμερες, το μονοκόμματο γύρισμα δεν είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο. Αυτό που κατάφερε όμως ο Σταθουλόπουλος είναι να γυρίσει όχι μια απλή ταινία διαλόγου, αλλά ένα θρίλερ απαγωγής, με αρκετό σασπένς, αγωνία, ακόμη και χιούμορ, χωρίς να κάνει ούτε ένα κόψιμο στο γύρισμα. Οπως μας είχε πει ο ίδιος λίγο πριν πάει στις Κάννες, «όλο το γύρισμα έγινε μέσα σε τέσσερις ημέρες στην Κολομβία. Ο ίδιος χειρίστηκα την κάμερα, ένα βαρύ steady cam και για να προετοιμαστώ, έκανα προπόνηση πέντε ώρες τη μέρα επί τρεις μήνες. Εκανα αρκετές πρόβες με τους ηθοποιούς και χρειάστηκε πολλή προετοιμασία. Επειδή ήθελα να γυρίσω σε μονοπλάνο, έπρεπε να είναι όλα προσχεδιασμένα με λεπτομέρεια και για μένα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να χειριστώ την κάμερα, επειδή τα γυρίσματα έγιναν σε μέρη με ζέστη, βράχια και νερά, όπου έπρεπε να κινούμαι με τη βαριά κάμερα».
Το «PVC-1» δεν μπορεί να συγκριθεί με τις ακριβότερες παραγωγές, όπου το κοφτό μοντάζ και οι πλούσιες δυνατότητες σε εναλλαγές χώρων προσφέρουν περισσότερο εντυπωσιακό θέαμα. Ομως, εδώ σημασία έχει η ιδέα. Ο Σταθουλόπουλος είχε μια έξυπνη ιδέα, τη μετέφερε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και κατάφερε να προβάλλει τον εαυτό του στον διεθνή κινηματογραφικό χώρο, αφού ήδη τού έχουν γίνει προτάσεις από διεθνή στούντιο.

No comments: