Tuesday, December 14, 2010

«Δώρο» 2,4 εκατ. ευρώ στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης από το ΥΠΠΟΤ

  • Της Γιωτας Mυρτσιωτη, Η Καθημερινή, Tρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2010
ΑΠΟΝΟΜΗ. Στις παρυφές μιας από τις πιο δύσκολες διοργανώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, που κινδύνευσε να μη γιορτάσει τα 51ου γενέθλια λόγω χρεών (6 εκατ. ευρώ), δύο δώρα έκλεισαν τα φώτα του αφήνοντας αχτίδες αισιοδοξίας για το μέλλον: το νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο που συζητείται από χθες στην ολομέλεια της Βουλής, αλλά και η χρηματική ενίσχυση 2,4 εκατ. ευρώ στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ως αναγνώριση στους ανθρώπους που απέδειξαν ότι «η χλιδή δεν αποτελεί προϋπόθεση».
Ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος εξέφρασε την ελπίδα ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί επί της αρχής από την πλειοψηφία των κομμάτων, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της απόσυρσής του σε περίπτωση μεγάλων αντιδράσεων που να αλλοιώνουν το περιεχόμενό του. «Το νομοσχέδιο δεν σχεδιάστηκε για να αποκλείσει κανένα δημιουργό, αλλά για να αναδείξει εκείνους που είναι υπεύθυνοι να λογοδοτούν στον Ελληνα φορολογούμενο για τις επιλογές τους χωρίς να τις κρύβουν πίσω από το παραβάν μιας αόριστης συνευθύνης», ανέφερε στην ομιλία του στην τελετή λήξης στο «Ολύμπιον» λίγο πριν ο ρουμανικός κινηματογράφος επιβεβαιώσει την άνθησή του σαρώνοντας τα βραβεία στο διεθνές διαγωνιστικό.
Στις αντίξοες συνθήκες ενός χρεωμένου φεστιβάλ με την κατάσταση της οικονομίας σε οριακό σημείο, ο κ. Γερουλάνος αναγνώρισε το έργο των ανθρώπων που κατάφεραν ένα ουσιαστικό και ποιοτικό φεστιβάλ. Μίλησε για έλλειψη σεβασμού από κάποιους που το στήριξαν και για εκείνους για τους οποίους το φεστιβάλ έχει τελειώσει. «Και όταν κάτι μοιάζει να τελειώνει χάνει την αυλή και τους αυλοκόλακές του», υπογράμμισε, στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση στους τομείς του πολιτισμού για το τέλος της σπατάλης, της πολυτέλειας και της χλιδής που αδυνατίζει τη φαντασία, την ποιότητα και την ανθρώπινη δημιουργία.
Τους ανθρώπους που κατάφεραν να κάνουν περισσότερα με λιγότερα, ένα φεστιβάλ με εκπληκτικές ταινίες, γεμίζοντας τις αίθουσες, επιβράβευσε με έκτακτη οικονομική ενίσχυση 2,4 εκατ. ευρώ (2 εκατ. από το ΥΠΠΟΤ και 400.000 ευρώ από τον ΟΠΑΠ) που θα διασφαλίσει το μέλλον του. «Το κοινό αγκάλιασε τις πρωτοβουλίες και τις επιλογές μας. Οι αίθουσες πλημμύρισαν», ανέφερε ο διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Εϊπίδης. Φέτος το Φεστιβάλ είχε 79.800 διαθέσιμες θέσεις για 157 ταινίες, διευκρίνισε. Απέφυγε, όμως, να ανακοινώσει συνολικό αριθμό εισιτηρίων παρά μόνο ποσοστά πληρότητας των αιθουσών (77%) και 91% στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα και τις ειδικές προβολές.

No comments: