Thursday, December 9, 2010

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Τον «Χρυσό Αλέξανδρο» κέρδισε η Ντορότα Κετζιερζάφσκα

Η Πολωνή σκηνοθέτης, Ντορότα Κετζιερζάφσκα 
 Με τον «Χρυσό Αλέξανδρο» τιμήθηκε απόψε σε ειδική τελετή του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε στον κινηματογράφο «Ολύμπιον», η Πολωνή σκηνοθέτης, Ντορότα Κετζιερζάφσκα, στο έργο της οποίας έγινε στη διάρκεια του φεστιβάλ, εκτενές αφιέρωμα.

«Κορυφαία Πολωνή σκηνοθέτρια η παρουσίαση της οποίας και του έργου της για πρώτη φορά στην Ελλάδα- στο πλαίσιο του φεστιβάλ- αποτελεί ύψιστη τιμή για μένα» χαρακτήρισε την Κετζιερζάφσκα ο διευθυντής του φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Εϊπίδης.

Χαμηλών τόνων και υψηλών συναισθημάτων οι ταινίες της 53χρονης Πολωνής - που χαρακτηρίστηκε μια από τις πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις Πολωνών σκηνοθετών της γενιάς που προέκυψε μετά την πτώση του κομμουνισμού στην Ανατολική Ευρώπη- εμπεριέχουν τη βία, το ζόφο του σύγχρονου κόσμου - στοιχεία που «καλύπτονται» από την «μαλακή» φωτογραφική τους απεικόνιση στο φιλμ.

«Νοιώθω σαν να βρίσκομαι ακόμη στην αρχή της καριέρας μου κι έχω ακόμη μεγάλη αγωνία για το αν θα καταφέρω να συνεχίσω με επιτυχία το έργο μου», δήλωσε με ιδιαίτερη σεμνότητα η τιμώμενη σκηνοθέτης που συμπλήρωσε παρατηρώντας το βραβείο της (τον χρυσό Αλέξανδρο που μόλις της είχε επιδοθεί) πως … «ελπίζω πως από εδώ και μπρος θα έχω μεγαλύτερο θάρρος».

Της τιμητικής τελετής ακολούθησε η προβολή της τελευταίας ταινίας της Κετζιερζάφσκα με τίτλο «Ώρα να πεθάνεις» που «διηγείται» την ιστορία της ηλικιωμένης Ανιέλα, ιδιοκτήτριας μιας κάποτε πανέμορφης αλλά πλέον ετοιμόρροπης βίλας, που ζει πλέον με το σκύλο της. Μετά από πολλά χρόνια, στη διάρκεια των οποίων ήταν υποχρεωμένη από τη μεταπολεμική κομμουνιστική κυβέρνηση να έχει ενοικιαστές, είναι επιτέλους μόνη και πανευτυχής στο μεγάλο της σπίτι. Ο μοναχογιός της, ο οποίος δεν θέλει ούτε να μετακομίσει εκεί με την οικογένειά του, αλλά ούτε και να αναλάβει το κόστος της ανακαίνισης, την πιέζει να το πουλήσει. Η δυναμική Ανιέλα, όμως, είναι αποφασισμένη να βρει άλλο τρόπο για να επισκευαστεί το σπίτι της…

Στη διάρκεια του 51ου Φεστιβάλ προβλήθηκε πλήρης ρετροσπεκτίβα του έργου της Πολωνής σκηνοθέτριας (σύνολο έξι ταινίες μεγάλου μήκους).

No comments: