Wednesday, December 1, 2010

Ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον κινηματογράφο

Διαδικασία επί των άρθρων
Ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος
Ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος
Ξεκινά το απόγευμα της Τετάρτης στην Βουλή η συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου για τον κινηματογράφο, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η ακρόαση των φορέων του κινηματογράφου.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος παρουσίασε την Τρίτη το νομοσχέδιο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι το νομοσχέδιο υιοθετεί πολλές από τις πολύ παραγωγικές, όπως τις χαρακτήρισε, τοποθετήσεις του κινηματογραφικού χώρου στην διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης.

«Είναι εξαιρετικά αισιόδοξο ότι σε μια εποχή πολύ κρίσιμη για τον τόπο η πολιτική και οι πολιτικές επιλογές που έχουμε μπροστά μας κινητοποιούν τη συμμετοχή του κόσμου» είπε στην τοποθέτησή του ο κ. Γερουλάνος.

Αφού ανέπτυξε τους τρόπους, με τους οποίους το νομοσχέδιο επιτυγχάνει τους στόχους του -αύξηση κονδυλίων για τον κινηματογράφο, πλουραλισμός της χρηματοδότησης, τέλος στην γραφειοκρατία που οδήγησε στην σπατάλη, αδιαφάνεια και την διαφθορά στον χώρο- ο κ. Γερουλάνος πρόσθεσε: «Έχουμε ακόμη δουλειά να κάνουμε πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο και αρκετή αφότου ψηφιστεί για την ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης».

Εξάλλου, ο υπουργός αναφέρθηκε στις τροποποιήσεις ή βελτιώσεις στους πίνακες μοριοδότησης για την περαιτέρω ενίσχυση της ταινίας, όπως και στην ενίσχυση των θερινών κινηματογράφων από τον ειδικό φόρο. «Είναι ρυθμίσεις που θα ενταχθούν στο παρόν νομοσχέδιο» εξήγησε.

Για το θέμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, η οποία δεν εντάσσεται στο παρόν νομοσχέδιο, ο κ. Γερουλάνος ανακοίνωσε ότι «θα αναζητηθεί η καλύτερη δυνατή λύση για τη στήριξη και την ενίσχυση ενός ιστορικού οργανισμού, με τεράστια προσφορά στον κινηματογράφο και τον τόπο, της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Μάλιστα, έγινε γνωστό ότι το ΥΠΠΟΤ προσανατολίζεται στην διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου για τη λειτουργία της, που θα εξασφαλίζει και τη βιωσιμότητα του οργανισμού αλλά και το συμφέρον του Έλληνα φορολογούμενου.

Τέλος, για την εκπαίδευση ο κ. Γερουλάνος επισήμανε: «Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των ανώτερων σχολών κινηματογράφου. Είναι σχεδόν έτοιμα τα δύο Προεδρικά Διατάγματα, που απαιτούνται, προκειμένου να αρχίσουν να λειτουργούν αναγνωρισμένες ανώτερες σχολές κινηματογράφου». [Newsroom ΔΟΛ]

No comments: