Tuesday, December 7, 2010

Χωρίς «παρέλαση» κοσμικών και μεγάλα έξοδα συνεχίζεται το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Έως τις 12 Δεκεμβρίου διαρκεί το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Έως τις 12 Δεκεμβρίου διαρκεί το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης   
Θεσσαλονίκη
Πιο «συγκρατημένο» οικονομικά και μακριά από κοσμικούς καλεσμένους, γκλάμουρ παρουσίες και πολυέξοδες φιλοξενίες αστέρων της διεθνούς και εγχώριας έβδομης Τέχνης, συνεχίζεται το 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Το 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου προσπαθεί να βγει σιγά-σιγά από το οικονομικό αδιέξοδο των τελευταίων χρόνων και στρέφει το ενδιαφέρον του στον ανεξάρτητο κινηματογράφο, μια επιλογή που δηλώνεται μέσω του νέου διευθυντή, Δημήτρη Εϊπίδη και την επιστροφή του Μισέλ Δημόπουλου.

Ο Μισέλ Δημόπουλος, για πολλά χρόνια διευθυντής του Φεστιβάλ, επέστρεψε φέτος ως πρόεδρος της διεθνούς κριτικής επιτροπής. Συνεργάτες με τον Δημήτρη Εϊπίδη, από την δεκαετία του 1990, ήταν αυτοί που έδωσαν νέα ώθηση στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

«Τα τελευταία χρόνια, το Φεστιβάλ δεν είχε κύριο μέλημα την επιλογή ταινιών και το είδος κινηματογράφου που θα πρόσφερε στον θεατή αλλά έμοιαζε με βιομήχανο που παράγει αυτοκίνητα κι αντί να τον νοιάζει το προϊόν του, τον ενδιαφέρει η επικοινωνία» είπε την Τρίτη ο Μισέλ Δημόπουλος, χαιρετίζοντας την τοποθέτηση του Δημήτρη Εϊπίδη, στο τιμόνι του Φεστιβάλ.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην εκλογή του Γιάννη Μπουτάρη ως δημάρχου της Θεσσαλονίκης, την οποία χαιρέτισε, γιατί, όπως εξήγησε: «η συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης με το Φεστιβάλ θα είναι πιο σωστή».

Στην φετινή διοργάνωση, προβάλλονται 160 ταινίες , από τις οποίες οι 16 διαγωνίζονται για τον Χρυσό, Αργυρό και Χάλκινο Αλέξανδρο.

Ανάμεσά τους, δύο ελληνικές: Η ταινία Attenberg της Αθηνάς Τσαγκάρη που προβάλλεται την Τρίτη στο Ολύμπιον και η Άπνοια του Άρη Μπαφαλούκα που προβάλλεται την Πέμπτη.

Τα βραβεία Αγοράς

Στο μεταξύ, η επιτροπή των βραβείων Αγοράς του 51ου Φεστιβάλ, με επικεφαλής την Μαρί Πιέρ Μαρτσία, ανακοίνωσε τη Δευτέρα τα δικά της βραβεία, ενθαρρυντικά και υποστηρικτικά για τους σκηνοθέτες και παραγωγούς, των οποίων η ταινία βρίσκεται στο στάδιο προετοιμασίας.

Στους κερδισμένους και δύο Έλληνες, η Πέννυ Παναγιωτοπούλου και ο Φίλιππος Τσίτος και ο Κύπριος Κυριάκος Τοφαρίδης.

Ειδικότερα, και ανά κατηγορία τα βραβεία του αναπτυξιακού τμήματος του Φεστιβάλ είναι :τα τρία βραβεία του Balkan Fund για την ανάπτυξη σεναρίου, ύψους 7.000 ευρώ το καθένα, που απονεμήθηκαν στις ταινίες:
  • September σε σενάριο Πένυς Παναγιωτοπούλου και Κάλλιας Παπαδάκη, σκηνοθεσία Πένυς Παναγιωτοπούλου.
  • The last Sleepless σε σενάριο και σκηνοθεσία της Ίλκε Γεσιλάι από την Τουρκία
  • Τhe Barbarians σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ιβάν Ίκιτς από την Σερβία εξ ημισείας με την ταινία The House σε σενάριο Σάνια Κοβάτσεβιτς και σκηνοθεσία Τσόραν Ζουντάρ από την Κροατία.
Το βραβείο για συμπαραγωγές Crossroroads (συνοδεύεται από 10.000 ευρώ) δόθηκε στο κινηματογραφικό σχέδιο Youth του Tom Shoval (Ισραήλ) και ειδική μνεία της επιτροπής στο Home Sweet Home, σε σκηνοθεσία και παραγωγή Κυριάκου Τοφαρίδη (Κύπρος) .

Το βραβείο των work in progress κέρδισε ο Άδικος Κόσμος σε σκηνοθεσία Φίλιππου Τσίτου και σενάριο του ίδιου, σε συνεργασία με τη Δώρα Μασκλαβάνου. [Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]
Σχετικά άρθρα

No comments: