Friday, August 29, 2008

Η Βενετία παίρνει τώρα μπροστά

Επειτα από τη γεμάτη από σταρ έναρξη του φεστιβάλ, με τον Τζορτζ Κλούνεϊ, τον Μπραντ Πιτ και την Τίλντα Σουίντον να παρακολουθούν από τις πρώτες θέσεις του Λίντο την πρεμιέρα του «Καυτού απόρρητου» των αδελφών Κοέν, η 65η Μόστρα της Βενετίας αποκτά περισσότερο φεστιβαλικούς ρυθμούς.

Το «Καυτό απόρρητο» αντιμετωπίστηκε με θετικές αντιδράσεις από την κριτική, τονίζοντας βέβαια ότι οι Κοέν έπειτα από τη βαριά ατμόσφαιρα του βραβευμένου με Οσκαρ «Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους» βρίσκονται σε πιο ελαφριά διάθεση. Η νέα ταινία τους είναι μια κωμωδία με έντονους και άκομψους χαρακτήρες που έχουν ακραίες συμπεριφορές και ερμηνεύονται με ηθελημένη υπερβολή από το λαμπερό καστ.
Ο Τακέσι Κιτάνο, σταθερός επισκέπτης των διεθνών φεστιβάλ και παλαιότερος νικητής του Χρυσού Λέοντα της Μόστρα με τα «Πυροτεχνήματα», αυτή τη χρονιά φέρνει στο διαγωνιστικό πρόγραμμα της Βενετίας τον «Αχιλλέα και τη χελώνα». Η ταινία του Ιάπωνα σκηνοθέτη είναι μια κωμωδία για τις υπερβολές και τις παρανοήσεις στον κόσμο της τέχνης. Ο Κιτάνο τοποθετεί την ιστορία στον χώρο των εικαστικών τεχνών, αλλά, όπως δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου, τα συμπεράσματά του ταιριάζουν και στον χώρο του κινηματογράφου.
Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός ζωγράφου και ενός εμπόρου τέχνης, που από λάθος θεωρεί εικαστικό αριστούργημα τις σκόρπιες πινελιές ενός παιδιού. Ο Κιτάνο, ο οποίος είναι και ζωγράφος, είπε ότι επέλεξε να παίξει έναν ζωγράφο, επειδή «οι πίνακές μου δεν εκτιμώνται ούτε από τους κριτικούς, ούτε από το κοινό. Απλώς ήθελα να πω ότι δεν είναι απαραίτητο να είσαι επιτυχημένος. Αν κάνεις κάτι που σού αρέσει, κι αυτό είναι αρκετό».
Η δεύτερη ταινία του διαγωνιστικού προγράμματος χθες, ήταν η γερμανική συμμετοχή «Jerichow» του Κρίσταιν Πέτσολντ, με τους Μπένο Φίρμαν και Νίνα Χος. Είναι η μοιραία συνάντηση τριών προσώπων. Ο Τόμας έχει αποταχθεί από τον στρατό. Ο Αλί, ένας Τούρκος εστιάτορας, ενδιαφέρεται για το πώς δεν θα τον κλέβουν οι υπάλληλοί του και η Λάουρα, προσπαθεί να κρύψει το σκοτεινό της παρελθόν με τον γάμο της με τον Αλί. Και οι τρεις τους, αναζητώντας την προσωπική τους ασφάλεια, θα προσπαθήσουν να την κερδίσουν μέσα από την προδοσία. Εκτός συναγωνισμού προβλήθηκε το «Shirin» του «απαραίτητου» στα φεστιβάλ Αμπάς Κιαροστάμι, μεταφορά ενός περσικού ποιήματος του 12ου αιώνα, το οποίο ξετυλίγεται μέσα από τα πρόσωπα 115 γυναικών ηθοποιών.
Το λαμπερό γεγονός της Μόστρα, ήταν η προβολή του ντοκιμαντέρ «Valentino: the last emperor», με θέμα τη ζωή και την καριέρα του διάσημου σχεδιαστή μόδας, ο οποίος έχει πλέον αποσυρθεί. Η ταινία που σκηνοθέτησε ο Ματ Τιρνάουερ, είναι γεμάτη από τα διάσημα πρόσωπα που έχουν ντυθεί με τα φλογερά κόκκινα, σήμα κατατεθέν της υψηλής ραπτικής του, και ο ίδιος παρακολούθησε την πρεμιέρα, έχοντας στο πλευρό του το πολυφωτογραφημένο μοντέλο Εύα Χερτσίγκοβα.

No comments: