Thursday, December 16, 2010

Ο κινηματογράφος στην τηλεόραση

Μανχάταν
Ο Γούντι Αλεν υπογράφει την σκηνοθεσία της ταινίας «Μανχάταν». Ο Αϊζακ χώρισε με την Τζιλ, η οποία συζεί με μια άλλη γυναίκα και απειλεί να γράψει μια αποκαλυπτική αυτοβιογραφία. Ο Αϊζακ έχει δεσμό με μια μαθήτρια, όταν ξαφνικά γνωρίζει τη Μαίρη, την ερωμένη του καλύτερού του φίλου, ο οποίος είναι ήδη παντρεμένος... Μια σάτιρα των ερωτικών σχέσεων στη Νέα Υόρκη. Ο Γούντι Αλεν στο θαυμάσιο «Μανχάταν» προσπάθησε να μην είναι τραγικός και δηκτικός απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους. Απόφυγε το δράμα και την κατευθείαν καταγγελία. Διάλεξε τη μέθοδο της σάτιρας, η οποία ναι μεν πληγώνει βαθιά, αλλά πληγώνει σχεδόν πάντα με λεπτό τρόπο! Με τους Γούντι Αλεν, Νταϊάν Κίτον, Μάριελ Χέμινγουεϊ, Μέριλ Στριπ, Μάικλ Μέρφι. (Σάββατο, 18/12, «ΒΟΥΛΗ TV», 21.00)

Μικρός Βούδας
Ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι σκηνοθετεί τη δραματική περιπέτεια «Ο μικρός Βούδας». Ο Λάμα Νορμπού ταξιδεύει από το Βασίλειο του Μπουτάν στο Σιάτλ των ΗΠΑ για να ενημερώσει τους γονείς του εννιάχρονου Τζες Κόνραντ πως το παιδί ίσως να είναι η μετενσάρκωση του νεκρού Λάμα Ντόρτζε, ενός από τους πιο σπουδαίους πνευματικούς ηγέτες του Βουδισμού, ώστε να τους πείσει να αφήσουν το μικρό να πάει στο Μπουτάν για να γνωρίσει από κοντά τη φιλοσοφία τους. Κάπως έτσι ξεκινάει μια συναρπαστική διαδρομή στην κορυφή του κόσμου, στην Αυλή του πρίγκιπα Σιντάρτα - δηλαδή του Βούδα - που έζησε 2.500 χρόνια πριν και στις πηγές της σοφίας... Παίζουν: Κιάνου Ριβς, Κρις Αϊζακ, Γινγκ Ρούο Τσενγκ, Μπρίτζετ Φόντα, Αλεξ Βιζεντέιντζερ (Παρασκευή, 17/12, ΕΤ1, 21.30).

Καπνός
Ο Γουέιν Γουάνγκ σκηνοθετεί την ταινία με τίτλο «Καπνός». Ο Ογκ Ρεν έχει καπνοπωλείο στο Μπρούκλιν, γωνία του τρίτου δρόμου και της έβδομης λεωφόρου. Κάθε μέρα την ίδια ώρα παίρνει μια φωτογραφία του μαγαζιού του με εκείνους που τυχαίνει να είναι μέσα. Δείχνει τα άλμπουμ με τις φωτογραφίες στον γείτονα που συχνάζει εκεί, τον συγγραφέα Πολ Μπέντζαμιν, που δεν μπορεί να γράψει, από τότε που πέθανε η γυναίκα του, η οποία εμφανίζεται σε κάποιες φωτογραφίες του Ογκι. Στο δρόμο, ένας νεαρός μαύρος, κρατάει τον Πολ, την ώρα που θα τον χτυπούσε ένα καμιόνι. Δηλώνει πως ονομάζεται Ρασίντ και φιλοξενείτε για μερικές μέρες στο σπίτι του Πολ, όπου κρύβει ένα πακέτο μέσα στη βιβλιοθήκη. Πηγαίνει σε κάποιο προάστιο για να συναντήσει έναν Σάιρονς Κόουλ, μονόχειρα γκαραζιέρη. Πιστεύει πως είναι ο πατέρας του που τον εγκατέλειψε, όταν ήταν πέντε χρόνων... Παίζουν: Χάρβεϊ Καϊτέλ, Γουίλιαμ Χαρτ, Φόρεστ Γουιτάκερ, Χάρολντ Περίνο Τζ., Στόκαρντ Τσάνινγκ, Ασλι Τσαντ (Τρίτη, 21/12, ΕΤ1, 24.00).
 
Κλεμμένες καρδιές
Μια ρομαντική κομεντί είναι οι «Κλεμμένες καρδιές», σε σκηνοθεσία Μπιλ Μπένετ. Ο Φρανκ είναι ένας μικροαπατεώνας, και διατηρεί σχέση με την Ροζ, μια όμορφη ταμία. Η τελευταία του «δουλειά» είναι η κλοπή ενός πολύτιμου πίνακα, αν και ο Φρανκ δε γνωρίζει την πραγματική του αξία. Αποφασίζει να κρυφτεί στην επαρχία και παίρνει μαζί του την Ροζ. Κάνουν διάρρηξη σε ένα πολυτελές εξοχικό και αποφασίζουν να περάσουν εκεί το σαββατοκύριακο. Ενας από τους γείτονες, θεωρώντας ότι είναι φίλοι των ιδιοκτητών, τους καλεί σε ένα πάρτι και γοητεύεται από την Ροζ, προκαλώντας το θυμό του Φρανκ. Ωστόσο, ο νέος και γοητευτικός αντίζηλος δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα του Φρανκ. Παίζουν: Σάντρα Μπούλοκ, Ντένις Λίρι, Στίβεν Ντιλέιν, Γιάπετ Κότο, Γουέιν Ρόμπσον (Σάββατο, 18/12, ALTER, 24.00)
 
 
Υδάτινες ιστορίες
Μια κωμωδία είναι η ταινία του Γουες Αντερσον «Υδάτινες ιστορίες». Ο περίφημος Γάλλος ωκεανολόγος, Στιβ Ζισού, περιπλανιέται στα βάθη των θαλασσών, για να βρει και να σκοτώσει τον «ιαγουάρο-καρχαρία», ένα σπάνιο ζώο που... έφαγε τον πιο πιστό του συνεργάτη και φίλο, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ενός ντοκιμαντέρ. Μαζί του, ένα ετερόκλητο πλήρωμα, που αποτελείται μεταξύ άλλων από τον νεο-αφιχθέντα νεαρό πιλότο ενός αεροπλάνου που ισχυρίζεται ότι είναι γιος του, μια όμορφη δημοσιογράφο σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης που έχει αναλάβει να γράψει ένα μεγάλο άρθρο για τον Ζισού και την ιδιόρρυθμη γυναίκα του. Το ταξίδι τους, μία συναρπαστική Οδύσσεια, γεμάτη απρόοπτα και ατυχίες, αιμοβόρους πειρατές, και απόκοσμα όντα του βυθού. Παίζουν: Μπιλ Μάρεϊ, Οουεν Γουίλσον, Κέιτ Μπλάνσετ, Αντζέλικα Χιούστον, Τζεφ Γκόλντμπλαμ, Γουίλεμ Νταφόε (Παρασκευή, 17/12, ΝΕΤ, 02.00)

No comments: