Friday, December 31, 2010

Το κινηματογραφικό 2010: Μια δύσκολη αλλά ανήσυχη χρονιά

  • Τερζής Κ., Η ΑΥΓΗ: 02/01/2011
Ήταν μια δύσκολη αλλά ταυτόχρονα και μεταβατική χρονιά το 2010, όχι μόνο για την κοινωνία αλλά και για τον κινηματογράφο, έστω κι αν ορισμένοι επιμένουν ότι οι εποχές της κρίσης είναι οι πιο γόνιμες για τις τέχνες. Οι εισπράξεις στις αίθουσες πέφτουν, οι δημιουργοί αναζητούν τρόπους για φτηνότερες παραγωγές, χωρίς όμως άλλου είδους εκπτώσεις... Πέρυσι τέτοια εποχή οι θεατές πλημμύριζαν τις αίθουσες για να δουν το “Avatar”, το «τεχνολογικό θαύμα» που προσέφερε το Χόλιγουντ ως σωτηρία για το οικονομικό μέλλον του κινηματογράφου. Σχεδόν με το ξεκίνημα της χρονιάς, μας αποχαιρετούσε ο Ερίκ Ρομέρ, ο μεγάλος εξερευνητής των ηθών, όπως στο κλείσιμο του 2010 χάσαμε τον Νίκο Παπατάκη, τον σκηνοθέτη της αγάπης και της εξέγερσης, που οι ταινίες του, όπως «Οι βοσκοί», «Η φωτογραφία», «Οι άβυσσοι», δεν θα πάψουν ποτέ να αναστατώνουν και να ανακαλύπτονται ξανά...
  • ΒΡΑΒΕΙΑ
Τα βραβεία που επιλέγουμε να θυμηθούμε από τη χρονιά που έφυγε είναι εκείνα της νεότευκτης Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Συνήθως οι τελετές απονομής κινηματογραφικών βραβείων φέρνουν αυτομάτως στο μυαλό μια γερή δόση γκλαμουριάς, τουαλέτες, στρας και προβολείς... Ήταν λοιπόν έκπληξη για πολλούς η «έξοδος στην πραγματικότητα» τη Δευτέρα το βράδυ στις 3 Μαΐου με την ομιλία του προέδρου της Ακαδημίας Κινηματογράφου Τάσου Μπουλμέτη, που άνοιξε την τελετή: «Η εικόνα των Νεοελλήνων, που στηριζόταν σε μια ψευδαίσθηση ευημερίας χωρίς αξίες, έχει σήμερα καταρρεύσει. Αναδείχτηκαν στη δημόσια ζωή πρόσωπα αμφισβητούμενα, χωρίς πολιτισμό, ξόδεψαν αλόγιστα τον δημόσιο πλούτο, αγνόησαν επιδεικτικά τον πολιτισμό. Η κρίση που βιώνουμε σήμερα είναι πρώτα απ` όλα κρίση πολιτισμού...». Επιπλέον, η Ακαδημία στην πρώτη της δημόσια εκδήλωση φάνηκε να γνωρίζει πολύ καλά ότι ο κινηματογράφος πρέπει να λειτουργήσει σαν ένα «ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο», προσκαλώντας στη γιορτή ανθρώπους που δημιουργούν αλλά και συνθλίβονται σήμερα -γιατί η παρουσία του προέδρου της Αφγανικής Κοινότητας της Αθήνας πλάι στον ποιητή Μιχάλη Γκανά υπενθύμιζε τον αδικοσκοτωμένο 15χρονο Χαμιντουλά και τη δεκάχρονη αδελφούλα του που έχασε το φως της.
  • ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ
Το «παλιό» ξεθωριάζει, το καινούργιο δεν έχει αποκτήσει ακόμη σαφή χαρακτηριστικά. Ο αναγνωρισμένος πρώτα στο εξωτερικό, φορτωμένος με πλήθος βραβείων, «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου, που κέρδισε και όλα τα μεγάλα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου είναι μια σφοδρή κριτική στις νόρμες της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, όπως αποτυπώνονται σε μια οργουελιανής μορφής οικογένεια. Από κοντά και το σινεμά-γροθιά του Γιάννη Οικονομίδη, αλλά και η «Στρέλλα» του Πάνου Χ. Κούτρα, που αναζητεί ένα άλλο, απελεύθερο μοντέλο οικογένειας, η «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου που αναζητεί τη δύσκολη συνύπαρξη και καυτηριάζει «οικεία κακά», το «Attenberg» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη που διαθέτει «ευρωπαϊκή ματιά», ενώ η δημιουργός του κινείται μεταξύ Αμερικής και Ελλάδας, η «Χώρα προέλευσης» του Σύλλα Τζουμέρκα, ο Αλέξης Αλεξίου, ο Αγγελος Φραντζής, ο Βαρδής Μαρινάκης, ο Γιάννης Φάγκρας, ο «παλιός» Κωνσταντίνος Γιάνναρης που η νέα του ταινία είναι ήδη έτοιμη, και ακολουθούν αρκετοί νεότεροι...
  • ΓΚΟΝΤΑΡ
«Film Sosialisme», ένα φτηνό, «ανάλαφρο» σαν πρόταση παραγωγής, αλλά κατάφορτο σκέψης και αγωνιώδους προβληματισμού guerilla film, από τον βετεράνο Ζαν Λικ Γκοντάρ στο παράλληλο πρόγραμμα «Ένα κάποιο βλέμμα», στο τελευταίο φεστιβάλ των Καννών. Μια ταινία αγωνίας για το μέλλον της Ευρώπης και του πλανήτη, με τον Γκοντάρ να επισημαίνει πληγές και αναπάντητα ερωτήματα, από την Παλαιστίνη μέχρι το Σεράγεβο, με ιδιαίτερη αναφορά στην ελληνική περίπτωση, ανατρέχοντας μέχρι τον ελληνικό Εμφύλιο. Το καλοκαίρι του 2009 οι αρμόδιοι στην Αθήνα του αρνήθηκαν την άδεια να πραγματοποιήσει γυρίσματα σε αρχαιολογικούς χώρους, όπως είχε ζητήσει, επειδή δεν... προσκόμισε σενάριο, ωστόσο ο Γκοντάρ αποδεικνύεται βαθιά ελληνοκεντρικός: Σε συνέντευξή του σε γαλλικό περιοδικό επισήμανε ότι «η Ευρώπη οφείλει τα πάντα στην Ελλάδα», ενώ ακύρωσε την τελευταία στιγμή την παρουσία του στο Φεστιβάλ, επικαλούμενος «προβλήματα ελληνικού τύπου» (suite à des problèmes de type Grec). Οι δημοσιογράφοι υποδέχτηκαν με αμηχανία αυτή την τυπικά γκονταρική κίνηση, αδυνατώντας να την ερμηνεύσουν, ενώ εμείς δικαιούμαστε να την εκλάβουμε ως μία ακόμη κίνηση αλληλεγγύης...

  • ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Είκοσι τέσσερα χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου 1579/1986 με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη (“νόμος Μάνου Ζαχαρία” για τους γνωρίζοντες) που οργάνωσε, έστω με ελλείψεις, και σύμφωνα με τα δεδομένα της εποχής εκείνης, μια εθνική κινηματογραφική πολιτική, το “νέο τοπίο” στον οπτικοακουστικό χώρο επιβάλλει ουσιαστικές αλλαγές, που ήδη έχουν καθυστερήσει. Το νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος δηλώνεται σαν “εργαλείο” προκειμένου να σταθεί η πολιτεία στο πλευρό των μικρομεσαίων ανεξάρτητων παραγωγών και της καλλιτεχνικής δημιουργίας (art house ταινίας) με «ανακατανομή των πόρων, περιορισμό της σπατάλης σε αντιπαραγωγικές διαδικασίες, ενεργοποίηση του 1,5%, απογαλακτισμό των δημιουργών από τον κρατικό εναγκαλισμό και τα συντεχνιακά συμφέροντα, χωρίς όμως να απεμπολείται η ευθύνη της πολιτείας». Είναι έτσι; Το βέβαιο είναι πως καθιερώνει για πρώτη φορά τον πλήρη πολιτικό έλεγχο, καθώς ο υπουργός διορίζει σε τελική ανάλυση τους πάντες... Η σύγκρουση που είχε ξεκινήσει στον κινηματογραφικό χώρο ένα χρόνο πριν, με την εμφάνιση της «Ομίχλης», πήρε νέες διαστάσεις με τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου και δεν είναι καθόλου βέβαιο πως η ψήφισή του θα φέρει και την κατασίγαση των παθών. Όσο για το ίδιο το νομοσχέδιο, όλοι γνωρίζουν πια πως η απόσταση ανάμεσα στις προθέσεις και την υλοποίηση, ειδικά στην Ελλάδα είναι τις περισσότερες φορές αβυσσαλέα... Τα φορολογικά κίνητρα για παράδειγμα που ψηφίστηκαν μήνες πριν σε νομοθέτημα του υπουργείου Οικονομικών δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη και το μέλλον τους εξαρτάται από τις διαθέσεις του κ. Παπακωνσταντίνου και της τρόικας. Έχουμε γράψει κατ’ επανάληψη πως απαιτείται γενναία αύξηση του επενδυόμενου ποσού στον ελληνικό κινηματογράφο, προκειμένου να σταθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ακόμα και σε συνθήκες κρίσης. Η “πολυσυλλεκτικότητα” που επαγγέλλεται το νομοσχέδιο του κ. Γερουλάνου ως προς τη συγκέντρωση των πόρων για την ενίσχυση της παραγωγής μένει να κριθεί στην πράξη.
  • Κινηματογραφικές απουσίες
Εκτός από τους Νίκο Παπατάκη και Ερίκ Ρομέρ που ήδη αναφέραμε, μέσα στο 2010 έφυγαν από τη ζωή οι Ντένις Χόπερ, Τομ Μάνκιεβιτς, Μπλέικ Έντουαρντς, Ντίνο ντε Λαουρέντις, Λιν Ρεντγκρέιβ, Αρθουρ Πεν, Τόνι Κέρτις, Τζιν Σίμονς, Λέσλι Νίλσον, Τζιλ Κλέιμπουργκ, Πατρίσια Νιλ, Γκλόρια Στιούαρτ, και από την Ελλάδα οι Γιάννης Διαλιανίδης, Ανδρέας Βουτσινάς, Πάνος Γλυκοφρύδης, Γιώργος Καμπανέλλης, οι συνάδελφοι Ανδρέας Παγουλάτος και Γιώργος Τζιώτζιος, οι Άννα Καλουτά, Σμάρω Στεφανίδου, Τασώ Καββαδία, Γκιζέλα Ντάλι (κατά κόσμον Αδαμαντία Μαυροειδή). «Τιμής ένεκεν» θα συμπεριλάβουμε σε αυτή τη λίστα και τον φοβερό Αυγουστίνο Καντιώτη, λόγω της ιστορικής σύγκρουσης με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, όταν ο τελευταίος «τόλμησε» να εισβάλει στην επικράτειά του. Ο μακαριστός ζηλωτής μητροπολίτης παρακολουθούσε τα πάντα, ακόμη και το Φεστιβάλ των Καννών, και όταν εκείνη τη χρονιά το «Μετέωρο βήμα του πελαργού» δεν κατάφερε να αποσπάσει κάποιο σημαντικό βραβείο εκεί, εξέδωσε μια αλησμόνητη ανακοίνωση όπου γεμάτος ικανοποίηση ανέφερε πως ο... άθεος σκηνοθέτης «απεδοκιμάσθη και από την καλλιτεχνικήν σύναξιν του ομίλου των Καννών».

Thursday, December 30, 2010

«Είμαι πιο Έλληνας και από τους Έλληνες» δηλώνει ο Τομ Χανκς

  • Μιλά για τη συνεργασία του με τη Βάρνταλος
Ο Τομ Χανκς
Ο Τομ Χανκς   
Λος Αντζελες
Ενθουσιασμένος με την Ελλάδα είναι ο διάσημος ηθοποιός Τομ Χανκς, ο οποίος δηλώνει «110% Έλληνας». «Είμαι πιο Έλληνας και από τους Έλληνες» λέει.

Ο Τομ Χανκς που είναι παντρεμένος με την ελληνικής καταγωγής ηθοποιό Ρίτα Γουίλσον επισκέπτεται συχνά τη χώρα μας και έχει συνεργαστεί ως παραγωγός πολλές φορές με τη Νία Βάρνταλος.

Με αφορμή τη νέα τους συνεργασία στην ταινία Larry Crown, όπου ο Τομ Χανκς σκηνοθετεί σενάριο του ίδιου και της Βάρνταλος, ενώ πρωταγωνιστεί κιόλας, έκανε αναφορά στη σχέση του με την Ελλάδα.

«Είμαι πιο Έλληνας και από τους Έλληνες, γιατί είχα την εξυπνάδα να παντρευτώ Ελληνίδα. Μερικοί Έλληνες δεν παντρεύονται Ελληνίδες, το πιστεύετε;» είπε στο Greekreporter, αστειευόμενος για τον γάμο του με τη Ρίτα Γουίλσον.

Σε ερώτηση αν είναι δύσκολο να είναι κάποιος παντρεμένος με Ελληνίδα, ο Τομ Χανκς λέει: «Ελάτε τώρα! Είναι πολύ διασκεδαστικό να είσαι παντρεμένος με Ελληνίδα».

Ωστόσο, δήλωσε ότι δεν τον έχει προσεγγίσει το υπουργείο Τουρισμού, για μια καμπάνια για την Ελλάδα, όπως είχε ακουστεί πριν από μερικούς μήνες.

Στο Larry Crown ο Τομ Χανκς πρωταγωνιστεί με την Τζούλια Ρόμπερτς στον ρόλο ενός ανθρώπου που όταν χάνει τη δουλειά του θα αναγκαστεί να επανεφεύρει τον εαυτό του.

Wednesday, December 29, 2010

Ο Κλιντ Ιστγουντ ψάχνει τη «Ζωή αλλού»

Ο Κλιντ Ιστγουντ και ο Ματ Ντέιμον στα γυρίσματα της ταινίας «Η ζωή μετά» 
Το άγνωστο γοητεύει και το άγνωστο που λέγεται «μετά θάνατον ζωή», ακόμη περισσότερο. Αυτό είναι το θέμα με το οποίο ο Κλιντ Ιστγουντ καταπιάνεται στην τελευταία ταινία του, «Η ζωή αλλού» που από την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου θα προβάλλεται και στην Ελλάδα.
Η ταινία αφηγείται την ιστορία τριών ανθρώπων στοιχειωμένων, με διαφορετικό τρόπο ο καθένας, από τον θάνατο. Ένα πρώην μέντιουμ (Ματ Ντέιμον) προσπαθεί να απαλλαγεί από το «χάρισμα» τού να αντιλαμβάνεται τι έχει συμβεί στην ζωή αυτού που αγγίζει. Μια γαλλίίδα δημοσιογράφος (Σεσίλ ντε Φρανς), βλέπει την ζωή της να αλλάζει ριζικά όταν «επιστρέφει» από τον θάνατο κατά την διάρκεια ενός τσουνάμι στην Ινδονησία. Ένα αγόρι (Φράνκι Μακλάρεν) δεν μπορεί να χωνέψει τον θάνατο του δίδυμου αδελφού του αναζητά απεγνωσμένα απαντήσεις.
Ο καθένας αναζητά την αλήθεια και οι ζωές τους θα διασταυρωθούν εξαιτίας αυτού που πίστευαν ότι υπάρχει ή πρέπει να υπάρχει μετά το θάνατο. «Δεν γνωρίζουμε τι υπάρχει στην άλλη πλευρά», λέει ο σκηνοθέτης Κλιντ Ίστγουντ που στις 31 Μαίου του 2011 κλείνει τα 81. «Οι άνθρωποι έχουν τις πεποιθήσεις τους για το τι υπάρχει και τι δεν υπάρχει εκεί, αλλά όλα αυτά είναι υποθέσεις. Κανείς δεν ξέρει, μέχρι να φτάσει εκεί
Σεναριογράφος της «Ζωής μετά» είναι ο βρετανός Πίτερ Μόργκαν, γνωστός από τα σενάρια των ταινιών «Η βασίλισσα» και «Φροστ/ Νίξον: Η αναμέτρηση». Ο ξαφνικός θάνατος ενός πολύ στενού φίλου του Μόργκαν από ατύχημα έπαιξε μεγάλο ρόλο στην έμπνευσή του. Ο ίδιος αναφέρει: «Στην κηδεία το πνεύμα του φίλου μου ήταν ακόμη ζωντανό, σκεφτόμουν αυτό που σκέφτονταν και όλοι οι άλλοι: ‘Πού πήγε; ” Μπορεί να είμαστε τόσο κοντά σε κάποιον, να ξέρουμε τα πάντα γι' αυτόν, να μοιραζόμαστε τα πάντα μαζί του, και ξαφνικά να πεθαίνει και να μην γνωρίζουμε τίποτα πια γι’ αυτόν. Ήθελα να γράψω μια ιστορία που να θέτει ορισμένα από αυτά τα ερωτήματα.»

Αρκετά χρόνια μετά την συγγραφή του σεναρίου, ο Μόργκαν το έδωσε στην στενή φίλη του, παραγωγό Κάθλιν Κένενττι η οποία, με την σειρά της το προώθησε στον Στίβεν Σπίλμπεργκ που σκέφτηκε τον Κλιντ Ιστγουντ για την σκηνοθεσία του ορμώμενος κυρίως από την ευαισθησία του σκηνοθέτη ταινιών όπως οι «Ασυγγχώρητοι», «Σκοτεινό ποτάμι» και «Η ανταλλαγή». Και εκείνος, για μια ακόμη φροα, σε μια ακόμη ταινία του, μας προσφέρει με γενναιοδωρία το μεγαλείο της απλότητας και της σοφίας του.
Η ταινία «Η ζωή μετά» θα προβάλλεται στις αίθουσες από την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=375350&dt=29/12/2010#ixzz19Zvl7qRM

Οι ταινίες της εβδομάδας: Μια σκληρή σαραντάρα μετράει τα λάθη της

Η ταινία «Το γράμμα που άλλαξε τη ζωή μου» με τη Σοφί Μαρσό ξεχωρίζει επειδή είναι... λιγότερο αδιάφορη από τις υπόλοιπες

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ | Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010 
 
Η «χρυσή μετριότητα» επικρατεί και αυτή την εβδομάδα σε ό,τι αφορά τις νέες ταινίες που ανοίγουν αύριο στις αίθουσες. Αν προβάλλουμε πρώτη τη γαλλική κομεντί «Το γράμμα που άλλαξε τη ζωή μου» («L΄ age de raison», Γαλλία, 2010) του Ζαν Σαμουέλ είναι επειδή αυτή η ταινία ξεχωρίζει... όπως ο μονόφθαλμος ανάμεσα στους τυφλούς.

Το μόνο που δεν θα σε κάνει να νιώσεις είναι ότι, αν το θέλεις, μπορείς όντως να αλλάξεις τη ζωή σου. Και είναι κρίμα, γιατί όλη η φιλοσοφία της βρίσκεται εκεί ακριβώς. Το φιλμ υποστηρίζει ότι είναι προτιμότερο να μένουμε πιστοί στα όνειρά μας, αυτά που κάναμε παιδιά, από το να υποχωρούμε ως ενήλικοι σε συμβάσεις μέσα από τις οποίες το μόνο που κερδίζουμε είναι το να... χάσουμε σιγά-σιγά τον εαυτό μας, την ψυχή μας.

Ως ιδέα ακούγεται υπέροχη. Στην πράξη βέβαια τα πράγματα δυσκολεύουν. Από την άλλη πλευρά, δουλειά του ψυχαγωγικού κινηματογράφου είναι να σε κάνει να το χωνέψεις- εφόσον σ΄ το σερβίρει όμορφα. Και εδώ είναι το πρόβλημα που είχα παρακολουθώντας το «Γράμμα που άλλαξε τη ζωή μου». Παρά την έκτακτη παρουσία της Σοφί Μαρσό, η οποία στα 40 της δείχνει πιο όμορφη από ποτέ, η ταινία δεν βρίσκει ποτέ τον χώρο για να ανοίξει τα φτερά της, να γίνει σύννεφο στον ουρανό, να πετάξει και να σε πάρει μαζί της. Η Μαρσό υποδύεται τη Μαργκερίτ, μια αυστηρή, σκληρή μπίζνες γούμαν που βρίσκεται αντιμέτωπη με το παρελθόν της όταν ένας γερο-συμβολαιογράφος (Μισέλ Ντισοσουά) της παραδίδει ένα πακέτο γραμμάτων που η ίδια έγραφε στον εαυτό της όταν ήταν παιδί. «Σου γράφω αυτό το γράμμα για να μην ξεχάσεις τις υποσχέσεις που έδωσες όταν ήσουν μικρή και να θυμάσαι όλα όσα θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις» έγραφε μικρή η Μαργκερίτ. Η Μαργκερίτ όμως άλλαξε. Εγινε αυτό που δεν ήθελε. Και τώρα, τι; Θα αλλάξει ξανά;

Ωραίο ερώτημα. Ελα όμως που το τι θα κάνει ή τι δεν θα κάνει στη ζωή της παύει από ένα σημείο και μετά να μας αφορά. Η ταινία δεν βρίσκει τις ανάσες που χρειάζεται, αναλώνεται σε πολλές βαρετές λεπτομέρειες γύρω από το πόσο άχαρη είναι η ζωή της Μαργκερίτ και η σύνδεση που κάνει με το παρελθόν της δεν χαίρει ζωντάνιας. Βλέπεται αλλά δεν σου μένει.

Σημείωση: Οι ταινίες θα προβάλλονται στις αίθουσες από αύριο.
  • ΣΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ  
* «Solomon Κane» (ΗΠΑ, 2010) του Μάικλ Τζέι Μπάσετ. Πρώην αιμοβόρος και αδίστακτος άγγλος πολεμιστής του 16ου αιώνα ( Τζέιμς Πιουρφόι ) στρέφεται προς την ειρήνη αλλά αργότερα έρχεται αντιμέτωπος με το Απόλυτο Κακό, άρα ξαναγίνεται αιμοβόρος και αδίστακτος. Σκοτεινό αλλά άδειο έπος φαντασίας που, παρ΄ ότι βασισμένο στον ήρωα του Ρόμπερτ Χάουαρντ από τη συλλογή ιστοριών και ποιημάτων «Οι άγριες ιστορίες του Solomon Κane», δεν έχει την ανάλογη γκόθικ ατμόσφαιρα που είχε ο «Κόναν ο βάρβαρος», δημιούργημα του ίδιου συγγραφέα. Οι Μαξ φον Σίντοφ και Πιτ Πόστλθγουεϊτ κάνουν περάσματα αλλά δεν βοηθούν την κατάσταση.

  • Λούκι Λουκ με σάρκα και γαλλικά
Α νήκω σε αυτούς που μεγάλωσαν διαβάζοντας Λούκι Λουκ (το αγαπημένο μου κόμικ), επομένως θεωρώ τον εαυτό μου ιδιαίτερα απαιτητικό όταν καλείται να τον δει με σάρκα και οστά αληθινού ηθοποιού. Ομολογώ ότι όσες φορές τον έχω δει ως σήμερα στην οθόνη με έχει απογοητεύσει (ποιος θέλει να θυμάται τον Λούκι Λουκ με τον Τέρενς Χιλ;).

Στην περίπτωση του τωρινού «Λούκι Λουκ» (Γαλλία, 2010), που σκηνοθέτησε ο Τζέιμς Χιουθ, έμεινα μάλλον αδιάφορος με τον Ζαν Ντιζαρντέν στον ρόλο του φτωχού και μόνου καουμπόη (θυμίζω ότι ο ίδιος ηθοποιός είχε υποδυθεί τον πράκτορα ΟSS 117 σε δύο παρωδίες).

Διασκέδασα όμως με τη νοσταλγική παρέλαση χαρακτήρων του κόμικ που εν προκειμένω βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην ίδια ιστορία. Η αντρογυναίκα Καλάμιτι Τζέιν (Σιλβί Τεστί), ο χαρτοπαίκτης Πατ Πόκερ (Ντανιέλ Πρεβόστ), ο κακομαθημένος Μπίλι Δε Κιντ (Μικαέλ Γιουν), ο αρχιπαράνομος Τζέσι Τζέιμς (Μελβίλ Πουπό), όλοι μου θύμισαν τα παιδικά μου χρόνια, τότε που ξεφύλλιζα αχόρταγα τις σελίδες των κόμικς των Μορίς- Γκοσινί και διασκέδαζα αφάνταστα. Αν κάπου πετυχαίνει αυτή η ταινία, είναι στο ότι σε ωθεί να διαβάσεις ή να ξαναδιαβά- σεις τα αριστουρ- γηματικά κόμικς, ώστε να δεις τι ακριβώς σημαίνει γνήσιος Λούκι Λουκ.  
  • Ξαναζεσταμένος... δολοφόνος
Α πορώ με τον Γουές Κρέιβεν. Εξυπνος σκηνοθέτης κλασικών ταινιών τρόμου όπως ο «Εφιάλτης στον δρόμο με τις λεύκες» και το «Scream», πώς τα έχει καταφέρει ο μασκαράς και επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια και τα ίδια σε τόσο πολλές ταινίες; Πάρτε για παράδειγμα τον «Κλέφτη ψυχών» («Μy soul to take», ΗΠΑ, 2010). Νομίζεις ότι βλέπεις ένα κολάζ από παλαιότερες (και καλύτερες) ταινίες του. Το μοτίβο βέβαια, πάντα το ίδιο. Ενας κατά συρροήν δολοφόνος που θέλει να εκδικηθεί. Μμμ.... Πολύ πρωτότυπο για Κρέιβεν, ε; Από εκεί και πέρα αρχίζει η ανακύκλωση. Στο στόχαστρο του δολοφόνου βρίσκεται μια παρέα παιδιών που γεννήθηκαν την ημέρα που εκείνος σκοτώθηκε. Σας θυμίζει κάτι; Το «Ξέρω τι κάνατε πέρσι το καλοκαίρι» μήπως, όπου ο Κρέιβεν ήταν παραγωγός; Και να είχε τη σκηνοθετική μαεστρία ενός «Scream»- από το οποίο δεν έλειπαν ούτε το σενάριο ούτε το σασπένς, αλλά ούτε και ο αυθεντικός τρόμος... Εδώ όμως το καθετί είναι προδιαγεγραμμένο. Ξέρεις πότε θα τρομάξεις, πότε θα γελάσεις και πότε είναι ώρα να πας στην τουαλέτα. Το φιλμ σού δίνει την εντύπωση ότι έχει φτιαχτεί εξ ολοκλήρου μέσα από πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή. Και νομίζω ότι αυτό ακριβώς έγινε. (Παίζουν οι ηθοποιοί Μαξ Τιερότ, Τζον Μαγκάρο, Εμιλι Μιντ.)

Οι ταινίες της εβδομάδας: Και ες (μεθ)αύριον τα σπουδαία...

Διανύουμε τις τελευταίες μέρες του χρόνου που ανεπιστρεπτί αποσύρεται από το προσκήνιο της Ιστορίας και τέτοιες μέρες είθισται να γίνονται στοιχειώδεις αναφορές και υπομνήσεις απολογιστικού χαρακτήρα, εν προκειμένω στις πιο αξιόλογες ταινίες που βγήκαν στη διάρκεια της χρονιάς στις κινηματογραφικές αίθουσες. 
Εδώ θα αναφερθούμε αποκλειστικά και μόνο σε ταινίες που προβλήθηκαν για πρώτη φορά, αποκλείοντας έτσι τις επανεκδόσεις, οι οποίες όχι μόνο υπήρξαν άφθονες και σπουδαίες, αλλά και απαραίτητες, τις περισσότερες φορές, λόγω του επικαιροποιημένου ενδιαφέροντος που παρουσίαζαν. Γενικό κριτήριο για την επιλογή των - δέκα τον αριθμό σύμφωνα με στερεότυπες επιταγές - σημαντικότερων ταινιών που είδαμε το 2010 συνιστά κατά πρώτο και κύριο λόγο, η «καλλιτεχνικότητα» που διέπει το φιλμικό κείμενο - έννοια αντίστοιχη της «λογοτεχνικότητας» (για τη λογοτεχνία) - η οποία καθορίζεται ως συνάρτηση αφηγηματικών και στιλιστικών ενοράσεων του δημιουργού που σχετίζονται με θεωρίες, νόρμες και τρόπους που συντάσσονται με διάφορα αφηγηματικά μοντέλα. Η σειρά των 10 καλύτερων ταινιών του 2010 έχει να κάνει μόνο με τη χρονική τους εμφάνισή στις αίθουσες και καθόλου με διαγωνιστικά κριτήρια.  
Τον περασμένο Φεβρουάριο κατέπληξε το ουγγρο-ρουμάνικο θρίλερ, ταινία σκοτεινή σαν τα δάση μέσα από τα οποία βγαίνει η ιστορία, «Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΙΝ ΒΑΡΓΚΑ» σε σκηνοθεσία του νεαρού Βρετανού Πίτερ Στρίκλαντ ενώ αργότερα, τον ίδιο μήνα ακολούθησε το βραβευμένο στο φεστιβάλ του Βερολίνου «ΓΑΛΑ ΤΗΣ ΘΛΙΨΗΣ», πανέμορφα πολύχρωμο και βαθιά ταξικό φιλμ από το Περού, σε σκηνοθεσία της Κλάουντια Γιόσα. «ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΩΝ» του Μάρτιν Σκορτσέζε και «Ο ΑΟΡΑΤΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ» του Ρομάν Πολάνσκι, κινήθηκαν στα πλαίσια του αναμενόμενου, αποδείχθηκαν μεγάλες ταινίες, σπουδαίων μαστόρων.
Η επιφανειακά πανάλαφρη ιρλανδική σάτιρα «ΑΓΙΑΣΜΟΣ» του Τομ Ριβ εμφορείται από χαρακτηριστικά λαϊκού πνεύματος και κέλτικης ψυχής ενώ η σύγχρονη πολωνέζικη ταινία «ΑΘΩΑ ΚΟΛΠΑ» καταγράφει τις αφομοιωμένες αρχές, τις επεξεργασμένες γνώσεις και τις προσωποποιημένες επιλογές του σκηνοθέτη της, Αντρζέι Γιακιμόφσκι, οι οποίες άπτονται της λόγιας, εθνικής τους κινηματογραφίας. Σε έντονα ποιητικά χνάρια η διάφανα αέρινη ισπανική ταινία «ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΛΒΙΑ» του Χοσέ Λουίς Γκερίν.
Οσο για τις τρεις ταινίες που ακολουθούν, αυτές καταλαμβάνουν από κοινού θέση κορυφής. Πρόκειται για τρεις βαθιά ανθρωποκεντρικές ταινίες με ήρωες «εξανθρωπισμένα ανθρώπινα όντα», μονάδες που χωρίς να προβαίνουν σε βερμπαλιστικές διακηρύξεις, απορρίπτουν ως οντότητες το απάνθρωπο και αδιέξοδο κοινωνικό καπιταλιστικό μοντέλο και τάσσονται σιωπηλά και α-συνείδητα στο πλευρό της νομοτελειακής μετεξέλιξης της ιστορίας.
Α-συνείδητα θεωρώ (επιφυλάσσομαι για το αντίθετο) ότι και οι δημιουργοί αυτών των έργων κατάθεσαν ένα τέτοιο αποτέλεσμα το οποίο «αντέχει» σε τέτοιου είδους ερμηνείες. Πρόκειται για τρία αριστουργήματα που κάθε νέα ανάγνωση αποκαλύπτει καινούργια κρυμμένα στρώματα ουσίας. Για την γαλλική ταινία «Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΟΥ» της Γαλλοδανέζας Μία Χάνσεν-Λέβε, την ιταλική του Λούκα Γκουντανίνο «ΕΙΜΑΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ» και την επίσης γαλλική «ΕΝΩΠΙΟΝ ΘΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ» του Ξαβιέ Μποβουά, στις οποίες έχουμε, λεπτομερέστερα, αναφερθεί στο παρελθόν.
Εάν τις ταινίες αυτές δεν τις έχετε ήδη δει στο σινεμά, καλό είναι να φροντίσετε να τις δείτε - και να τις συζητήσετε - γιατί αξίζουν πραγματικά τον κόπο. Εάν σκοπεύετε να τις δείτε εκτός κινηματογραφικής αίθουσας, φροντίστε να εξασφαλίσετε τις σωστότερες δυνατές συνθήκες ιδιωτικής, τελετουργικής προβολής, ήτοι: Κατάλληλο ωράριο, κατάλληλο φωτισμό και κάθισμα και κυρίως απόλυτη ησυχία (να μη χτυπούν δηλαδή τηλέφωνα, να μην κλαίνε μωρά, να έχετε ήδη φροντίσει να φάτε πριν, να πιείτε και να επισκεφθείτε το μπάνιο) ώστε απερίσπαστοι να χωθείτε στο κάθισμά σας και μέσα στην ταινία, να αφεθείτε σ' αυτήν «καταγράφοντας» ταυτόχρονα τα καλά και τα κακά της, τα οποία θα εξετάσετε και θα εκτιμήσετε αργότερα, όταν τελειώσει η προβολή. Φροντίστε να μην αντιμετωπίζετε τον κινηματογράφο με τρόπο τηλεοπτικό, βουλιαγμένοι σε μαλακό καναπέ και έτοιμοι - παράλληλα - για οτιδήποτε ήθελε προκύψει ...
Εν κατακλείδι, πρέπει να αναφερθούμε στις υπόλοιπες πρεμιέρες της βδομάδας που δυστυχώς δεν αξίζουν τον κόπο να δεσμεύσετε την ώρα και τα λεφτά σας. Πρόκειται για το «Solomon Kane» σε σκηνοθεσία Μάικλ Μπάσετ, περιπέτεια τοποθετημένη στον 16ο αιώνα με τους Τζέιμς Πιουριφόι, Μαξ φον Σίντοβ και Ρέιτσελ Χαρντ - Γουντ και για το αναβαθμισμένο τεχνικά, καθότι τρισδιάστατο, φιλμ τρόμου «Κλέφτης ψυχών» του ειδικευμένου μανιερίστα του είδους Γουές Κρέιβεν. Στην ταινία, ένας δολοφόνος επιστρέφει από το βασίλειο των νεκρών, για να σκοτώσει εφτά νεαρούς που έτυχε να γεννηθούν τη νύχτα του θανάτου του. Μεταξύ άλλων, οι Μαξ Τιεριότ, Φρανκ Γκρίλο και Χάνα Χόντσον.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι προβολές των ταινιών «Southof theborder» του Ολιβερ Στόουν, «Καλά Χριστούγεννα κύριε Λώρενς» του Ναγκίσα Οσιμα, «Το Μέλι» του Σεμίχ Καπλάνογλου, «Η Ποίηση» σε σκηνοθεσία Τσανγκ Ντογκ Λι, «Ο κόσμος είναι μεγάλος και η σωτηρία της ψυχής βρίσκεται στη γωνία» του Στέφαν Κομαντάρεφ, μεταξύ άλλων ...

ΚΡΙΤΙΚΗ:
Τζία ΓΙΟΒΑΝΗ, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2010
ΓΙΑΝ ΣΑΜΟΥΕΛ: Το γράμμα που άλλαξε τη ζωή μου
Ρομαντική γαλλική κωμωδία - με στοιχεία που αναμοχλεύουν συγκινήσεις στα πλήθη, γεγονός που κατ' επέκταση προοιωνίζεται επικείμενες αμερικάνικες βερσιόν - η τρίτη, μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη Γιαν Σαμουέλ. Ηθικοπλαστικό παραμύθι με πιθανότητα (και δυνατότητα) φιλοσοφικής τάξης αντιπαραθέσεων περί της ρήξης των δύο «εγώ» ή διαστάσεων του ζητήματος ποιοι υπήρξαμε και ποιοι γίναμε, της νοσταλγίας της παιδικής, ακατέργαστης απολυτότητας και των απόλυτων και παντοτινών υποσχέσεων και όρκων. Η θεματική αναδύεται μέσα από μια επιδερμική σύγκρουση και διαμάχη των αξιών μιας «παιδιάστικης» αυθεντικότητας με εκείνες που συνθέτουν την εικόνα της αστικής κοινωνικής καταξίωσης. Μέσα από ένα κολάζ των παιδικών βιβλίων του Ζακ Πρεβέρ, από σκόρπιες αναφορές π.χ. στον Οσκαρ Ουάιλντ, από πλήθος ανούσιων πλάνων, ποταμών δακρύων και νευρωτικών χειρονομιών της ηρωίδας, η ταινία συμπεραίνει καταληκτικά ότι η πραγματική αξία που θα έπρεπε να διέπει την ζωή κάθε ενήλικα συνίσταται στο να «μεγαλώνει» κανείς παραμένοντας όμως πιστός στο παιδί που κάποτε υπήρξε.
Τέλος πάντων! Μετά το «Αγάπα με αν τολμάς» (2003) με την Μαριόν Κοτιγιάρ και τον Γκιγιόμ Κανέ και μετά το γυρισμένο το 2008 στην Αμερική «MYSASSY GIRL», ο Γιαν Σαμουέλ επιστρέφει στην Γαλλία και επανακάμπτει με την ιστορία μιας φιλόδοξης γιάπισσας που στα τεσσαρακοστά της γενέθλια, ανήμερα, εμφανίζεται από το παρελθόν, ένας ηλικιωμένος συμβολαιογράφος από την επαρχία. Είναι ο μέγας Μισέλ Ντισοσουά σε ένα - πιθανότατα - κύκνειο άσμα που εγχειρίζει στην μεγάλη και τρανή επαγγελματία Μάργκαρετ, ένα φάκελο που περιέχει γράμματα του παιδικού της εαυτού, τα οποία στόχο έχουν την αφύπνιση της ενήλικής της συνείδησης. «Αγαπημένε μου εαυτέ. Σήμερα συμπληρώνω τα 7 και σου γράφω αυτό το γράμμα για να σε βοηθήσω να θυμηθείς τις υποσχέσεις που έδωσα στην ηλικία της λογικής και επίσης να σου υπενθυμίσω τι θέλω να γίνω ...». 
Κάπως έτσι άρχιζαν τα γράμματα της εφτάχρονης Μαργκερίτ, των δύσκολων, στερημένων αλλά και πλούσιων σε βιώματα κι ανακαλύψεις καιρών της ά-μετρης αθωότητας και των αδάμαστων ονείρων. Αποδέκτης των επιστολών έχει ορισθεί - ήδη πριν 33 χρόνια - η Μάργκαρετ, η ενήλικη Μαργκερίτ. Η Μάργκαρετ που κλείνει σήμερα τα 40, είναι υψηλόβαθμο στέλεχος πολυεθνικής, επιτυχημένη και κατά τα φαινόμενα, μάλλον ευτυχισμένη και δεν παραπονιέται για τίποτα. Ζει όμως η Μάργκαρετ την ζωή που ονειρευόταν μικρή;

Ο Γιαν Σαμουέλ περιφέρει, από την αρχή ως το τέλος της ταινίας του, την απόλυτη ηρωίδα, την πράγματι εκπληκτικού κάλλους Σοφί Μαρσό, σαν αριστοτεχνικά φτιαγμένη τούρτα με γεύση που μεταλλάσσεται από γλυκερά σαχλή, τυποποιημένη κι εκνευριστική σε ευχάριστη (ε, όταν την συνηθίσεις πια, μπορεί να σου φανεί κι ευχάριστη) όσο προχωρά η ολοκλήρωση της ιστορίας. Ισως η αίσθηση αυτή να καθορίζεται κι από την αυθεντικά απλοϊκή συγκίνηση μιας γυναίκας που επιτέλους συναντά τον δρόμο της ειμαρμένης της. Η Σοφί Μαρσό φαίνεται ότι είναι ο κύριος λόγος ύπαρξης του φιλμ, σε έναν ρόλο γραμμένο αποκλειστικά και μόνο για κείνη, σε ένα φιλμ που ακροβατεί συνεχώς επικίνδυνα και τελικά κατορθώνει να γλιτώσει την γελοιοποίηση μέσα από μια σώφρονα αίσθηση που εκφράζεται σε επίπεδο οπτικής και αφήγησης. Στην ταινία εναλλάσσεται το χθες με το σήμερα, η πραγματικότητα με την φαντασία, οι αναμνήσεις με τις επιθυμίες, η μαγεία της παιδικής ηλικίας με τις ενήλικες, υποχρεωτικές, επιλογές, μέσα από φιξαρισμένες εικόνες που ο σκηνοθέτης σαν από κομπιούτερ να αντιγράφει, να κολλάει και να εμφυσά ζωή μέσα από ένα μοντάζ «παιδικό». Κάπου ξεπροβάλλει και η διαπίστωση ότι η αυθεντικότητα της ιδέας του σεναρίου - ο φάκελος που εσωκλείει τα γράμματα της Μαργκερίτ - ως δομικού στοιχείου του μύθου, εμπλέκεται σε σχέσεις εκλεκτικής συγγένειας με ένα από τα δομικά στοιχεία της πλοκής της ταινίας «Αμελί». Αναφερόμαστε στο κουτί που η Αμελί ξεθάβει από τον τοίχο του σπιτιού της, το γεμάτο αναμνήσεις από τα παιδικά χρόνια κάποιου παλαιότερου ενοικιαστή του διαμερίσματος. 
Με την διαφορά όμως ότι ο φάκελος της Μάργκαρετ δεν καταφέρνει να μας παρασύρει στον μαγικό κόσμο της Μαργκερίτ κι εδώ υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Το ότι στην πορεία, η ταινία αρχίζει να κλίνει προς συγκρότηση ενός στοιχειώδους corpus και ιδιαίτερα κάποιες - αποσπασματικές - στιγμές τείνει να γραπώσει τον θεατή στην ροή και τον ρυθμό της, δεν σημαίνει ότι το φιλμ, στην ολότητά του, κατορθώνει να εκπλήξει, να καταπλήξει, να συγκινήσει ή να ταρακουνήσει ουσιαστικά συναίσθημα και πνεύμα.Παίζουν: Σοφί Μαρσό, Μισέλ Ντισοσουά, Ζονατάν Ζακάι, Μάρτον Τσόκας, Αλέξις Μισαλίκ κ.ά.
Παραγωγή: Γαλλία, Βέλγιο (2010).
ΤΖΕΪΜΣ ΧΙΟΥΘ: Λούκυ Λουκ
Αδιάφορο το αποτέλεσμα της μεταφοράς στο σινεμά της θρυλικής φιγούρας του «ρομαντικού και μόνου κάου μπόυ» Λούκυ Λουκ, ο οποίος παίρνει μεν σάρκα και οστά αλλά από αδύναμα χέρια. Η κωμική γαλλική περιπέτεια πατάει σε κάποιους βασικούς κανόνες του γουέστερν και επιλεκτικά χρησιμοποιεί θεματικά στοιχεία του είδους. 
Η ιστορία συντίθεται από στοιχεία και λεπτομέρειες που ψαρεύτηκαν από τις πιο δημοφιλείς περιπέτειες από το σύνολο των βιβλίων της σειράς. Αισθητή η απουσία τόσο του Ραντανπλάν όσο και των αδελφών Ντάλτον. Η Ντόλι όμως, η γενναία σύντροφος του κάου μπόυ, συνοδεύει κι εδώ τον «ανθρώπινο» κύριό της που επιστρέφοντας στην πόλη των παιδικών του χρόνων, συναντά όλους τους μύθους και τους θρύλους του Φαρ Ουέστ τον ένα πίσω από τον άλλο. Το ατίθασο παιδί της Αγριας Δύσης, τον Μπίλι δε Κιντ, την μονήρη, ξεχωριστή και ανεξάρτητη Καλάμιτι Τζέιν που κρεμά στον ώμο το τουφέκι και το μπουκαλάκι με το ουίσκι στην κωλότσεπη, τον χαρισματικό απατεώνα Πατ Πόκερ, τον Τζέσι Τζέιμς που μπορεί κι επιβάλλει τον δικό του νόμο μ' ένα βλέμμα και την Μπελ Σταρ, την γοητευτική τραγουδίστρια των σαλούν.Παίζουν: Ζαν Ντιζαρντάν, Σιλβί Τεστίντ, Μικαέλ Γιουν, Ντανιέλ Πρεβόστ, Αλεξάντρα Λαμί, Μελβίλ Πουπό κ.ά.
Παραγωγή: Γαλλία, Αργεντινή (2009).

Monday, December 27, 2010

Πέθανε η σύντροφος του Αλέξη Δαμιανού

Χωρίς τη στήριξη, πνευματική αλλά και οικονομική, της Αρτέμιδος Δαμιανού-Καπασακάλη, ίσως ο ελληνικός κινηματογράφος να ήταν αρκετά φτωχότερος, να είχαμε στερηθεί τρία από τα ακατέργαστα «διαμάντια» του, τις ταινίες του Αλέξη Διαμιανού «Μέχρι το πλοίο», τη θρυλική «Ευδοκία» και το κύκνειο άσμα του σκηνοθέτη «Ηνίοχος».
Αρτεμις και Αλέξης Δαμιανός και Λάκης Παπαστάθης (από το βιβλίο του τελευταίου «Οταν ο Δαμιανός γύριζε την Ευδοκία») Η Αρτεμις Διαμιανού, που έφυγε ανήμερα των Χριστουγέννων από τη ζωή, σε ηλικία 73 ετών, έπασχε από καρκίνο. Ηταν ο φύλακας-άγγελος του Αλέξη Διαμιανού, ο οποίος μας αποχαιρέτησε για πάντα το 2006, σε ηλικία 85 χρόνων. Μαζί είχαν αποκτήσει τρία παιδιά, τον Μάρκο, τον Πανίνο και την Χριστίνα, η οποία πέθανε πριν από τους γονείς της. Η κηδεία της Αρτέμιδος Δαμιανού θα γίνει σήμερα στις 2.00 μ.μ. στο Β' Νεκροταφείο Αθηνών.
Η Αρτεμις Δαμιανού γεννήθηκε το 1937. Σπούδασε υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, ενώ φοίτησε και σε φημισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Η ίδια μαζί με τον Αλέξη Δαμιανό ίδρυσαν το 1961 στην οδό Τρικόρφων και το θέατρο «Πορεία», όπου ο σκηνοθέτης μέχρι το 1964 ανέβασε αρκετά ξένα και ελληνικά έργα, ανάμεσα στα οποία και τα δικά του «Το ανοιχτό κλουβί» και «Το τελευταίο φθινόπωρο».
Ο σκηνοθέτης Λάκης Παπαστάθης, ο οποίος υπήρξε βοηθός του Αλέξη Δαμιανού στην «Ευδοκία», θυμάται με τρυφερότητα την Αρτέμιδα Δαμιανού, ως έναν ακούραστο άνθρωπο, με εξαιρετική μόρφωση και προσωπικότητα, μια ισότιμη πνευματική σύντροφο του σκηνοθέτη της «Ευδοκίας». «Ηταν ο εμψυχωτής του, οργάνωνε όλες τις παραγωγές του, ήταν ο βράχος της ζωής του», μας λέει.
Η Αρτεμις Δαμιανού δεν θα μπορούσε να λείπει από τη γέννηση και τη δημιουργία της «Ευδοκίας», της ιστορικής ταινίας του ελληνικού κινηματογράφου. Δεν ήταν απλώς η παραγωγός της ταινίας. Μαζί με τον Αλέξη Δαμιανό πρωτοαντίκρισαν τη φωτογραφία της 17χρονης Μαρίας Βασιλείου, η οποία πρωταγωνίστησε τελικά, σε ένα άλμπουμ φωτογράφου στο Λονδίνο. Αν και η νεαρή κοπέλα δεν ήταν ηθοποιός, ζήτησαν από τους γονείς της να έλθει στην Ελλάδα και να παίξει στην ταινία. Ετσι, λίγο καιρό μετά, η Ελληνοκύπρια, εκπάγλου καλλονής Μαρία Βασιλείου (πέθανε πρόωρα πριν από αρκετά χρόνια), εγκαταστάθηκε μαζί με την αδελφή της στο σπίτι του ζευγαριού στην Εκάλη.

Saturday, December 25, 2010

ΣΤΙΒΕΝ ΦΡΙΑΡΣ: «Αν δεν ήμουν σκηνοθέτης, θα ήμουν νεκρός»

  • Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ανεξάρτητος κινηματογράφος, ο ίδιος επιμένει να κινείται εκτός των μεγάλων στούντιο. Μιλώντας στο «Βήμα» ο ιδιόρρυθμος βρετανός σκηνοθέτης εκθείασε τον Μπαράκ Ομπάμα αλλά και το Συντηρητικό Κόμμα 


«Ποτέ δεν τα πήγαινα καλά με τα λεφτά, ούτε μπορώ να κάνω ταινίες όπως το «Avatar» λέει ο πάντοτε ειλικρινής Στίβεν Φρίαρς 
«Aπό την Ελλάδα είπες; Δύσκολο πράγμα να είναι κανείς Ελληνας σήμερα, δεν είναι;». 
Ηταν ένα καλοκαιρινό πρωινό πέρυσι στις Κάννες όταν συνάντησα τον βρετανό σκηνοθέτη Στίβεν Φρίαρς για μια κουβέντα μισής ώρας με αφορμή την τελευταία ταινία του «Η επεισοδιακή επιστροφή της Ταμάρα Ντρου».

Η ερώτησή του με έφερε σε αμηχανία αλλά, έχοντας συναντήσει ξανά τον σκηνοθέτη των «Επικίνδυνων σχέσεων» και της «Βασίλισσας» πριν από μερικά χρόνια στο Φεστιβάλ Βερολίνου, γνώριζα πολύ καλά ότι ο Στίβεν Φρίαρς δεν είναι απλώς πολύ δύσκολος στις συνεντεύξεις (ανήκει σε αυτούς που δίνουν μονολεκτικές απαντήσεις και συχνά στρέφουν τις ερωτήσεις στους δημοσιογράφους) αλλά συχνά προκαλεί αμηχανία στην ατμόσφαιρα. Η ερώτησή του με έπιασε εξαπίνης.

Εχω όμως συνηθίσει πλέον να με ρωτούν για τη χώρα μου σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση στην Ελλάδα γίνεται πρώτο θέμα ακόμη και στο Φεστιβάλ Καννών, με σχολιασμούς από σκηνοθέτες όπως ο Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, ο Ολιβερ Στόουν και ο Μανοέλ ντε Ολιβέιρα.

«Προς το παρόν τα βγάζουμε πέρα» του απάντησα. «Καλή τύχη γιατί θα τη χρειαστείτε» μου είπε εκείνος. «Οπως όλοι μας».
«Η επεισοδιακή επιστροφή της Ταμάρα Ντρου» είναι μια ανεξάρτητη ταινία που βασίζεται στο ομότιτλο εικονογραφημένο μυθιστόρημα της Πόζι Σίμοντς και περιγράφει τις περιπέτειες μιας νεαρής κοπέλας (Τζέμα Αθερτον) από τη στιγμή που επιστρέφει στο πατρικό της στη βρετανική ύπαιθρο. Ο ίδιος ο Φρίαρς τη χαρακτηρίζει «γλυκιά και μικρή». Την ίδια ώρα γνωρίζει ότι η δημιουργία ταινιών όπως αυτή γίνεται όλο και πιο δύσκολη υπόθεση. «Ο κόσμος σήμερα ξέρει πάρα πολλά, επομένως το έργο του κινηματογράφου γίνεται ακόμη πιο δύσκολο από ό,τι ήταν παλαιότερα. Δεν νομίζω ότι σήμερα μια ταινία όπως το “Ωραίο μου πλυντήριο” θα μπορούσε να γυριστεί. Ασε που δεν θα έβρισκες τα χρήματα για κάτι τέτοιο. Και δεν μπορείς να πιέσεις τον κόσμο να δει τις ταινίες που κάνεις. Αν ο άλλος θέλει να δει κάτι σαν το “Αvatar”, ο κόσμος να χαλάσει, δεν θα τον αποτρέψεις. Εχω πάντως την αίσθηση ότι ταινίες όπως “Η επεισοδιακή επιστροφή της Ταμάρα Ντρου” μπορούν να βρουν τη θέση τους στις αίθουσες».
Ο Φρίαρς δεν ακούγεται ούτε απογοητευμένος ούτε οργισμένος μιλώντας για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει πλέον ο κινηματογράφος που θέλει να κάνει. Ακούγεται απλώς ρεαλιστής. Παράλληλα η άρνησή του να ακολουθήσει τη λογική των μεγάλων αμερικανικών στούντιο δεν μένει στη θεωρία. Υστερα από μια αρκετά μεγάλη περίοδο στις ΗΠΑ, όπου δούλεψε σε ταινίες όπως οι «Κλέφτες» (σε παραγωγή Μάρτιν Σκορσέζε) και η «Μαίρη Ράιλι» (την οποία πλέον έχει σχεδόν αποκηρύξει), ο Φρίαρς αποφάσισε να επιστρέψει στην Αγγλία αρνούμενος να ασχοληθεί περισσότερο με ένα «ψυχοφθόρο σύστημα» στο οποίο δεν πιστεύει. «Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν μπορούσα να τα βγάλω πέρα με τα λεφτά. Σε μια ακριβή ταινία μπορούσα πάντα να διαχειριστώ την τέχνη- η τέχνη είναι εύκολη-, όχι όμως και τα χρήματα. Επίσηςδεν έχω την ικανότητα να κάνω ταινίες σαν το “Αvatar”. Τελεία και παύλα. Ωστόσο, αν δεν ήμουν σκηνοθέτης, θα ήμουν νεκρός. Η ζωή θα ήταν πολύ βαρετή». Οι ανεξάρτητες ταινίες τού δίνουν την ελευθερία να δουλέψει όπως θέλει επειδή ακριβώς δεν νιώθει οικονομικές πιέσεις και δεσμεύσεις. «Ξέρω πολύ καλά ποιος είμαι και ως πού μπορώ να φθάσω. Αν όλα πάνε καλά, η “Ταμάρα Ντρου” θα φέρει πίσω τα χρήματα που κόστισε. Και αυτό θα είναι το κοινό της. Ο κόσμος να χαλάσει, δεν θα μπορέσει να έχει μεγαλύτερο κοινό. Επομένως, αν είναι να ξοδέψεις πολλά χρήματα, δεν θα ήταν σωστό να το κάνεις σε μια δική μου ταινία. Θα ήταν απάτη. Αν σπαταλήσεις εκατομμύρια πάνω μου πιστεύοντας ότι θα σου τα φέρω πίσω και εγώ τα πάρω ενώ ξέρω ότι δεν θα μπορέσω, τότε είμαι απατεώνας».
Ο Στίβεν Φρίαρς, ο οποίος στις 20 Ιουνίου κλείνει τα 70, λέει ότι μπήκε στον κινηματογράφο τυχαία, μετά τη γνωριμία του με δύο σκηνοθέτες που τον επηρέασαν βαθύτατα: τον Λίντσεϊ Αντερσον και τον Κάρελ Ράιζ. Στο ξεκίνημα της πορείας του ως κινηματογραφικού δημιουργού εστίαζε σε κοινωνικά θέματα. Αριστερών πεποιθήσεων, έγινε όνομα τη δεκαετία του ΄80 χάρη σε κοινωνικοπολιτικές ταινίες όπως το «Ωραίο μου πλυντήριο» και το «Ο Σάμι και η Ρόουζι κάνουν έρωτα» οι οποίες σχολίαζαν με έντονο ύφος την κοινωνική παρακμή της πατρίδας του- απόρροια της σκληροπυρηνικής πολιτικής της συντηρητικής Δεξιάς της Μάργκαρετ Θάτσερ. Ισως γι΄ αυτό η αρνητική στάση του απέναντι στη σημερινή Αριστερά της Βρετανίας προκαλεί τόση εντύπωση.

  • «Οι Δεξιοί δείχνουν πιο ριζοσπαστικοί»
«Αυτό που θα έπρεπε πραγματικά να μας ανησυχεί είναι ότι οι Συντηρητικοί, που βρίσκονται πια στην εξουσία, δείχνουν περισσότερο ριζοσπάστες και φιλελεύθεροι από όσο το Εργατικό Κόμμα» απάντησε όταν τον ρώτησα αν η επιστροφή της Δεξιάς στην εξουσία θα σημάνει μια νέα ανάπτυξη του κοινωνικού κινηματογράφου στη Βρετανία. «Ολοι γνώριζαν ότι ο Τόνι Μπλερ θα ήταν ένας δικτάτορας όταν ανέλαβε την εξουσία και όλοι ήξεραν ότι ήταν ένας σύγχρονος Ναπολέων. Επί Μπλερ η Αγγλία έγινε κράτος διαρκούς παρακολούθησης και φόβου. Αυτό το σύστημα πάει να κατεδαφίσει σήμερα η Δεξιά. Αν λοιπόν οι Συντηρητικοί καταφέρουν να το διαλύσουν, είμαι μαζί τους. Το Εργατικό Κόμμα υπήρξε τρομερή αποτυχία και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν βρίσκεται πλέον στην εξουσία».
Οταν πάλι του ζητώ να μου κατονομάσει τους ήρωές του, απαντά αμέσως: «Ο Μπαράκ Ομπάμα». Γιατί; «Επειδή θέλει να αλλάξει το αμερικανικό σύστημα». Θα γύριζε ποτέ ταινία με θέμα τον Ομπάμα; «Δεν νομίζω ότι σε αυτή τη φάση θα με ενδιέφερε να κάνω μια ταινία για τον Ομπάμα. Το μόνο που μπορώ να κάνω γι΄ αυτόν είναι να τον θαυμάζω εκτιμώντας πόσο δύσκολος είναι ο ρόλος του».

  • ΕΡΩΤΙΚΟ ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΚΑΙ ΑΓΕΛΑΔΕΣ

ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ εξοχή της «Ταμάρα Ντρου» βρίσκουμε πομπώδεις συγγραφείς, πλούσιους ταξιδιώτες, μποέμ τύπους, έναν ξαναμμένο ροκ σταρ και ένα πλήθος κοτόπουλων και αγελάδων. Οταν η Ταμάρα επιστρέφει στο βουκολικό χωριό των παιδικών της χρόνων, η ζωή των ντόπιων ανατρέπεται. Η Ταμάρα, το άλλοτε ασχημόπαπο, έχει μεταμορφωθεί σε καλλονή- με τη βοήθεια της πλαστικής χειρουργικής. O έρωτας, οι ζήλιες, οι εξωσυζυγικές σχέσεις και οι επαγγελματικές φιλοδοξίες των κατοίκων των γειτονικών αγροικιών βγαίνουν στην επιφάνεια, με την Ταμάρα στο κέντρο, να πυροδοτεί όλο το παιχνίδι, χρησιμοποιώντας την αρχαιότερη μαγεία όλων: το σεξαπίλ.

ΠΟΤΕ & ΠΟΥ
Η ταινία του Στίβεν Φρίαρς «Η επεισοδιακή επιστροφή της Ταμάρα Ντρου» προβάλλεται στις αίθουσες από την περασμένη Πέμπτη.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=34&artid=374626&dt=24/12/2010#ixzz198hRSBcs

Thursday, December 23, 2010

Οι πειρατικές ταινίες της χρονιάς με τα περισσότερα «κατεβάσματα»


Το διάσημο Avatar, το μπλοκ μπάστερ του Τζέημς Κάμερον, μια ταινία φαντασίας που έσπασε ταμεία, έσπασε και τα κοντέρ όσον αφορά τα πειρατικά downloads τη χρονιά που πέρασε.
Όπως μετέδωσε το BBC, επικαλούμενο πληροφορίες από το blog του Bittorrent, το Avatar είχε 16.580.000 downloads με δεύτερο το Kick-ass , μια σατιρική ταινία για υπερήρωες που έκανε 11.400.000 downloads.
Ακολούθησε το Inception, με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, μια ταινία τόσο μπλεγμένη, όσο και οι γνώμες όσων την είδαν για αυτήν.
Στην τέταρτη θέση, το "Νησί των Καταραμένων", το ψυχολογικό θρίλερ του Μάρτιν Σκορτσέζε,με  9.490.000 "κατεβάσματα", ενώ ακολουθεί το  δεύτερο μέρος του Iron Man με 8.810.000.
Οι υψηλές τιμές των εισητηρίων στους κινηματογράφους, αλλά και τα ακριβά αυθεντικά dvd και blue ray έχουν κάνει τους χρήστες του ίντερνετ να στρέφονται στα πειρατικά "κατεβάσματα" ταινιών.
Να σημειώσουμε βέβαια, πως αρκετά μεγάλο ποσοστό "κατεβασμάτων" γίνεται και από συνδρομητικά sites αφού από εκεί οι χρήστες του Ιστού και καλής ποιότητος κόπιες μπορούν να αγοράσουν και σε πολύ χαμηλές τιμές.
Ακολουθεί όλη η λίστα με τις 10 πιο "πολυκατεβασμένες" ταινίες της χρονιάς, όπως αυτή προκύπτει από το BITTORRENT
1. Avatar - 16.580.000 downloads
2. Kick-Ass - 11.400.000 downloads
3. Inception - 9.720.000 downloads
4. Shutter Island - 9.490.000 downloads
5. Iron Man 2 - 8.810.000 downloads
6. Clash of the Titans - 8.040.000 downloads
7. Green Zone - 7.730.000 downloads
8. Sherlock Holmes - 7.160.000 downloads
9. The Hurt Locker - 6.850.000 downloads
10. Salt - 6.700.000 downloads

Wednesday, December 22, 2010

Διαμαρτυρία για την καταδίκη Παναχί από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ | Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010
Την έντονη διαμαρτυρία της για την σύλληψη και καταδίκη του σκηνοθέτη Παναχί Τζαφάρ από το ιρανικό κράτος εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.
«Η ΕΑΚ είναι αντίθετη σε κάθε φίμωση της ελευθερίας έκφρασης και στη βίαιη απενεργοποίηση της δημιουργίας» αναφέρεται στην δήλωσή της. « Η κινηματογραφική δημιουργία είναι μια ισχυρή επικοινωνία πέρα από σύνορα και χώρες. Η φωνή του βραβευμένου συναδέλφου μας δεν μπορεί να φιμωθεί. Είναι αδιανόητο η συνέχιση του δημιουργικού έργου του να αποτρέπεται με κρατική απόφαση. Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση του Παναχί Τζαφάρ και την αποποινικοποίηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας.»
Η υπόθεση Παναχί απασχολεί εδώ και πάρα πολύ καιρό την παγκόσμια καλλιτεχνική κοινότητα. Τον περασμένο Μάρτιο μόνο μία εφημερίδα του Ιράν δέχθηκε να δημοσιεύσει επιστολή του συμπατριώτη και συναδέλφου του Παναχί, Αμπάς Κιαροστάμι υπέρ των δικαιωμάτων όχι μόνο του Παναχί αλλά όλων των ανεξάρτητων ιρανών κινηματογραφιστών. Η επιστολή αναδημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα των «Τimes» της Νέας Υόρκης, αλλά οι αντιδράσεις που προκάλεσε στην Ευρώπη υπήρξαν ελάχιστες.



Η ειρωνεία είναι ότι ο Τζαφάρ Παναχί συνελήφθη και φυλακίστηκε χωρίς να έχει ολοκληρώσει την ταινία του. « Στην πραγματικότητα ο Τζαφάρ τιμωρείται για τις προθέσεις του και σε αυτό πρέπει να αντιδράσουμε, γιατί είναι άδικο » είπε στο περασμένο φεστιβάλ των Κανών ο Κιαροστάμι. Δεν είναι λίγες οι φορές που η ιρανική κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να δημιουργήσει εμπόδια στους ντόπιους ανεξάρτητους κινηματογραφιστές. « Στο Ιράν αρνούνται να δεχθούν ως έννοια την ανεξαρτησία του κινηματογράφου » τόνισε ο Κιαροστάμι.


Καλά Χριστούγεννα κυρίες και κύριοι!


Η παράδοση επιβάλλει χριστουγεννιάτικη, οικογενειακή, επίσκεψη στον κινηματογράφο. Γι' αυτό και την περίοδο των Χριστουγέννων βγαίνουν μαζικά ταινίες για μικρούς και νεαρούς θεατές. Οι καινούριες πρεμιέρες είναι πολλές, ορισμένες ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και άλλες δεν ξεφεύγουν δυστυχώς από το κοινότοπο και την επανάληψη. Σημειωτέον ότι συνεχίζεται για τρίτη βδομάδα η προβολή της πολύ καλής «ΠΟΙΗΣΗΣ» στους κινηματογράφους «Ιλιον» και «Μικρόκοσμος», ενώ συμπληρώνει τη δέκατη βδομάδα προβολής το ποιητικό τουρκικό «ΜΕΛΙ» στο «Αστυ». Σας ευχόμαστε καλά Χριστούγεννα, με υγεία, με καλή παρέα και με ενδιαφέρουσες και εποικοδομητικές συζητήσεις... Οσο καλά βέβαια μπορούν να είναι τα φετινά Χριστούγεννα...
ΚΡΙΤΙΚΗ:
Τζία ΓΙΟΒΑΝΗ, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2010
ΠΟΛ ΒΑΪΣ: Γονείς της συμφοράς
Χαριτωμένη και διασκεδαστική η αισθηματική κομεντί με πολλούς, γνωστούς και έμπειρους ηθοποιούς. Στα επιμέρους θετικά μπορούν να καταγραφούν η άρτια σκηνή της δύσκολης κατάστασης στην οποία εγκλωβίζεται ο κεντρικός ήρωας, κατάσταση που κάνει τον θεατή να στριφογυρίζει στην πολυθρόνα της κινηματογραφικής αίθουσας, καθώς επίσης ένα αρκετά αυθεντικό κυνηγητό αυτοκινήτων από κόκκινο φανάρι σε κόκκινο φανάρι και οι αστεϊσμοί για το «μίσος» των αεροπορικών εταιρειών προς το ταξιδιωτικό τους κοινό. Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο φαίνεται ότι τα καταφέρνει άριστα στις κωμωδίες όταν και όποτε προτάσσει ερμηνευτικά την άκρως επικίνδυνη λάμψη του. 
Εδώ υποδύεται τον πατέρα μιας νέας και όμορφης γυναίκας που πρόκειται να παντρευτεί. Ο πατέρας αυτός είναι παλαιών αρχών και θεωρεί ότι ο γαμπρός θα έπρεπε πρώτα να έρθει και να ζητήσει από τον ίδιο, το χέρι της κόρης του. Ο πεθερός Ντε Νίρο που πιστεύει σε ένα κάρο κανόνες και προκαταλήψεις κατορθώνει να τρομοκρατήσει για τα καλά τον μελλοντικό γαμπρό του, τον Μπεν Στίλερ - σε έναν από τους πιο ώριμους κωμικούς του ρόλους. Ο κακόμοιρος δραματουργικά χαρακτήρας του Μπεν Στίλερ, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου της επίσκεψής του στο πατρικό της μέλλουσας γυναίκας του, δεν καταφέρνει να κάνει τίποτα σωστό. Η κατάσταση ξεφεύγει, πάει από το κακό στο χειρότερο και αγγίζει τα όρια της καταστροφής, με αποτέλεσμα ο αντίζηλος του Στίλερ, ένας παλιός αγαπητικός της κοπέλας, να φαντάζει στα μάτια όλων φαβορί ακαταμάχητο ...Παίζουν: Μπεν Στίλερ, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Ντάστιν Χόφμαν, Λόρα Ντερν, Μπάρμπρα Στρέισαντ, Χάρβεϊ Κεϊτέλ, κ.ά.
Παραγωγή: ΗΠΑ (2010).

ΣΙΛΒΕΝ ΣΟΜΕ: Ο θαυματοποιός
Σπάνιας γοητείας ταινία κινουμένων σχεδίων με θαυμαστά εκλεπτυσμένο σχέδιο και εξπρεσιονιστική χρήση του χρώματος, στοιχεία που αρθρώνουν την αφήγηση μιας μοναχικής ιστορίας που τη διαπερνά μια γλυκά μελαγχολική ζεστασιά που πλημμυρίζει και καθηλώνει τον θεατή. Με τρόπο γοητευτικό αποδίδει φόρο τιμής στον πολύτιμο Ζακ Τατί η ταινία του Sylvain Chomet, που βέβαια απευθύνεται σε μικρούς, αλλά μάλλον θα την εκτιμήσουν περισσότερο οι μεγάλοι. 
Στηρίζεται σε ανέκδοτο σενάριο του μεγάλου Ζακ Τατί, το οποίο αναπτύχθηκε βάσει μιας ιδέας που γεννήθηκε από τις σχέσεις του σπουδαίου Γάλλου μίμου, ηθοποιού και σκηνοθέτη με τη μεγαλύτερη κόρη του. Στα τέλη της δεκαετίας του '50, ένας Παριζιάνος θαυματοποιός αρχίζει να αντιμετωπίζει στη χώρα του το φάντασμα της ανεργίας, μια που οι σκηνές - τώρα πια - κατακλύζονται από τους ανταγωνιστές, τους αστέρες του ροκ εν ρολ. Αποφασίζει να μεταναστεύσει στη γειτονική Αγγλία και φθάνει μέχρι τις δυτικές ακτές της Σκοτίας, όπου αρχίζει να εμφανίζεται σε επαρχιακές σκηνές. Εκεί συναντά ένα μικρό κορίτσι, την Αλίκη, που θα πιστέψει βαθιά στη μαγεία και τα μαγικά του. Η σχέση αυτή, με το χρόνο, θα αλλάξει τη ζωή του θαυματοποιού και θα τον καταστήσει ώριμο, ήρεμο και σοφό.Παραγωγή: Γαλλία, Βρετανία (2010).

ΣΤΙΒΕΝ ΦΡΙΑΡΣ: Η επεισοδιακή επιστροφή της Ταμάρα Ντρου
Ο Στίβεν Φρίαρς εκπλήσσει σταθερά με τη θεματική του πολυμορφία. Αυτήν τη φορά μεταφέρει στον κινηματογράφο ένα εικονογραφημένο μυθιστόρημα της Πόζυ Σίμοντς (με τίτλο ομώνυμο της ταινίας), το οποίο πρωτοδημοσιεύτηκε σε συνέχειες στη βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν. Ο Φρίαρς που θεωρεί ότι η μεταφορά ενός κόμικ στον κινηματογράφο συνιστά ιδιαίτερα απελευθερωτική διαδικασία, κατόρθωσε να αποδώσει το πνεύμα και το ρυθμό του εικονογραφημένου κειμένου, χωρίς όμως να κάνει χρήση των μέσων που χρησιμοποιεί το κόμικ.
Η κομεντί του Φρίαρς τοποθετείται σε ένα γραφικό χωριό, το Γιούνταουν, που έχει αναβαθμιστεί σε παραθεριστικό θέρετρο πλουσίων Λονδρέζων. Σε αυτήν τη σύγχρονη ειδυλλιακή εικόνα της κλασικής εγγλέζικης εξοχής καταφτάνει μια μέρα η Ταμάρα Ντρου, ένα αλλοτινό ασχημόπαπο με μακριά και θεόστραβη μύτη. Σήμερα όμως, είναι μια χάρμα οφθαλμών νεαρή γυναίκα με έντονο μάλιστα σεξ απίλ. Επιστρέφει στο χωριό που μεγάλωσε για να πουλήσει το σπίτι της μητέρας της που έχει πεθάνει. Η διαφορά στην εμφάνισή της είναι εντυπωσιακή, σε σημείο που γνωστοί και φίλοι καταβάλλουν προσπάθεια να την αναγνωρίσουν. Κι αρχίζουν οι ίντριγκες και οι ζήλιες και το κουτσομπολιό σε περιβάλλον, όπου ξεφυτρώνουν φάρμες και κήποι, αγελάδες, σκύλοι, πλούσιοι Λονδρέζοι συγγραφείς και εξωσυζυγικές σχέσεις, έφηβες που σκοτώνουν την ανία τους με κατασκοπευτικές εμμονές και πολλά άλλα παρεμφερή.
Παίζουν: Τζέμα Αρτερτον, Λουκ Ιβανς, Ρότζερ Αλαμ, Ντομινίκ
Κούπερ, Μπιλ Καμπ, Τασμίν Γκρέιγκ, κ.ά.
Παραγωγή: Βρετανία (2010).

ΓΙΑΝΙΚ ΧΑΣΤΡΟΥΠ - ΦΛΕΜΙΝΓΚ ΚΒΙΣΤ ΜΕΛΕΡ: Ενα παραμύθι για δύο κουνουπάκια
Ο Δανός Γιάνικ Χάστρουπ ξεκίνησε ως μουσικός της τζαζ και κεραμίστας. Αναδείχθηκε σε κορυφαίο δημιουργό κινούμενων σχεδίων στην Ευρώπη και τη δεκαετία του '80 ταξίδεψε στη Μοζαμβίκη και τη Νικαράγουα, όπου έστησε εθνικές σχολές κινούμενων σχεδίων.
Στο «Παραμύθι για δύο κουνουπάκια» συνεχίζει την παράδοση που ο ίδιος εγκαινίασε με πρωτότυπα σκίτσα με λαμπερά χρώματα και σκερτσόζικους χαρακτήρες. Ο Χάστρουπ πραγματεύεται θέματα με υψηλά νοήματα και τα παρουσιάζει με τρόπο που τα καθιστά προσιτά και ευχάριστα ακόμη και στα μικρά παιδιά. Το θηλυκό κουνουπάκι Ντάγκμαρ είναι ερωτευμένο με το αρσενικό Εγκον, που, όμως, δεν της δίνει την παραμικρή σημασία γιατί ασχολείται με το ποδήλατό του και θέλει να ταξιδέψει και να δει τον κόσμο. Οταν όμως η κακιά βασίλισσα των κόκκινων μυρμηγκιών και ο στρατός της σκοτώνουν τη βασίλισσα των μαύρων μυρμηγκιών και καταλαμβάνουν τα εδάφη τους, τα δυο κουνουπάκια παρασύρονται σε μια συναρπαστική περιπέτεια στο δάσος που όμως βάζει τη φιλία τους σε δοκιμασία ...
Σκηνοθεσία: Γιάνικ Χάστρουπ και Φλέμινγκ Κβιστ Μέλερ.
Παραγωγή: Δανία (2007).

ΡΟΜΠ ΛΕΤΕΡΜΑΝ: Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ
Τρίτη μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του κλασικού μυθιστορήματος του 18ου αιώνα του Τζόναθαν Σουίφτ «Ταξίδια του Γκιούλιβερ». Τη φορά αυτή η διασκευή τοποθετεί την ιστορία στη σύγχρονη εποχή. Κακή, χριστουγεννιάτικη (πως λέμε πανηγυριώτικη) ταινία επικής περιπέτειας και δράσης. 
Ο Λέμιουελ Γκιούλιβερ είναι υπάλληλος γραφείου σε μια εφημερίδα. Ονειρεύεται να γίνει ταξιδιωτικός συντάκτης, αλλά δεν τολμά από κάποιον υπέρμετρο φόβο ότι θα αποτύχει. Μια μέρα, του ανατίθεται κατά λάθος να συντάξει ένα άρθρο για το Τρίγωνο των Βερμούδων. Πείθει την ταξιδιωτική συντάκτρια Ντάρσι - για την οποία τρέφει, ανεκπλήρωτα, ρομαντικά αισθήματα - να τον βοηθήσει να καταφέρει να πάρει μια άδεια για την αποστολή στην περιοχή. Η τύχη όμως τον βγάζει σε μια άγνωστη χώρα, την Λιλιπούτη, όπου κατοικούν οι μικροσκοπικοί της κάτοικοι, οι Λιλιπούτειοι κι εκεί αρχίζουν οι κάθε λογής περιπέτειες του Λέμιουελ Γκιούλιβερ.
Παίζουν: Εμιλι Μπλαντ, Τζακ Μπλακ, Αμάντα Πιτ, Τζέισον.
Σίγκελ, Μπίλι Κόνολι, κ.ά.
Παραγωγή: ΗΠΑ (2010).

ΛΟΥΙ ΨΥΧΟΓΙΟΣ: Ο όρμος
Συγκλονιστικό αμερικανικό ντοκιμαντέρ του κορυφαίου φωτογράφου καταδύσεων, συνεργάτη για 18 χρόνια του «National Geographic», Λούι Ψυχογιού. «Ο Ορμος» απόσπασε διθυραμβικές κριτικές σε ολόκληρο τον κόσμο, κέρδισε το Οσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ για το 2010, καθώς και πλήθος άλλων διακρίσεων σε διάφορα κινηματογραφικά φεστιβάλ.
Η ταινία του Ψυχογιού αποκαλύπτει και καταγγέλλει τόσο τη μαζική θανάτωση δελφινιών ως επικερδέστατη βιομηχανική δραστηριότητα, όσο και τη φυλάκιση αυτών των θηλαστικών από εμπόρους διακινητές που τα μεταφέρουν σε διάφορα, τουριστικού ενδιαφέροντος, θαλάσσια πάρκα του πλανήτη. Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκαν σε συνθήκες μυστικής αποστολής σε έναν μικρό θαλάσσιο κόλπο στην Taiji Wakayama της Ιαπωνίας. Στην ομάδα, εκτός από τους κινηματογραφιστές, συμμετείχαν δύτες και ακτιβιστές, ενώ ο τεχνικός εξοπλισμός, τα υποβρύχια μικρόφωνα και οι μηχανές high-definition καμουφλαρισμένα σε βράχους, στήνονταν κρυφά, τη νύχτα, για να μην επισύρει η δραστηριότητα την προσοχή της αστυνομίας που βρισκόταν ήδη στο κατόπι της ομάδας.

ΙΕΡΟΚΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ: Ζητείται ψεύτης
Στο πλαίσιο του πνεύματος του ανώδυνου αναμασήματος μέσα από ριμέικ παλιών, καλών και σίγουρων εμπορικά κωμωδιών, κινείται και το «ενημερωμένο» κλασικό έργο του άριστου Δημήτρη Ψαθά «Ζητείται ψεύτης» (του 1961, σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη, με τον Παντελή Ζερβό στον πρωταγωνιστικό ρόλο).
Εργο διαχρονικό και
επίκαιρο, που ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης ως σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής φρόντισε για
τον εκσυγχρονισμό του, τοποθετώντας την ιστορία στην ατμόσφαιρα της σημερινής Αθήνας. Ο Θεόφιλος Φερέκης, αφού ανέλαβε το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Δικαιοσύνης, υποχρεούται να επιμεληθεί και των ρουσφετιών που υποσχόταν αφειδώς στους υποστηρικτές και ψηφοφόρους του. Εξυπακούεται ότι δεν πρόκειται να κρατήσει τις υποσχέσεις του. Επειδή όμως οι ψηφοφόροι πιέζουν ασφυκτικά, αναγκάζεται να προσλάβει, σε καθήκοντα ιδιαιτέρου του υπουργού, έναν επαγγελματία του ψεύδους. Τα ψέματα λειτουργούν σωρευτικά αυξάνοντας και περιπλέκοντας το αδιέξοδο που γίνεται ολοένα και πιο πνιγηρό.
Παίζουν: Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Ζέτα Μακρυπούλια,
Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, κ.ά.
Παραγωγή: Ελλάδα (2010).
ΝΑΓΚΙΣΑ ΟΣΙΜΑ: Καλά Χριστούγεννα, κύριε Λόρενς
Σε επανέκδοση με καινούριες κόπιες αστράφτει προκλητικά η ταινία του Οσιμα που γεφυρώνει δύο αγαπημένα θέματα του σκηνοθέτη: Τον έρωτα και τη βία, σχέση αντικρουόμενη και συμπληρωματική, στοιχεία που το ένα καθορίζει το άλλο και ακριβώς, όπως σε προγενέστερες δουλειές του Οσιμα, είναι δύσκολο να διαχωρίσεις το ένα από το άλλο. 
Γιατί η βία δεν αποκλείει υποχρεωτικά και την ύπαρξη του έρωτα...
Μεταφέροντας στο σινεμά το βιβλίο του Sir Laurens van der Post «The Seed and the Sower», ο Οσιμα σηκώνει την αυλαία σε μια μάχη μεταξύ του δυτικού και του ιαπωνικού πολιτισμού, ανάμεσα σε δυο διαφορετικές κοσμοθεωρίες και συστήματα αξιών, σε δύο διαφορετικούς κόσμους. Ο λοχίας Τζον Λόρενς τελεί αιχμάλωτος πολέμου των Γιαπωνέζων. Ταυτόχρονα είναι και ένα αίνιγμα για το στρατόπεδο γιατί διαθέτει κάποιον κώδικα στοιχειώδους επικοινωνίας με τους δεσμώτες του οι οποίοι συνεχώς προκαλούν τα όρια του αιχμαλώτου με το σύστημα αξιών τους. Οταν φέρνουν ως αιχμάλωτο έναν δανδή, υπερήφανο και θαρραλέο λοχαγό, τον Ζακ Σελιέ, ο Λόρενς γνωρίζει πως οι φύλακες θα κάνουν τα πάντα για να σπάσουν το ηθικό του νεοφερμένου μέσα από την αντιπαράθεση της παραδοσιακής στρατιωτικής ακαμψίας με την ανθρωπιά, μέσα από την χιμαιρική αντίληψη του ανδρισμού και της τιμής, με τις συναισθηματικές και σεξουαλικές αδυναμίες. Ο Μπάουι, γοητευτικά φλεγματικός στο ρόλο του Σελιέ, λειτούργησε σαν κράχτης στο εγχείρημα που έπλασε ο Οσιμα, έχοντας ως υλικά τη γιαπωνέζικη κουλτούρα, την εξουσία και τις σχέσεις καταπιεστή/καταπιεζόμενου και τις πολιτισμικές διαφορές δύσης/ ανατολής. Στην ταινία όμως εκτός από τους δύο πολιτισμούς «συγκρούονται» και δύο σχολές υποκριτικής, δύο αντιθετικά στιλ. Το ρεαλιστικό και το επιτηδευμένο και υπερβολικό. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στη μουσική που έγραψε ο Ριγκουίτσι Σακαμότο για το φιλμ και έχει ήδη καταχωρηθεί στα διαχρονικότερα μουσικά ακούσματα...
Παίζουν: Ντέιβιντ Μπάουι, Τομ Κόντι, Τζακ Τόμσον, Τακέσι Κιτάνο, Ριγουίτσι Σακαμότο κ.ά.
Παραγωγή: Βρετανία, Ιαπωνία (1983).

ΣΤΕΠΑΝ ΚΟΜΑΝΤΑΡΕΦ: Ο κόσμος είναι μεγάλος και η σωτηρία της ψυχής βρίσκεται στη γωνία
Ενα μπανάλ αυτοκινητικό δυστύχημα και τα πάντα βρίσκονται ξεκρέμαστα. Ο Αλεξ ένας νεαρός βουλγαρικής καταγωγής, που μεγαλώνει στη Γερμανία, χάνει τους γονείς του και παθαίνει αμνησία. Για να τον βοηθήσει να ξαναβρεί την μνήμη του ο παππούς του οργανώνει την επιστροφή του νεαρού στα πάτρια εδάφη. Ενα μακρύ ταξίδι στα μονοπάτια της μνήμης και της ταυτότητας. 
Ηδη μαζεύει βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ η δεύτερη ταινία μυθοπλασίας του Βούλγαρου Κομαντάρεφ που βασίζεται σε αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Ιλια Τροϊάνοφ. Ενα road movie με ρεαλισμό στην εικόνα και με απουσία σοφιστικέ καδραρισμάτων και τολμηρών κινήσεων της μηχανής. Τα εκπάγλου κάλλους φυσικά τοπία των Βαλκανίων ξεδιπλώνονται σαν σκηνογραφικό φόντο κατά μήκος του περίπλου υπό τον αστερισμό της μνήμης και της ταυτότητας του Αλεξ και του παππού του, που σφύζει από ενέργεια και παίζει σαν μανιακός τάβλι. Ποιοι είμαστε; Ποιες οι ρίζες μας; Βέβαια δίνει το «παρών» και ο απαραίτητος αντικομμουνισμός μέσα από την εναλλαγή της σχέσης παρελθόν / παρόν, αναδρομές που αιτιολογούν τη φυγή των γονέων του Αλεξ προς την ελευθερία... Αποδεδειγμένα πλέον, ο αντικομμουνισμός συνιστά τον αποτελεσματικότερο τρόπο ανόδου των μετοχών και της υπεραξίας, σε φεστιβάλ και εμπόριο, μιας ταινίας έχουσας οποιαδήποτε σχέση με πρώην «ανατολικό μπλοκ» ... Είναι όμως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η εικόνα όλων των δραστήριων πολιτών, των καταπιεσμένων από την κοινωνική ανελευθερία του «κομμουνισμού». Με το που περνούν τα σύνορα, ως διά μαγείας, παύουν αυτομάτωςπια να είναι οι δραστήριοι πολίτες που ήθελαν να πιστέψουμε ότι ήταν.  Πώς αλλάζει ο άνθρωπος!
Παίζουν: Μίκι Μανοΐλοβιτς, Κάρλο Λιούμπεκ, Ανα
Παπαντοπούλου, Χρίστο Μουτάφτσιεβ, κ.ά.
Παραγωγή: Βουλγαρία, Γερμανία, Σλοβενία, Ουγγαρία (2008).

Πέθανε ο σκηνοθέτης Νίκος Παπατάκης



Ο ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης Νίκος Παπατάκης έφυγε από τη ζωή στα 92 του χρόνια στο Παρίσι. 

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος κινηματογραφιστής Νίκος Παπατάκης, πρώην σύζυγος της Ανούκ Αιμέ, σύντροφος της Νίκο και παραγωγός του Νικ Κασαβέτης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών στις 17 Δεκεμβρίου στο Παρίσι, ανακοινώθηκε σήμερα μέσω της αγγελίας του θανάτου του που δημοσιεύεται στον Τύπο.

Γεννημένος στις 19 Ιουλίου 1918 στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, όπου αντιστάθηκε πολεμώντας τα ιταλικά στρατεύματα του Μουσολίνι, ο Παπατάκης αναγκάστηκε να εξοριστεί, βρίσκοντας καταφύγιο αρχικά στον Λίβανο και εν συνεχεία στην Ελλάδα. Κατόπιν εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Παρίσι το 1939.
Στη γαλλική πρωτεύουσα, ο αεικίνητος Παπατάκης συναναστράφηκε όλην την αφρόκρεμα της γαλλικής διανόησης, από τον Ζαν Πολ Σαρτρ ίσαμε τον 'καταραμένο' Ζαν Ζενέ, και τους ποιητές Αντρέ Μπρετόν, Ζακ Πρεβέρ και Ρομπέρ Ντενό.
Το 1947 δημιούργησε το καμπαρέ «Το Κόκκινο Ρόδο» (La Rose Rouge), που απετέλεσε το δημιουργικό εφαλτήριο για πλείστους καλλιτέχνες, και ύστερα νυμφεύθηκε την ηθοποιό Ανούκ Αιμέ, με την οποία απέκτησε μία κόρη, την Μανουέλα. Το 1950 υπήρξε παραγωγός και χρηματοδότης της ταινίας του Ζαν Ζενέ «Ένα ερωτικό τραγούδι», του οποίου τη φωτογραφία υπέγραφε ο Ζαν Κοκτό, αλλά τούτο το μοναδικό αριστούργημα του 'άγιου' (όπως τον απεκάλεσε ο Σαρτρ) συγγραφέα-εγκληματία λογοκρίθηκε και δεν προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες παρά μόνον το 1975.
Το 1957 εγκατέλειψε το Παρίσι για τη Νέα Υόρκη, όπου συνήψε δεσμό με το μανεκέν από τη Γερμανία Κρίστα Πέφγκεν, η οποία υιοθέτησε το μικρό του όνομα και ως Νίκο δημιούργησε μία αξιόλογη σταδιοδρομία στη μουσική σκηνή, όπου έγινε ιδιαίτερα γνωστή ως Ηγερία του Άντι Γουόρχολ και των Βέλβετ Άντεργκράουντ του Λου Ριντ.
Κατά την επιστροφή του στο Παρίσι, γύρισε το 1962 την πρώτη του ταινία «Οι Άβυσσοι» (Les Abysses), βασισμένη στο μυθιστόρημα του Ζενέ «Οι Δούλες» (Les Bonnes), που με τη σειρά του είχε αντλήσει την έμπνευσή του από την αληθινή, μακάβρια, ιστορία των αδελφών Παπέν. Η ταινία προβλήθηκε την ίδια χρονιά στο Φεστιβάλ των Καννών και είχε προκαλέσει σκάνδαλο.
Το 1967 γύρισε την ταινία «Οι βοσκοί», όπου πραγματεύεται και καταγγέλλει τη δικτατορία των συνταγματαρχών στην Ελλάδα: η ταινία που προβλήθηκε το 1968 αποτέλεσε ωστόσο μία εμπορική αποτυχία. Ο Παπατάκης, που τότε ήταν παντρεμένος με την Όλγα Καρλάτου, στράφηκε ενεργότερα στην πολιτική και δόθηκε ολόψυχα στον αντιδικτατορικό αγώνα.
Το 1975, η ταινία του «Gloria Mundi», που έθιγε την πραγματικότητα των βασανιστηρίων στην Αλγερία, κατέβηκε από τις αίθουσες έπειτα από βομβιστική επίθεση στον κινηματογράφο Μαρμπέφ. Με τους «Ισορροπιστές» το 1991 υπέγραψε ένα αιχμηρό πορτραίτο του Ζενέ, τον οποίο υποδύθηκε αξεπέραστα ο Μισέλ Πικολί, που προκάλεσε τη μήνιν πολλών θαυμαστών του.
Στη «Φωτογραφία», μία από τις λυρικότερες ελληνικές ταινίες, εξερευνά το θέμα της νοσταλγίας του ξενιτεμένου και την αποξένωση της μετανάστευσης και θίγει πολλά σημεία της τραγικής ιστορίας της Νεότερης Ελλάδας.
«Ο Παπατάκης ήταν ένας οικουμενικός άνθρωπος. Πάντοτε έριχνε γέφυρες ανάμεσα στην Αφρική και την Ευρώπη, την Ελλάδα και τη Γαλλία, ανάμεσα στη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Άνδρας θαρραλέος υπήρξε ένας λεπτός και συνάμα τολμηρός δημιουργός», τόνισε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Τζακ Λανγκ. [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Οι μουλάδες εξοντώνουν τον Παναχί

  • Σε έξι χρόνια φυλάκιση και 20 χρόνια «σιωπής» καταδικάστηκε ο σκηνοθέτης
  • Ο διάσημος Ιρανός σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση και σε 20 χρόνια απόλυτης καλλιτεχνικής σιωπής.
Ο Τζαφάρ Παναχί στην απολογία του στο δικαστήριο ζήτησε «ένα δίκαιο καθεστώς, χωρίς διακρίσεις»
Δεν θα μπορεί να γράφει σενάρια, να γυρίζει ταινίες, να ταξιδεύει στο εξωτερικό και να μιλάει στα μίντια.
Η είδηση προκάλεσε διεθνή σάλο. Στη Γαλλία σήμανε επιστράτευση για τη σωτηρία του -έχει δικαίωμα σε έφεση. Την «αγανάκτησή» του εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού Φρεντερίκ Μιτεράν. Ο γενικός διευθυντής του Φεστιβάλ των Κανών Τιερί Φρεμό κάλεσε την κινηματογραφική κοινότητα σε «άμεση δράση» και ανέλαβε τη δημιουργία επιτροπής στήριξης με πρόεδρο τον Μπερτράν Ταβερνιέ.
Σε έξι χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε και ο νεαρός βοηθός του Παναχί, Μοχάματ Ραζούλοφ. Ο σκηνοθέτης του «Λευκού μπαλονιού» και του «Κύκλου», θερμός υποστηρικτής του «Πράσινου κινήματος», συνελήφθη τον Ιούλιο του 2009 επειδή συμμετείχε στις διαδηλώσεις εναντίον της αμφιλεγόμενης εκλογής Αχμαντινετζάντ. Την 1η Μαρτίου 2010 συνελήφθη και πάλι, μαζί με τη σύζυγο, την κόρη του και άλλα 16 άτομα, στο σπίτι του, με την κατηγορία ότι «ετοίμαζε ταινία εναντίον του καθεστώτος με θέμα τα μετεκλογικά γεγονότα».
Εμεινε στη φυλακή Εβιν της Τεχεράνης 85 μέρες και έκανε απεργία πείνας. Πριν απελευθερωθεί στις 24 Μαΐου καταβάλλοντας 200 χιλιάδες εγγύηση, είχαν ξεσηκωθεί ζητώντας την απελευθέρωσή του από το Φεστιβάλ των Κανών μέχρι τους σταρ του Χόλιγουντ (Σκορσέζε, Σπίλμπεργκ, Ιστγουντ, Κοέν, Κόπολα, Στόουν κ.ά.).
Ο 50χρονος σκηνοθέτης αρνείται ότι σκόπευε να γυρίσει αντικαθεστωτική ταινία. Αλλωστε οι ταινίες του, όσο πολιτικές κι αν ήταν, είχαν κυρίως αιχμές για την απαράδεκτη κατάσταση των γυναικών στο Ιράν (ο «Κύκλος», Χρυσό Λιοντάρι το 2000, και «Οφ σάιντ», Αργυρή Αρκούδα το 2006).
Στην απολογία του στο δικαστήριο (7 Νοεμβρίου) ο Παναχί αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες. «Οταν κατηγορείτε εμένα, κατηγορείτε ολόκληρο το στρατευμένο, κοινωνικό και ανθρωπιστικό ιρανικό σινεμά», τόνισε. «Το σινεμά, που δεν κρίνει ούτε μπαίνει στην υπηρεσία της εξουσίας και του χρήματος, αλλά κάνει ό,τι μπορεί για να συλλάβει μια πραγματική εικόνα της κοινωνίας. Οταν κάνεις τους καλλιτέχνες αντιπαραγωγικούς και στείρους, καταστρέφεις κάθε μορφή σκέψης και δημιουργικότητας».
Και κατέληξε με ένα «κατηγορώ» του ολοκληρωτικού καθεστώτος της πατρίδας του.
«Είμαι Ιρανός και θέλω να ζήσω και να δουλέψω στο Ιράν. Αγαπώ την πατρίδα μου και πλήρωσα ήδη το κόστος αυτής της αγάπης. Πιστεύω βαθιά στο δικαίωμα του "άλλου", στη διαφορά και στην ανεκτικότητα, που σε εμποδίζει να κρίνεις και να μισείς. Δεν μισώ κανέναν, ούτε τους ανακριτές μου. Η Ιστορία με γιώτα κεφαλαίο έχει υπομονή. Οι μικρές ιστορίες που περνάνε από μπροστά της δεν είναι ασήμαντες. Ανησυχώ για τις γενιές που έρχονται. Η χώρα μας είναι ευάλωτη. Μόνο η εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος δικαίου για όλους, χωρίς διάκρισεις εθνικότητας, θρησκείας ή πολιτικής άποψης, θα μας προστατεύσει από τον πραγματικό κίνδυνο ενός μέλλοντος χαώδους και μοιραίου».
  • Στο διαδίκτυο

Από τον κόσμο των καρτούν στον κόσμο των δελφινιών

Συνολικά οκτώ οι ταινίες της νέας αυτής εβδομάδας. Ο Βρετανός Στίβεν Φρίαρς εμπνέεται από τον κόσμο των καρτούν για την κωμωδία του «Η επεισοδιακή επιστροφή της Ταμάρα Ντρου».
Το βραβευμένο με Οσκαρ ντοκιμαντέρ του Λούι Ψυχογιού, «Ο όρμος», δίνει μάχη για τα δελφίνια
Ο ελληνικής καταγωγής Λούι Ψυχογιός στρέφεται στον κόσμο των δελφινιών στο συγκλονιστικό, οσκαρικό ντοκιμαντέρ του «Ο όρμος». Ακολουθούν οι ταινίες: «Ο θαυματοποιός», καρτούν του Σιλβέν Σομέ, «Ο κόσμος είναι μεγάλος και η σωτηρία της ψυχής βρίσκεται στη γωνία» του Βούλγαρου Στέφαν Κομαντάρεφ, «Ζητείται ψεύτης» κωμωδία του Ιεροκλή Μιχαηλίδη, «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ» περιπέτεια του Μπομπ Λέτερμαν. Σε επανέκδοση προβάλλεται η θαυμάσια ταινία «Καλά Χριστούγεννα κύριε Λόρενς» του Ναγκίσα Οσίμα.
  • Η επεισοδιακή επιστροφή της Ταμάρα Ντρου

  • Tamara Drewe. Βρετανία, 2010. Σκηνοθεσία: Στίβεν Φρίαρς. Σενάριο: Μόιρα Μπουφίνι, βασισμένο στο γραφικό μυθιστόρημα της Πόουζι Σίμοντς. Ηθοποιοί: Τζέμα Αρτερτον, Ρότζερ Αλαμ, Τάμσιν Γκρεγκ, Ντομινίκ Κούπερ, Λουκ Εβανς. 111'
****
Ενα ανεξάρτητο, σκανδαλιάρικο κορίτσι επιστρέφει στο χωριό του για να ξεσηκώσει τους άντρες και να προκαλέσει το χάος σε μια δροσερή, δοσμένη με χιούμορ (συχνά μαύρο) και ωραίους, έξυπνους διαλόγους, κωμωδία.
Ηνέα ταινία του γνωστού Βρετανού σκηνοθέτη Στίβεν Φρίαρς («Ωραίο μου πλυντήριο», «Οι κλέφτες», «Επικίνδυνες σχέσεις», «Ομορφα, βρώμικα πράγματα»), που πρωτοείδαμε στο Φεστιβάλ των Κανών, είναι βασισμένη σ' ένα graphic novel της Πόουζι Σίμοντς, ελεύθερα εμπνευσμένο από το κλασικό μυθιστόρημα «Μακριά από το αγριεμένο πλήθος» του Τόμας Χάρντι και δημοσιευμένο σε επεισόδια στην εφημερίδα «Γκάρντιαν», το οποίο ο σκηνοθέτης, όπως μου ανέφερε σε συνέντευξή του, γνώριζε εδώ και 40 χρόνια.
Η ιστορία είναι τοποθετημένη σε ένα χωριό της αγγλικής επαρχίας, καταφύγιο για συγγραφείς που θέλουν να βρουν έμπνευση και να μπορέσουν άνετα να γράψουν τα βιβλία τους. Σε μια τέτοια φάρμα συναντάμε τα διάφορα βασικά πρόσωπα: την ιδιοκτήτρια Μπεθ (Τάμσιν Γκρεγκ) και τον συγγραφέα αστυνομικών βιβλίων και αδιόρθωτα άπιστο σύζυγό της, Νίκολας (Ρότζερ Αλαμ), έναν Αμερικανό συγγραφέα (Μπιλ Καμπ) και έναν αρρενωπό νέο, βοηθό στα χωράφια (Λουκ Εβανς). Στο χωριό φτάνει για να πουλήσει το πατρικό της σπίτι ένα παλιό κορίτσι του χωριού, η Ταμάρα Ντρου (Τζέμα Αρτερτον), που τώρα έχει μετατραπεί σε τολμηρή και σέξι δημοσιογράφο και την οποία ερωτεύονται όλα τα αρσενικά της περιοχής, μαζί και ο αδιόρθωτος Νίκολας. Από το Λονδίνο φτάνει και ο νεαρός, διάσημος ροκ σταρ Μπεν Σάρτζεντ (Ντομινίκ Κούπερ), που ανάβει φλόγες στις καρδιές δύο ανήλικων, προκλητικών κοριτσιών, που τον ακολουθούν και τον κατασκοπεύουν (όπως και τους υπόλοιπους κατοίκους), σχολιάζοντας, σαν είδος χορού αρχαίας τραγωδίας, τα πάντα και τους πάντες.
Ο Φρίαρς έφτιαξε μια δροσερή κωμωδία, με ωραίους, έξυπνους διαλόγους, γρήγορο ρυθμό και απολαυστικές (τονισμένες για κωμικούς σκοπούς) ερμηνείες. Είναι ταυτόχρονα ένα σχόλιο γύρω από τη μεσαία τάξη και τους συχνά γελοίους, με απραγματοποίητες φιλοδοξίες, τύπους της. Από την ταινία δεν λείπει και ένα μαύρο στοιχείο, και συγκεκριμένα στην απρόσμενα τραγική κατάληξη μιας πανικόβλητης φυγής από γελάδια.
  • Ο όρμος

  • The Cove. ΗΠΑ, 2009. Ντοκιμαντέρ. Σκηνοθεσία: Λούι Ψυχογιός. Σενάριο: Μαρκ Μονρό. 90'
****
Συγκλονιστικό, ταυτόχρονα συγκινητικό, βραβευμένο με Οσκαρ, ντοκιμαντέρ, γύρω από τη μαζική εξόντωση των δελφινιών σ' έναν κρυφό ιαπωνικό όρμο. Με τη μαζική εξόντωση των δελφινιών στο παραλιακό ιαπωνικό χωριό Ταΐτζι καταπιάνεται στο εξαιρετικό αυτό, συγκλονιστικό, βραβευμένο με Οσκαρ, ντοκιμαντέρ του, ο γνωστός ελληνικής καταγωγής φωτογράφος Λούι Ψυχογιός.

«Οταν εκπαιδεύεις αυτά τα έξυπνα ζώα να κάνουν ηλίθια ανθρώπινα τρικ, αυτό μας λέει περισσότερα για την ανθρώπινη εξυπνάδα από τη δική τους», λέει ο ίδιος ο Ψυχογιός για τα δελφίνια. Πέρα όμως από τη βασανιστική αυτή, απάνθρωπη εκπαίδευσή τους, εκείνο που ενδιαφέρει τον σκηνοθέτη είναι η μαζική εξόντωσή τους. Σ' έναν κρυφό όρμο, κοντά στο χωριό Ταΐτζι, οι χωρικοί χρησιμοποιούν sonar ήχους για να προσελκύσουν και να παγιδεύσουν τα δελφίνια με σκοπό να τα σκοτώσουν και να χρησιμοποιήσουν το κρέας τους για τροφή, ιδιαίτερα στα σχολικά συσσίτια, παρουσιάζοντάς το ως κρέας φάλαινας -αφού το κυνήγι των φαλαινών απαγορεύεται- παρ' όλο που το κρέας των δελφινιών περιέχει επικίνδυνη ποσότητα υδράργυρου.
Το ντοκιμαντέρ, με ένα στιλ που θυμίζει θρίλερ, παρουσιάζει τον Λούι Ψυχογιό και την ομάδα του να διεισδύουν, συχνά κυνηγημένοι από την ιδιωτική αστυνομία του όρμου, στην απαγορευμένη, υψηλής ασφάλειας, περιοχή για να καταγράψουν με υποβρύχιες, έξυπνα καλυμμένες, κάμερες τη μαζική δολοφονία των δελφινιών. Ανάμεσα στα μέλη της ομάδας είναι και ο ακτιβιστής Ρίτσαρντ Ο'Μπάρι, παλαιότερα υπεύθυνος για την εκπαίδευση πέντε δελφινιών για το τηλεοπτικό σόου «Φλίπερ» -σόου που τον έκανε διάσημο και πλούσιο- και ο οποίος, εδώ και 25 χρόνια, μετανιωμένος για τον απαίσιο ρόλο του, προσπαθεί να εξιλεωθεί, βοηθώντας στη διάσωση των δελφινιών. Ο Ψυχογιός και η ομάδα του διανθίζουν την ταινία με συνεντεύξεις, αφηγήσεις και διάφορες αποκαλυπτικές πληροφορίες γύρω από τα δελφίνια και τη σχέση τους με τους ανθρώπους, για να φτιάξουν το συναρπαστικό ντοκιμαντέρ τους, που πέρα από τις αποκαλύψεις του τεράστιου αυτού εγκλήματος, είναι και μια συγκινητική ταινία.
  • Ο θαυματοποιός

Το ελεγειακό καρτούν «Ο θαυματοποιός», του Σιλβέν Σομέ, σε σενάριο Ζακ Τατί
  • The Illusionist. Γαλλία, 2010. Σκηνοθεσία: Σιλβέν Σομέ. 79'
****
Ενας θαυματοποιός, που βλέπει το επάγγελμά του να σβήνει, φτάνει στο Εδιμβούργο σε αναζήτηση νέου κοινού κι ερωτεύεται το κορίτσι που τον ακολουθεί. Ομορφο ελεγειακό καρτούν βασισμένο σε σενάριο του Ζακ Τατί.
Βασισμένη σε ένα σενάριο του Ζακ Τατί, το καινούργιο αυτό καρτούν του Σιλβέν Σομέ (δημιουργού του άλλου θαυμάσιου καρτούν, «Το τρίο της Μπελβίλ») έχει για πρωταγωνιστή ένα θαυματοποιό, τον Τατίτσεφ (πραγματικό όνομα του Ζακ Τατί). Οταν στη δεκαετία του '50, μια εποχή που κυριαρχεί το ροκ εν ρολ, το κοινό σε πόλεις όπως το Παρίσι και το Λονδίνο αρχίζει να αδιαφορεί για τα νούμερά του, παίρνει το άσπρο κουνέλι και την ομάδα του και ξεκινά για τη Σκωτία. Εκεί θα γνωρίσει την Αλίκη, μια καμαριέρα, η οποία τον ερωτεύεται και τον ακολουθεί στο Εδιμβούργο όπου αποφασίζουν να ζήσουν.
Ο Σομέ προτίμησε τον παλιό, χειρωνακτικό τρόπο φτιαξίματος των σχεδίων αντί της ψηφιακής «μηχανικής, απρόσωπης» (όπως τη χαρακτηρίζει) τεχνικής ή της εξίσου απρόσωπης τεχνικής τού 3-D, για να φτιάξει τις όμορφες, θαυμάσιες, παλαιικές εικόνες του Εδιμβούργου. Ενώ, για να αφηγηθεί την ελεγειακή αυτή ιστορία του -από τις πιο όμορφες σκηνές είναι εκείνη στο φινάλε με τα φώτα να σβήνουν στο μιούζικ χολ που εξαφανίζεται- αποφεύγει, όπως και ο Τατί στις κωμωδίες του, τον πολύ διάλογο, προτιμώντας ν' αφήσει τους χαρακτήρες του να μιλήσουν με το σώμα τους.
  • Ο κόσμος είναι μεγάλος και η σωτηρία της ψυχής βρίσκεται στη γωνία

  • The World Is Big and Salvation Lurks Around the Corner. Βουλγαρία, 2010. Σκηνοθεσία: Στέφαν Κομαντάρεφ. Ηθοποιοί: Μίκι Μανοΐλοβιτς, Κάρλο Λιούμπεκ, Αννα Παπαδοπούλου, Χρίστο Μουτατσίεφ.

* ½
Ενας αμνησιακός, ύστερα από αυτοκινητικό δυστύχημα, άντρας, που είχε διαφύγει από την κομμουνιστική Βουλγαρία στη δεκαετία του '80, ξαναβρίσκει τη μνήμη του χάρη στις προσπάθειες του παππού του, σε μια συγκινητική ταινία-πρόταση της Βουλγαρίας στα ξενόγλωσσα Οσκαρ. Πολύ καλός στο ρόλο του παππού ο Μίκι Μανοΐλοβιτς.
Με την κατάσταση της ζωής σε κομμουνιστικό καθεστώς της Ανατολικής Ευρώπης καταπιάνεται η ταινία του Στέφαν Κομαντάρεφ, βασισμένη στο ημι-αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Ιλία Τρογιάνοφ γύρω από την απόδραση μιας οικογένειας από την κομμουνιστική Βουλγαρία. Οταν, ύστερα από ένα αυτοκινητικό δυστύχημα στη Γερμανία όπου βρίσκεται εδώ και χρόνια, ο Βούλγαρος Αλεξάντερ «Σάσκο» (Κάρλο Λιούμπεκ) παθαίνει αμνησία, ο παππούς του, Μπάι Νταν (Μίκι Μανοΐλοβιτς), έρχεται από τη Βουλγαρία για να τον βοηθήσει να επανακτήσει τη μνήμη του. Ενώ επιστρέφουν στη Βουλγαρία, ο Μπάι Νταν αρχίζει μέσα από διάφορα φλας μπακ να αφηγείται στον εγγονό του την ιστορία της απόδρασής του με τους γονείς του, από το τότε κομμουνιστικό καθεστώς της δεκαετίας του '80.
Η ταινία-πρόταση της Βουλγαρίας για το ξενόγλωσσο Οσκαρ προσπαθεί να βάλει πολλά θέματα μέσα στη μιάμισης ώρας διάρκειά της (από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, την πολιτική καταπίεση, την περίοδο του ψυχρού πολέμου και τη μετανάστευση στη Γερμανία), βάζοντας σε κίνδυνο την ανάπτυξη των βασικών χαρακτήρων για χάρη μιας ταινίας που ν' αρέσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Παρ' όλα αυτά, η σκηνοθεσία του Κομαντάρεφ, η καταγραφή της οδύσσειας του ήρωα στις ευρωπαϊκές χώρες και ο προσεγμένος ρυθμός, μαζί με την πολύ καλή ερμηνεία του Μίκι Μανοΐλοβιτς στο ρόλο του παππού που χρησιμοποιεί το τάβλι ως σύμβολο για τα πολιτικά και άλλα δρώμενα, αποζημιώνουν για τις διάφορες αδυναμίες της ταινίας.
  • Οι άλλες ταινίες

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΥΡΙΕ ΛΟΡΕΝΣ (Merry Christmas Mr. Lawrence). Βρετανία/Ιαπωνία, 1983. Σκηνοθεσία: Ναγκίσα Οσίμα. Σενάριο: Λόρενς Βαν Ντερ Ποστ, Ναγκίσα Οσίμα. Ηθοποιοί: Ντέιβιντ Μπόουι, Ριουίτσι Σακαμότο, Τομ Κόντι, Τακέσι Κιτάνο. 123'
****
Μια ιστορία που εκτυλίσσεται στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμεύει για την καταγραφή μυστικών σεξουαλικών πόθων αλλά και συνεννόηση ανάμεσα σε διαφορετικούς πολιτισμούς σε μια τολμηρή για την εποχή της ταινία -σε επανέκδοση. Δύο διαφορετικοί πολιτισμοί συγκρούονται σε μια ιστορία γύρω από τη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σ' έναν ευγενικής καταγωγής, αν και σκληρό Ιάπωνα διοικητή στρατοπέδου αιχμαλώτων (στο ρόλο ο γνωστός Ιάπωνας ροκ σταρ και συνθέτης της μουσικής της ταινίας, Ριουίτσι Σακαμότο) και έναν Νοτιοαφρικανό στρατιώτη (Ντέιβιντ Μπόουι), που συλλαμβάνεται στην περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και κλείνεται στο στρατόπεδο. Αυτό που βασικά ενδιαφέρει τον Οσίμα στην ταινία είναι το θέμα της βίας και του έρωτα, στοιχεία που αναπτύσσει με ιδιαίτερη λεπτότητα. Ενώ, αντίθετα με άλλες πολεμικές ταινίες με θέμα τα στρατόπεδα αιχμαλώτων (όπως «Η γέφυρα του ποταμού Κβάι»), η ταινία του τολμά να καταπιαστεί και με ένα θέμα-ταμπού, αυτό της ομοφυλοφιλίας.
ΓΟΝΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ (Meet the Parents: Little Fockers). ΗΠΑ, 2010. Σκηνοθεσία: Πολ Γουάιτζ. Σενάριο: Τζον Χάμπεργκ, Λάρι Στάκι. Ηθοποιοί: Ρόμπερτ ντε Νίρο, Μπεν Στίλερ, Οουεν Γουίλσον, Ντάστιν Χόφμαν, Ερικα Γιένσεν, Μπάρμπρα Στράισαντ, Τζέσικα Αλμπα. Η σύγκρουση ανάμεσα στον Γκρεγκ Φάκερ (Στίλερ) και τον παρανοϊκό, πρώην κατάσκοπο της CIA, πεθερό του (Ντε Νίρο) συνεχίζεται στην τρίτη αυτή «συνέχεια» της γνωστής κωμικής σειράς.
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΨΕΥΤΗΣ. Ελλάδα, 2010. Σκηνοθεσία: Ιεροκλής Μιχαηλίδης. Επιμέλεια σκηνοθεσίας: Αγγελος Φραντζής. Σενάριο: Κωνσταντίνα Γιαχαλή, Παπαγιώτης Μαντζιαφός. Ηθοποιοί: Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Ζέτα Μακρυπούλια, Οδυσσέας Παπααπηλιόπουλος.Ριμέικ της γνωστής κωμωδίας που γύρισε το 1961 ο Γιάννης Δαλιανίδης, με βάση το θεατρικό έργο του Δημήτρη Ψαθά.
ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΟΥ ΓΚΙΟΥΛΙΒΕΡ (Gulliver's Travels). ΗΠΑ, 2010. Σκηνοθεσία: Μπομπ Λέτερμαν. Σενάριο: Τζο Στίλμαν, Νίκολας Στόλερ. Ηθοποιοί: Τζακ Μπλακ, Τζέισον Σίγκελ, Αμάντα Πιλ. Μια νέα, μέτρια εκδοχή της ιστορίας του Τζόναθαν Σουίφτ, με τον Τζακ Μπλακ να αναλαμβάνει ένα ταξίδι στο Τρίγωνο των Βερμούδων και να βρίσκεται ξαφνικά σε μια λιλιπούτεια χώρα, όπου αντιμετωπίζει διάφορους κινδύνους και τελικά γίνεται ήρωας όταν σώζει τη χώρα από έναν κακό γειτονικό βασιλιά.