Wednesday, December 29, 2010

Ο Κλιντ Ιστγουντ ψάχνει τη «Ζωή αλλού»

Ο Κλιντ Ιστγουντ και ο Ματ Ντέιμον στα γυρίσματα της ταινίας «Η ζωή μετά» 
Το άγνωστο γοητεύει και το άγνωστο που λέγεται «μετά θάνατον ζωή», ακόμη περισσότερο. Αυτό είναι το θέμα με το οποίο ο Κλιντ Ιστγουντ καταπιάνεται στην τελευταία ταινία του, «Η ζωή αλλού» που από την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου θα προβάλλεται και στην Ελλάδα.
Η ταινία αφηγείται την ιστορία τριών ανθρώπων στοιχειωμένων, με διαφορετικό τρόπο ο καθένας, από τον θάνατο. Ένα πρώην μέντιουμ (Ματ Ντέιμον) προσπαθεί να απαλλαγεί από το «χάρισμα» τού να αντιλαμβάνεται τι έχει συμβεί στην ζωή αυτού που αγγίζει. Μια γαλλίίδα δημοσιογράφος (Σεσίλ ντε Φρανς), βλέπει την ζωή της να αλλάζει ριζικά όταν «επιστρέφει» από τον θάνατο κατά την διάρκεια ενός τσουνάμι στην Ινδονησία. Ένα αγόρι (Φράνκι Μακλάρεν) δεν μπορεί να χωνέψει τον θάνατο του δίδυμου αδελφού του αναζητά απεγνωσμένα απαντήσεις.
Ο καθένας αναζητά την αλήθεια και οι ζωές τους θα διασταυρωθούν εξαιτίας αυτού που πίστευαν ότι υπάρχει ή πρέπει να υπάρχει μετά το θάνατο. «Δεν γνωρίζουμε τι υπάρχει στην άλλη πλευρά», λέει ο σκηνοθέτης Κλιντ Ίστγουντ που στις 31 Μαίου του 2011 κλείνει τα 81. «Οι άνθρωποι έχουν τις πεποιθήσεις τους για το τι υπάρχει και τι δεν υπάρχει εκεί, αλλά όλα αυτά είναι υποθέσεις. Κανείς δεν ξέρει, μέχρι να φτάσει εκεί
Σεναριογράφος της «Ζωής μετά» είναι ο βρετανός Πίτερ Μόργκαν, γνωστός από τα σενάρια των ταινιών «Η βασίλισσα» και «Φροστ/ Νίξον: Η αναμέτρηση». Ο ξαφνικός θάνατος ενός πολύ στενού φίλου του Μόργκαν από ατύχημα έπαιξε μεγάλο ρόλο στην έμπνευσή του. Ο ίδιος αναφέρει: «Στην κηδεία το πνεύμα του φίλου μου ήταν ακόμη ζωντανό, σκεφτόμουν αυτό που σκέφτονταν και όλοι οι άλλοι: ‘Πού πήγε; ” Μπορεί να είμαστε τόσο κοντά σε κάποιον, να ξέρουμε τα πάντα γι' αυτόν, να μοιραζόμαστε τα πάντα μαζί του, και ξαφνικά να πεθαίνει και να μην γνωρίζουμε τίποτα πια γι’ αυτόν. Ήθελα να γράψω μια ιστορία που να θέτει ορισμένα από αυτά τα ερωτήματα.»

Αρκετά χρόνια μετά την συγγραφή του σεναρίου, ο Μόργκαν το έδωσε στην στενή φίλη του, παραγωγό Κάθλιν Κένενττι η οποία, με την σειρά της το προώθησε στον Στίβεν Σπίλμπεργκ που σκέφτηκε τον Κλιντ Ιστγουντ για την σκηνοθεσία του ορμώμενος κυρίως από την ευαισθησία του σκηνοθέτη ταινιών όπως οι «Ασυγγχώρητοι», «Σκοτεινό ποτάμι» και «Η ανταλλαγή». Και εκείνος, για μια ακόμη φροα, σε μια ακόμη ταινία του, μας προσφέρει με γενναιοδωρία το μεγαλείο της απλότητας και της σοφίας του.
Η ταινία «Η ζωή μετά» θα προβάλλεται στις αίθουσες από την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=375350&dt=29/12/2010#ixzz19Zvl7qRM

No comments: