Thursday, December 9, 2010

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου τίμησε τη μνήμη του Γιώργου Τζιώτζιου


Σε μια ιδιαίτερα συγκινητική τελετή, που πραγματοποιήθηκε απόψε στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» του κινηματογράφου Ολύμπιον, τίμησε το 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου τη μνήμη του κριτικού κινηματογράφου και κινηματογραφικού διανομέα Γιώργου Τζιώτζιου, που «έφυγε» πρόωρα τον περασμένο Οκτώβριο, σε ηλικία μόλις 53 ετών.
Για τον «αφοσιωμένο στο σινεμά και την τέχνη για τον «ταγμένο» στο να ανακαλύπτει καλές ταινίες κριτικό και διανομέα», μίλησε ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Εϊπίδης.
Ιδιαίτερα συγκινητικοί για όσους γνώρισαν τον Γιώργο Τζιώτζιο, αλλά και για τους παρευρισκόμενους, ήταν οι λόγοι τριών βασικών ομιλητών φίλων και συνοδοιπόρων του στις σκοτεινές κινηματογραφικές αίθουσες, αλλά και στη σύνταξη κριτικών για τα περιοδικά «Οθόνη» και «Σινεμά».
«Πάντα αποτυγχάνουμε να μιλήσουμε για ότι αγαπάμε», δήλωσε εισαγωγικά επικαλούμενος τον Γάλλο σημειολόγο Ρολάν Μπαρτ, ο φίλος και συνοδοιπόρος του, Χρήστος Μήτσης, που αναφέρθηκε στους επάλληλους κύκλους της συνοδοιπορίας τους στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια και την έκδοση του περιοδικού «Οθόνη» μιλώντας για την «έφηβη ευγένεια» του Γιώργου Τζιώτζιου. «Γιώργο χάσαμε. Όλα άλλαξαν και το σινεμά επίσης», δήλωσε ο Χρήστος Μήτσης κλείνοντας την ολιγόλεπτη αναφορά του στον Γιώργο Τζιώτζιο.
Στην εμμονή και την αγάπη του Τζιώτζιου στο κείμενο της κριτικής ως στοιχείου ανεξάρτητου από την ποιότητα, και την απόλαυση των ίδιων των κινηματογραφικών ταινιών στις οποίες αναφέρονταν, αναφέρθηκε ο κινηματογραφικός διανομέας, Ζήνος Παναγιωτίδης, ενώ «εστέτ του κινηματογράφου» και «αριστοκράτη του πνεύματος» τον χαρακτήρισε ο Αλέξανδρος Μουμτζής.
Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η σύντροφος του Γιώργου Τζιώτζιου και ο νεαρός γιος τους, στους οποίους ο διευθυντής του φεστιβάλ Δημήτρης Εϊπίδης απένειμε τιμητική πλακέτα.
Ο Γιώργος Τζιώτζιος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Κοινωνιολογίας στη Γαλλία. Διετέλεσε συντάκτης της Οθόνης, διευθυντής του Σινεμά και του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας», καθώς και κινηματογραφικός διανομέας (Προοπτική, Odeon, Playtime, Rosebud, Nutopia).

No comments: