Monday, December 20, 2010

Εξοντωτική ποινή για τον Ιρανό σκηνοθέτη Τζ. Παναχί

Με έξι χρόνια φυλακή και εικοσαετή αποκλεισμό από τα κινηματογραφικά πλατό τιμώρησε το ιρανικό καθεστώς το σκηνοθέτη, Τζαφάρ Παναχί, για τη συμμετοχή του στις περυσινές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

 Ο κ. Παναχί καταδικάστηκε σε έξι χρόνια κάθειρξη για τη συμμετοχή σε συλλαλητήρια και για προπαγάνδα εναντίον του καθεστώτος", δήλωσε η συνήγορός του, Φαριντέ Γεϊράτ. Γνωστοποίησε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση. Στον Παναχί απαγορεύθηκε επίσης η συγγραφή σεναρίων, η παραχώρηση συνεντεύξεων και η έξοδος από τη χώρα, για τα επόμενα είκοσι χρόνια.
Ο γάλλος υπουργός Πολιτισμού Φρεντερίκ Μιτεράν εξέφρασε χθες την «αγανάκτησή» του για την καταδίκη του ιρανού σκηνοθέτη. Ο Μιτεράν «με αγανάκτηση ενημερώθηκε για την ψευδο-καταδίκη κατά του ιρανού σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί, που καταδικάσθηκε σε 6ετή φυλάκιση και 20ετή απαγόρευση να εξασκεί το επάγγελμά του και να εγκαταλείψει την χώρα, πράγμα που του απαγορεύει τελείως να εξασκεί το ταλέντο του». «Εξανίσταται ενεργά κατά οποιασδήποτε απαράδεκτης παραβίασης της ελευθερίας της σκέψης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας και ζητεί να τεθεί τέλος σε αυτήν την πρακτική», αναφέρει ανακοίνωση του γάλλου υπουργού.

No comments: