Thursday, December 2, 2010

Ολική επαναφορά: και ο Δημόπουλος στο φεστιβάλ

  • Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης επέστρεψε πραγματικά στις ρίζες του, στους ανθρώπους που το στήριξαν και συνέβαλαν το 1992 στη διεθνοποίησή του.
Σκηνή απο την ταινία «Το Παρόραμα» του Μάρεκ Λέχκι που προβάλλεται στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα
Οχι μόνο γιατί έχει καλλιτεχνικό διευθυντή τον Δημήτρη Εϊπίδη, που διηύθυνε τους «Νέους Ορίζοντες» για 13 χρόνια (1992-2005). Τα καινούργια νέα είναι ότι και ο Μισέλ Δημόπουλος επανέρχεται στο φεστιβάλ, ως πρόεδρος της κριτικής επιτροπής. Τον είχε απομακρύνει από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή πριν από πέντε χρόνια ο Πέτρος Τατούλης, διορίζοντας τη Δέσποινα Μουζάκη.
Ο δρόμος, βέβαια, για το 51ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που ξεκινάει την Παρασκευή (έως 12 Δεκεμβρίου) δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Οχι από καλλιτεχνική άποψη, γι' αυτό έχει φροντίσει ο Δημήτρης Εϊπίδης, ο οποίος επαναφέρει στον θεσμό το «ανεξάρτητο στίγμα», όπως είπε χθες το πρωί στη συνέντευξη Τύπου, αλλά και οι έμπειροι προγραμματιστές.
Το φεστιβάλ έχει ένα τεράστιο χρέος, που φτάνει περίπου τα 5 εκατομμύρια ευρώ εξαιτίας της σπατάλης της προηγούμενης διοίκησης. Μέσα σε ένα κλίμα αυστηρών περικοπών -«έχουμε μετρήσει και το ευρώ»- έχει φέτος προϋπολογισμό 2,5 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το 1 έρχεται από το ΥΠΠΟΤ. Πέρυσι είχε δώσει 4,5 εκατ., ενώ η διοργάνωση είχε στοιχίσει περίπου 9 εκατ. Τεράστια η διαφορά.
Ας γυρίσουμε, όμως, στην ουσία του φεστιβάλ, που είναι οι ταινίες του. Θα προβληθούν 169 από 48 χώρες. Ανάμεσά τους και 23 ελληνικές, εκ των οποίων οι 14 είναι ψηφιακές. Οι δύο ελληνικές ταινίες που επιλέχτηκαν από τον Δημήτρη Εϊπίδη για το Διεθνές Διαγωνιστικό είναι η «Απνοια» του Αρη Μπαφαλούκα και το «Attenberg» της Αθηνάς Τσαγκάρη. Παρ' όλο που αρκετοί Ελληνες σκηνοθέτες σνόμπαραν φέτος το φεστιβάλ, αν και είμαστε σε απόσταση αναπνοής από την ψήφιση του νόμου Γερουλάνου, ο Δημήτρης Εϊπίδης ξεκαθάρισε: «Το φεστιβάλ ανήκει στους Ελληνες σκηνοθέτες. Πρέπει να το χρησιμοποιήσουν».
Την αυλαία σηκώνει την Παρασκευή η νέα ταινία του Ντάνι Μπόιλ, «127 ώρες». Θα πέσει εννέα μέρες αργότερα με τον «Μαύρο κύκνο» του Ντάρεν Αρονόφσκι. Οι καλεσμένοι φέτος είναι λίγοι και καλοί. Ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα Απιτσατπόνγκ Βιρασετακούν, η Δανέζα σκηνοθέτις Σουσάνε Μπίερ, ο Ιρακινός κινηματογραφιστής Μοχάμετ Αλ Νταράτζι, η πολυβραβευμένη Πολωνή σκηνοθέτις Ντορότα Κετζιεζάφσκα, ο θρύλος της Σχολής Κινουμένων Σχεδίων του Ζάγκρεμπ Μπόριβοϊ «Μπόρντο» Ντοβνίκοβιτς, ο Ιρανός σκηνοθέτης Ράφι Πιτς με την ταινία «The hunter», ο Ντενί Βιλνέβ με τη βραβευμένη «Incendies», ο Τούρκος Σερέν Γιτζέ με τη βραβευμένη στη Βενετία «Πλειοψηφία», ο γιος του Κώστα Γαβρά, Ρομέν, με την πρώτη του ταινία «Notre jour viendra» κ.ά.
Στο Διεθνές Διαγωνιστικό θα προβληθούν 16 ταινίες από 20 χώρες, που διεκδικούν τον Χρυσό Αλέξανδρο (20.000 ευρώ), τον Αργυρό (10.000 ευρώ) και από φέτος τον Χάλκινο (5.000). Είναι οι: «Ζωικό Βασίλειο» (Αυστραλία), «Ζεφίρ» (Τουρκία), «Littlerock» (ΗΠΑ), «Κουρασμένοι» (Ιράκ), «Στις Παρυφές» (Ρουμανία, Αυστρία), «Οι Τέσσερις Φορές» (Ιταλία, Γερμανία, Ελβετία), «Το Παρόραμα» (Πολωνία), «Limbo» (Νορβηγία), «Αύριο» (Ρουμανία, Γαλλία, Ουγγαρία), «Γαϊδούρια» (Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία), «Ζο όπως Ζοναταν» (Καναδάς), «Μικρόφωνο» (Αίγυπτος), «Ζαν Ζαντί, ένας καλός άνθρωπος» (Μεξικό, Δομινικανή Δημοκρατία, Γερμανία), «Η Αρχή του Κακού» (Γαλλία).
Την κριτική επιτροπή, με πρόεδρο τον Μισέλ Δημόπουλο, απαρτίζουν: ο Μοχάμετ Αλ Νταράτζι, ο Παλαιστίνιος σκηνοθέτης Σκαντάρ Κόπτι, ο Ιρανός παραγωγός Μπεχρούζ Χασέιμιαν και ο Μάρτιν Σβάιγκχοφερ, διευθυντής Αυστριακής Κινηματογραφικής Επιτροπής.
Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται μια ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Το Ελληνικό Σινεμά ξεπερνά τα σύνορα», με τη συμμετοχή των Αλέξη Αλεξίου, Κωνσταντίνου Γιάνναρη, Βαρδή Μαρινάκη, Αρη Μπαφαλούκα, Σύλλα Τζουμέρκα, Αθηνάς-Ραχήλ Τσαγκάρη.
Θα γίνουν και εκδηλώσεις προς τιμήν δύο ανθρώπων του κινηματογράφου που έφυγαν πρόσφατα από τη ζωή, του Γιάννη Δαλιανίδη (θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Ο έρωτας των πρώτων πλάνων - Γιάννης Δαλιανίδης») και του κριτικού κινηματογράφου Γιώργου Τζιώτζιου.
Φέτος το εισιτήριο μειώνεται στα έξι ευρώ (από 7). Η είσοδος θα είναι ελεύθερη στις πρωινές προβολές (έως τις 3 μ.μ.) για ανέργους. Η κάρτα για όλες τις προβολές για συνταξιούχους, φοιτητές, εκπαιδευτικούς στοιχίζει 40 ευρώ (από 60). *
  • Πενιχρή ελληνική συμμετοχή
Στο Πανόραμα Ελληνικού Κινηματογράφου, εκτός από τις 14 ψηφιακές ταινίες, θα προβληθούν οι: «Απνοια» του Αρη Μπαφαλούκα, «Attenberg» της Αθηνάς Τσαγκάρη, «Artherapy» του Νίκου Περάκη, «Κανένας» του Χρήστου Νικολέρη, «Επικίνδυνες μαγειρικές» του Βασίλη Τσελεμέγγου, «45 τετραγωνικά» του Στράτου Τζίτζη, «Show bitch» του Νίκου Ζερβού, «Το πέταγμα του κύκνου» του Νίκου Τζήμα, «Από θαύμα» του Μαρίνου Καρτίκη.

No comments: