Monday, December 13, 2010

Νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο: Κατηγορηματικό ΟΧΙ από το ΚΚΕ

  • Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος καταψήφισε το αντιδραστικό νομοθέτημα
Κατηγορηματικό όχι στο αντιδραστικό νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο δήλωσε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ, με τον εισηγητή του Γ. Ζιώγα να επισημαίνει ότι το σ/ν υιοθετεί τις κατευθύνσεις της ΕΕ, θέτοντας την κινηματογραφική παραγωγή υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της αγοράς. Υπερ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ.
Στόχος της ΕΕ είναι «να οικοδομηθεί μια μεγάλη καθετοποιημένη κινηματογραφική βιομηχανία στα πρότυπα της χολιγουντιανής» επισήμανε ο Γιάννης Ζιώγας και «σε αυτό το περίγραμμα εντάσσεται και το νομοσχέδιο». «Διασφαλίζει τους όρους για ολοκληρωτική κυριαρχία των πολυεθνικών επιχειρήσεων που λυμαίνονται το χώρο» και την «εφαρμογή με ενιαίο τρόπο του κοσμοπολιτισμού στον πολιτισμό». Επίσης, «καταργεί πια και τυπικά το δημιουργικό ρόλο του σκηνοθέτη, του σεναριογράφου και των άλλων συνδημιουργών του κινηματογραφικού έργου» αφού, «στον παραγωγό δίνεται όλη η εξουσία πάνω στο έργο, το περιεχόμενο και την κατεύθυνσή του» και με τον τρόπο αυτό «νομιμοποιείται και ενισχύεται η λογοκρισία της αγοράς». 
Ασκησε κριτική στο σύστημα μοριοδότησης για τις παραγωγές σημειώνοντας ότι υπονομεύει την ελληνικότητα της ταινίας μέσω των κριτηρίων που θέτει. Επιπλέον, «ο οικονομικά αδύναμος συναντά καινούρια εμπόδια. Εκ των πραγμάτων οι ανεξάρτητοι σκηνοθέτες παραγωγοί και νέοι σκηνοθέτες δεν έχουν πια καμία ελπίδα». Τόνισε ότι αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού του 1,5% που ήταν υποχρεωμένα να καταβάλλουν τα κανάλια για τον κινηματογράφο, αφού «δεν παίρνει κανένα μέτρο για να καταβληθούν τα μέχρι τώρα ποσά που έπρεπε να έχουν καταβάλλει».
Υπερασπιζόμενη το σ/ν, η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Π. Ζούνη, επισήμανε ότι «έχει ξεκάθαρη προτεραιότητα: Την ενίσχυση της ελληνικής κινηματογραφίας» και «διαγράφει αυστηρά το πλαίσιο για τα μείζονα» ενώ «αφήνει το περιθώριο ορισμού της πολιτικής από τα πρόσωπα που θα αναλάβουν την ευθύνη». Ο εισηγητής της ΝΔ Α. Δαβάκης, δήλωσε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο, χωρίς όμως την παραμικρή ένσταση στις βασικές επιλογές του νομοσχεδίου που σχετίζονται με τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Κατηγόρησε μόνο την κυβέρνηση για έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου με τους φορείς και υπεράσπιση «μιας μικρής ομάδας συμφερόντων». Κατά του νομοθετήματος τάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ.
  • ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2010

No comments: