Wednesday, December 8, 2010

13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Επιμένει δημιουργικά 
Μπορεί να είναι... το 13ο, μπορεί να διοργανώνεται μέσα στις πλέον εχθρικές για τον πολιτισμό συνθήκες, αλλά το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και η ταυτόχρονη, 10η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Camera Zizanio» - τα μοναδικά στο είδος τους φεστιβάλ στην Ελλάδα και από τα καλύτερα του είδους τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο - δεν το βάζουν κάτω και περιμένουν τους πολυάριθμους φίλους τους στον Πύργο από 11-18/12. 
Στο Φεστιβάλ θα διαγωνιστούν συνολικά 52 ταινίες, από 28 χώρες. Το φεστιβάλ διαβεβαιώνει ότι «παρά το γεγονός ότι φέτος έχουμε λιγότερο από τον μισό προϋπολογισμό, ο φεστιβαλικός Δεκέμβρης 2010 δεν θα μοιάζει με κανέναν άλλο! Δεν κατέχουμε καμία μυστική συνταγή. Απλά, αφήνουμε τη μιζέρια στην άκρη και με το βλέμμα μας στραμμένο στο μέλλον κάνουμε ένα μεγάλο άνοιγμα στην κοινωνία και στον κόσμο όλο». Ετσι, οικογένειες του Πύργου θα φιλοξενήσουν τους επισκέπτες από το εξωτερικό, δεκάδες κινηματογραφιστές θα λειτουργήσουν τα εργαστήρια χωρίς αμοιβή, με κάποιους από αυτούς να έρχονται ακόμη και από μακριά με δικά τους έξοδα (π.χ. από Ρωσία και Καναδά), ενώ, Ελληνες επαγγελματίες προσφέρονται να λειτουργήσουν επιπλέον κινηματογραφικά εργαστήρια για παιδιά από όλη την Ελλάδα που θα επισκεφτούν το Φεστιβάλ. Μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή 587 παιδιά.
Στην «Camera Zizanio», θα διαγωνιστούν 230 ταινίες που έχουν σκηνοθετήσει παιδιά και νέοι από 6 έως 20 ετών από την Ευρώπη, 60 από την Ελλάδα (8 από την Ηλεία) και άλλες 21 θα προβληθούν στο πληροφοριακό τμήμα. Πλούσιο είναι και το παράλληλο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Ανεξάρτητα πάντως από το μεράκι και την αλληλεγγύη που χαρακτηρίζει τους φίλους της διοργάνωσης, αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελέσει ένα ακόμη «άλλοθι» για το κράτος, το οποίο δεν έχει αγκαλιάσει το Φεστιβάλ.

No comments: