Monday, December 27, 2010

Πέθανε η σύντροφος του Αλέξη Δαμιανού

Χωρίς τη στήριξη, πνευματική αλλά και οικονομική, της Αρτέμιδος Δαμιανού-Καπασακάλη, ίσως ο ελληνικός κινηματογράφος να ήταν αρκετά φτωχότερος, να είχαμε στερηθεί τρία από τα ακατέργαστα «διαμάντια» του, τις ταινίες του Αλέξη Διαμιανού «Μέχρι το πλοίο», τη θρυλική «Ευδοκία» και το κύκνειο άσμα του σκηνοθέτη «Ηνίοχος».
Αρτεμις και Αλέξης Δαμιανός και Λάκης Παπαστάθης (από το βιβλίο του τελευταίου «Οταν ο Δαμιανός γύριζε την Ευδοκία») Η Αρτεμις Διαμιανού, που έφυγε ανήμερα των Χριστουγέννων από τη ζωή, σε ηλικία 73 ετών, έπασχε από καρκίνο. Ηταν ο φύλακας-άγγελος του Αλέξη Διαμιανού, ο οποίος μας αποχαιρέτησε για πάντα το 2006, σε ηλικία 85 χρόνων. Μαζί είχαν αποκτήσει τρία παιδιά, τον Μάρκο, τον Πανίνο και την Χριστίνα, η οποία πέθανε πριν από τους γονείς της. Η κηδεία της Αρτέμιδος Δαμιανού θα γίνει σήμερα στις 2.00 μ.μ. στο Β' Νεκροταφείο Αθηνών.
Η Αρτεμις Δαμιανού γεννήθηκε το 1937. Σπούδασε υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, ενώ φοίτησε και σε φημισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Η ίδια μαζί με τον Αλέξη Δαμιανό ίδρυσαν το 1961 στην οδό Τρικόρφων και το θέατρο «Πορεία», όπου ο σκηνοθέτης μέχρι το 1964 ανέβασε αρκετά ξένα και ελληνικά έργα, ανάμεσα στα οποία και τα δικά του «Το ανοιχτό κλουβί» και «Το τελευταίο φθινόπωρο».
Ο σκηνοθέτης Λάκης Παπαστάθης, ο οποίος υπήρξε βοηθός του Αλέξη Δαμιανού στην «Ευδοκία», θυμάται με τρυφερότητα την Αρτέμιδα Δαμιανού, ως έναν ακούραστο άνθρωπο, με εξαιρετική μόρφωση και προσωπικότητα, μια ισότιμη πνευματική σύντροφο του σκηνοθέτη της «Ευδοκίας». «Ηταν ο εμψυχωτής του, οργάνωνε όλες τις παραγωγές του, ήταν ο βράχος της ζωής του», μας λέει.
Η Αρτεμις Δαμιανού δεν θα μπορούσε να λείπει από τη γέννηση και τη δημιουργία της «Ευδοκίας», της ιστορικής ταινίας του ελληνικού κινηματογράφου. Δεν ήταν απλώς η παραγωγός της ταινίας. Μαζί με τον Αλέξη Δαμιανό πρωτοαντίκρισαν τη φωτογραφία της 17χρονης Μαρίας Βασιλείου, η οποία πρωταγωνίστησε τελικά, σε ένα άλμπουμ φωτογράφου στο Λονδίνο. Αν και η νεαρή κοπέλα δεν ήταν ηθοποιός, ζήτησαν από τους γονείς της να έλθει στην Ελλάδα και να παίξει στην ταινία. Ετσι, λίγο καιρό μετά, η Ελληνοκύπρια, εκπάγλου καλλονής Μαρία Βασιλείου (πέθανε πρόωρα πριν από αρκετά χρόνια), εγκαταστάθηκε μαζί με την αδελφή της στο σπίτι του ζευγαριού στην Εκάλη.

No comments: