Saturday, December 4, 2010

Ταινίες στην τηλεόραση

Ο Χριστός ξανασταυρώνεται  
Ο Ζυλ Ντασσέν υπογράφει τη σκηνοθεσία της αξιόλογης ταινίας «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», μια ταινία βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη. Στην Ελλάδα του 1920, ένα χωριό κατεχόμενο ακόμη από τους Τούρκους αναβιώνει κάθε χρόνο τα Πάθη του Χριστού. Οι προεστοί επιλέγουν εκείνους που θα συμμετάσχουν στην αναπαράσταση. Στο μεταξύ, η κοινωνία μαστίζεται από τη φτώχεια και την καταπίεση των Τούρκων και βρίσκεται σε αναβρασμό... Η ταινία μιλάει για την εσωτερική, αλλά και την εθνική και κοινωνική ελευθερία, για το δικαίωμα και το χρέος του ξεσηκώματος ενάντια στην κοινωνική καταπίεση, στον ξένο και τον ντόπιο εχθρό. Μιλάει, για τη ζωή και την εξέλιξή της. Με τους Ζαν Σερβέ, Καρλ Μένερ, Μελίνα Μερκούρη, Ρενέ Λεφέβρ, Μορίς Ρονέ (Τετάρτη, 08/12, «Βουλή TV», 23.10).
 
Σταγόνες αγάπης 
Μια κοινωνική ταινία είναι οι «Σταγόνες αγάπης», σε σκηνοθεσία Τζέρι Ζακς. Πριν από δεκαεπτά χρόνια, η Λι, θέλοντας μανιωδώς να ανεξαρτητοποιηθεί, έφυγε από το σπίτι, αφήνοντας πίσω την καλοκάγαθη αδελφή της Μπέσι, για να φροντίζει τον πατέρα τους Μάρβιν. Τώρα η Λι επιστρέφει στο σπίτι μαζί με τον έφηβο γιο της, προκαλώντας τρομερή αναστάτωση και φέρνοντας τα πάνω κάτω στη ζωή όλης της οικογένειας... H Νταϊάν Κίτον ήταν υποψήφια για Οσκαρ Α' γυναικείου ρόλου, ενώ το εξαιρετικό καστ ηθοποιών συμπληρώνει με την ερμηνεία του ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, σε μια ταινία που αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι που γνωρίζουμε λιγότερο ίσως είναι αυτοί που χρειαζόμαστε περισσότερο... Παίζουν: Μέριλ Στριπ, Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Νταϊάν Κίτον, Ρόμπερτ Ντε Νίρο (Παρασκευή, 10/12,  MEGA, 24.00).
 
Λίγος... καπνός 
Οι Πολ Οστερ και Γουέιν Γουάνγκ σκηνοθετούν την ταινία κομεντί «Λίγος καπνός ακόμα». Στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, πολύς κόσμος μπαινοβγαίνει στο καπνοπωλείο του Ογκι. Κυρίως οι κάτοικοι της γειτονιάς αλλά και μερικοί περαστικοί. Αλλοι καπνίζουν, άλλοι σκέφτονται φωναχτά πώς να κόψουν το τσιγάρο, άλλοι φιλοσοφούν και άλλοι σαχλαμαρίζουν. Μουσικοί αυτοσχεδιάζουν μπροστά στο μαγαζί. Για λίγο πλανιέται μια απειλή: Ο ιδιοκτήτης σκέφτεται να το πουλήσει διότι μπαίνει μέσα. Πολύ γρήγορα όμως αλλάζει γνώμη και όλα τελειώνουν με ένα μεγάλο πάρτι στο οποίο συμμετέχουν 170 κάτοικοι του Μπρούκλιν. Παίζουν: Χάρβεϊ Καϊτέλ, Μελ Γκόρχαμ, Μίρα Σορβίνο, Βίκτορ Αργκο, Μάικλ Φοξ, Λίλι Τόμλιν, Τζιανκάρλο Εσπόζιτο, Τζιμ Τζάρμους (Δευτέρα, 06/12, ΕΤ-1, 00.15).

Πληροφοριοδότης 
Η έννοια της ταυτότητας, οι κώδικες τιμής του υποκόσμου, η ωμή βία και ο κυνισμός απασχόλησαν συχνά τη θεματολογία του Μάρτιν Σκορτσέζε δημιουργώντας αυτή τη φορά το αστυνομικό θρίλερ «Ο πληροφοριοδότης». Προκειμένου να διατηρήσει την παντοδυναμία του, αρκετά χρόνια πριν, ένας πανίσχυρος άνδρας της Ιρλανδικής Μαφίας, είχε τοποθετήσει μέσα στους κόλπους της Αστυνομικής Ακαδημίας της Μασαχουσέτης μια ομάδα από νεαρούς άνδρες του. Σκοπός του ήταν να αναρριχηθούν στην ιεραρχία της αστυνομίας και να αποτελέσουν στο μέλλον, τους πιο πιστούς πληροφοριοδότες του. Παράλληλα, στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την έξαρση του οργανωμένου εγκλήματος, οι αστυνομικές αρχές της Βοστόνης αποφασίζουν να τοποθετήσουν ένα μυστικό τους πράκτορα στην οργάνωση του αρχιμαφιόζου της περιοχής, του διαβόητου Φρανκ Κοστέλο. Παίζουν: Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Ματ Ντέιμον, Τζακ Νίκολσον, Μαρκ Γουόλμπεργκ, Μάρτιν Σιν, Ρέι Γουίνστον (Παρασκευή, 10/12, STAR, 22.45).

Ανασαίνω...
Ενα κοινωνικό δράμα είναι και η ιταλική ταινία «Ανασαίνω», σε σκηνοθεσία Εμανουέλε Κριαλέζε. Η Γκράτσια, μια «διαφορετική» νεαρή γυναίκα ζει με το σύζυγό της και τα τρία παιδιά της στην Λαμπετούσα, ένα γραφικό νησάκι νότια της Σικελίας και μοιάζει να ασφυκτιά μέσα στον κλειστό περίγυρο του χωριού της. Παθιασμένη και εξωστρεφής δεν ταιριάζει στη ναρκωμένη ηρεμία της επαρχίας και οι τρόποι της συχνά προκαλούν τα σχόλια των συγχωριανών της. Καθώς η συμπεριφορά της γίνεται όλο και πιο παράξενη, ο σύζυγός της πείθεται να τη στείλει στο ψυχιατρείο της κοντινής πόλης, όμως ο μικρός τους γιος θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη... Παίζουν: Βαλέρια Γκολίνο, Βιτσέντζο Αμάτο, Βερόνικα Νταγκοστίνο (Τετάρτη, 08/12, ΕΤ1, 00.15).

No comments: