Wednesday, December 22, 2010

Διαμαρτυρία για την καταδίκη Παναχί από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ | Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010
Την έντονη διαμαρτυρία της για την σύλληψη και καταδίκη του σκηνοθέτη Παναχί Τζαφάρ από το ιρανικό κράτος εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.
«Η ΕΑΚ είναι αντίθετη σε κάθε φίμωση της ελευθερίας έκφρασης και στη βίαιη απενεργοποίηση της δημιουργίας» αναφέρεται στην δήλωσή της. « Η κινηματογραφική δημιουργία είναι μια ισχυρή επικοινωνία πέρα από σύνορα και χώρες. Η φωνή του βραβευμένου συναδέλφου μας δεν μπορεί να φιμωθεί. Είναι αδιανόητο η συνέχιση του δημιουργικού έργου του να αποτρέπεται με κρατική απόφαση. Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση του Παναχί Τζαφάρ και την αποποινικοποίηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας.»
Η υπόθεση Παναχί απασχολεί εδώ και πάρα πολύ καιρό την παγκόσμια καλλιτεχνική κοινότητα. Τον περασμένο Μάρτιο μόνο μία εφημερίδα του Ιράν δέχθηκε να δημοσιεύσει επιστολή του συμπατριώτη και συναδέλφου του Παναχί, Αμπάς Κιαροστάμι υπέρ των δικαιωμάτων όχι μόνο του Παναχί αλλά όλων των ανεξάρτητων ιρανών κινηματογραφιστών. Η επιστολή αναδημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα των «Τimes» της Νέας Υόρκης, αλλά οι αντιδράσεις που προκάλεσε στην Ευρώπη υπήρξαν ελάχιστες.



Η ειρωνεία είναι ότι ο Τζαφάρ Παναχί συνελήφθη και φυλακίστηκε χωρίς να έχει ολοκληρώσει την ταινία του. « Στην πραγματικότητα ο Τζαφάρ τιμωρείται για τις προθέσεις του και σε αυτό πρέπει να αντιδράσουμε, γιατί είναι άδικο » είπε στο περασμένο φεστιβάλ των Κανών ο Κιαροστάμι. Δεν είναι λίγες οι φορές που η ιρανική κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να δημιουργήσει εμπόδια στους ντόπιους ανεξάρτητους κινηματογραφιστές. « Στο Ιράν αρνούνται να δεχθούν ως έννοια την ανεξαρτησία του κινηματογράφου » τόνισε ο Κιαροστάμι.


No comments: