Saturday, December 11, 2010

Απονομή βραβείων στο 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

  • Οικονομική ενίσχυση του Φεστιβάλ προανήγγειλε ο Π. Γερουλάνος
Στην ταινία με τον τίτλο «Periferic - στις παρυφές» του Ρουμάνου σκηνοθέτη Μπογκτάν Τζόρτζε Απέτρι, δόθηκε σήμερα Σάββατο το βραβείο καλύτερης ταινίας του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Χρυσός Αλέξανδρος). Το δεύτερο βραβείο κέρδισε η ταινία της Αθηνάς-Ραχήλ Τσαγκάρη «Attenberg». Στην τελετή λήξης, ο υπουργός Πολιτισμού Π. Γερουλάνος ανακοίνωσε έκτακτη οικονομική ενίσχυση του Φεστιβάλ, ύψους 2,4 εκατ. ευρώ.
Το πρώτο βραβείο που απέσπασε η ταινία "Periferic- στις παρυφές", συνοδεύεται από το ποσό των 20.000 ευρώ. Για την ερμηνεία της στην ίδια ταινία βραβεύτηκε και η πρωταγωνίστρια Άννα Ουλάρου. Την ίδια ταινία βράβευσε και η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου.

Το δεύτερο βραβείο (Αργυρός Αλέξανδρος και 10.000 ευρώ) έλαβε η πολυσυζητημένη ταινία της Αθηνάς-Ραχήλ Τσαγκάρη "Attenberg" ενώ τον Χάλκινο Αλέξανδρο (5000 ευρώ), που απονέμεται για πρώτη φορά, έλαβε η ταινία "Ζαν Ζαντί - Ενας καλός άνθρωπος" των Λάουρα Αμέλια, από τον Αγ.Δομήνικο και Ισραέλ Κάρδενας, από το Μεξικό.

Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Kινηματογράφου (FIPRESCI) έδωσε τα δύο βραβεία της στις ταινίες "ΑΥΡΙΟ" του Ρουμάνου Μαριάν Κρισάν και "Άπνοια" του Άρη Μπαφαλούκα.

Η 5μελής κριτική επιτροπή απαρτιζόταν από τους: Μισελ Δημόπουλο (πρώην διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης) ως πρόεδρο και τους: Μοχάμετ Αλ - Νταράτζι σκηνοθέτη από το Ιράκ, Σκαντάρ Κόπτι σκηνοθέτη από την Παλαιστίνη, Μπεχρούζ Χασέιμιαν παραγωγό από το Ιράν και Μάρτιν Σβάιγκχοφερ διευθυντή της Αυστριακής Κινηματογραφικής Επιτροπής.

Την έκτακτη ενίσχυση με 2 εκατ. ευρώ από το ΥΠΠΟ-Τ και 400.000 ευρώ από τον ΟΠΑΠ, του οικονομικά πάσχοντος Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος.
Όσον αφορά στη φημολογούμενη απομάκρυνση του Φεστιβάλ από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός δήλωσε ότι: "η Θεσσαλονίκη είναι ο φυσικός χώρος του κινηματογράφου". Εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο, σύμφωνα με τον Π. Γερουλάνο.

No comments: