Wednesday, December 1, 2010

Το νομοσχέδιο υλοποιεί τη στρατηγική της ΕΕ

  • Με την ακρόαση φορέων συνεχίστηκε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση για το νομοσχέδιο του ΥΠΠΟ-Τ για τον κινηματογράφο.
Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), Λ. Βαρβαρός, τόνισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν εκφράζει τα συμφέροντα των εργαζομένων στον κινηματογράφο και υπογράμμισε ότι κατά την κατάρτισή του δε ζητήθηκε η γνώμη των σωματείων του χώρου και ότι με βάση όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, «θα τα πάρουν όλα οι έμποροι», αφού καταργείται ο σκηνοθέτης - δημιουργός και αναδεικνύεται ο παραγωγός.
Ο ίδιος κατήγγειλε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου υλοποιούν επιταγές της ΕΕ για τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου κόντρα στα συμφέροντα των εργαζομένων στο χώρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι εταιρείες από τις ΗΠΑ που έχουν υποκαταστήματα στην ΕΕ θα μπορούν να χρηματοδοτούνται, ενώ δε θα μοριοδοτούνται ταινίες των μικρών παραγωγών. Ο κινηματογράφος δεν είναι εμπόρευμα, επισημαίνοντας ότι, πλέον, την τελευταία λέξη στο κινηματογραφικό έργο θα την έχει ο παραγωγός, με διαχειριστή το κράτος.
Ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, Χ. Παπαδόπουλος, είπε ότι το νομοσχέδιο δεν ενισχύει τους νέους δημιουργούς, δεν κατοχυρώνει τους σκηνοθέτες και δεν αναφέρεται στις μικρού μήκους ταινίες. Παράλληλα, είπε, χαρίζονται 15 εκ. ευρώ στα ιδιωτικά κανάλια από την εισφορά που ήταν υποχρεωμένα να δίνουν για την ανάπτυξη του ελληνικού κινηματογράφου.
Σημειώνουμε ότι την Τρίτη, μιλώντας στην ίδια επιτροπή, ο υπουργός Πολιτισμού - Τουρισμού, Π. Γερουλάνος, υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο παρουσίασε την παράδοση της κινηματογραφικής τέχνης στο κεφάλαιο - που το ν/σ σηματοδοτεί - ως... «πλουραλισμό της χρηματοδότησης», ενώ την «έξωση» των φορέων από τις κρατικές κινηματογραφικές δομές ως... «τέλος» της «γραφειοκρατίας»! «Πρόβλεψε», μάλιστα, ως «βέβαιο», ότι η τεχνολογική εξέλιξη στην οπτικοακουστική βιομηχανία οδηγεί στο «ότι ο θεατής θα αποκτά όλο και μεγαλύτερη δύναμη», προσπερνώντας... το αδιαμφισβήτητο γεγονός της μονοπωλιακής κυριαρχίας στην εμπορευματική και βαθιά αντιδραστική στο περιεχόμενο «βιομηχανία του θεάματος»...
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2010

No comments: