Sunday, December 12, 2010

ΤΖΕΦ ΜΠΡΙΤΖΕΣ: «Πόσο θα ήθελα να ήμουν ο Ζορμπάς!»

Φανατικός οικογενειάρχης και θαυμαστής του Νίκου Καζαντζάκη, ο 60χρονος αμερικανός ηθοποιός που μόλις εφέτος απέσπασε το Οσκαρ πρωταγωνιστεί στην ταινία επιστημονικής φαντασίας «Τron Legacy» και στο γουέστερν των αδελφών Κόεν «Τrue Grit»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ | Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Το τελευταίο πράγμα που περιμένεις από μια συνάντησή σου με τον Τζεφ Μπρίτζες είναι να κουβεντιάσεις χαλαρά μαζί του για τον Νίκο Καζαντζάκη. Είναι φυσικό ο κινηματογράφος πολλές φορές να σε παγιδεύει και να ταυτίζεις τον ηθοποιό με ρόλους του. Σκέφτεσαι τον Μπρίτζες και σου έρχονται στο μυαλό άλλα πράγματακυρίως ο super cool «Τhe dude» στον «Μεγάλο Λεμπόφσκι» των αδελφών Τζόελ και Ιθαν Κόεν. Οχι ότι το κάπως χίπικο στυλ του Μπρίτζες δεν παραπέμπει κάπως σε εκείνον τον ήρωα. Ο Μπρίτζες, ντυμένος super causal (τζιν παντελόνι, θαλασσί/άσπρο πουκάμισο, μαύρο αθλητικό παπούτσι, άσπρη βαμβακερή κάλτσα), ξύνει διαρκώς το παχύ γκρίζο μούσι του και μιλάει σαν να φαντάζεται διάφορα απίστευτα πράγματα ή σαν να μη βρίσκεται δίπλα σου. Η έκφραση «Οh man...» (σ.σ.: «ρε δικέ μου») είναι καραμέλα του (όπως ήταν και στον «Μεγάλο Λεμπόφσκι»). Οταν θέλει να περιγράψει κάτι με ζωντάνια, συχνά σε ακουμπά ή χαϊδεύει τον ώμο σου.

Ισως για όλους αυτούς τους λόγους να με ξάφνιασε κάπως η αναφορά του Μπρίτζες στον Νίκο Καζαντζάκη όταν πριν από λίγο καιρό στο Παρίσι τον ρώτησα ποιον ρόλο θα ήθελε πραγματικά να έχει υποδυθεί αλλά έχασε την ευκαιρία. «Ο Ιούδας του “Τελευταίου πειρασμού” ήταν ένας ρόλος για τον οποίο είχα δώσει μάχη να υποδυθώ, έχοντας λατρέψει το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη» απαντά αμέσως. «Ολα αυτά που έχουν γραφτεί στο Ιnternet για τους ρόλους που έχω απορρίψει είναι σκέτες μ... Μπορεί να έχω κακή μνήμη αλλά νομίζω ότι θα θυμόμουν αν ο Στίβεν Σπίλμπεργκ με είχε καλέσει για τον Ιντιάνα Τζόουνς». Γελώντας δυνατά ο Μπρίτζες αρνείται ότι του προτάθηκαν ρόλοι όπως του Μπάτμαν ή του Κιάνου Ριβς στο «Speed». «Το αν με είχαν στη λίστα είναι άλλη ιστορία,πάντως ποτέ δεν τους διαπραγματεύθηκα».
Αυτό που είχε όντως προσπαθήσει να διαπραγματευθεί ήταν η συμμετοχή του στον «Τελευταίο πειρασμό», τη μεταφορά στον κινηματογράφο του μυθιστορήματος του Καζαντζάκη από τον Μάρτιν Σκορσέζε. Μάλιστα, ο Μπρίτζες είχε γράψει προσωπικά ένα γράμμα στον Σκορσέζε, ζητώντας του να σκεφτεί στα σοβαρά την επιθυμία του να υποδυθεί τον Ιούδα. «Ηταν η πρώτη και η τελευταία φορά που έγραψα σε σκηνοθέτη, ζητώντας του να με συμπεριλάβει στο καστ μιας ταινίας. Και το έκανα γιατί είχα λατρέψει το βιβλίο.

  • Το κράνος με τις κάμερες που ξανανιώνει
«Το μεγαλείο με τον κινηματογράφο των ημερών μας είναι ότι έχεις τη δυνατότητα να παίξεις τον εαυτό σου σε όποια ηλικία σού ζητηθεί» σημειώνει ο Τζεφ Μπρίτζες αναφερόμενος στις δύο μορφές του στο «Τron Legacy». Ενώ η μία, ο Κέβιν Φλιν είναι ζωντανή με τα χαρακτηριστικά του σημερινού προσώπου του Μπρίτζες, η άλλη είναι ψηφιακή και τον δείχνει νεότερο.

Πώς έγινε αυτό;«Ηταν πολύ σύνθετη διαδικασία»διευκρινίζει ο σκηνοθέτης του «Τron Legacy»Τζόζεφ Κοζίνσκι. «Για κάθε σκηνή του Κλου ο Μπρίτζες έπρεπε να φορά κράνος με τέσσερις μικροκάμερες που κατέγραφαν κάθε κίνηση του προσώπου του. Αργότερα, ένας άλλος ηθοποιός έπαιρνε τη θέση του Μπρίτζες για να κινηματογραφηθεί το υπόλοιπο σώμα,από το κεφάλι και κάτω.Αφού η σκηνή γυριζόταν χωρίς να φαίνεται το πρόσωπο του Κλου, ακολουθούσε η ψηφιακή επεξεργασία της ερμηνείας του προσώπου του Μπρίτζες με νεότερό του αντίγραφο, φιλοτεχνημένο μέσω άλλης ειδικής ψηφιακής επεξεργασίας. Το νέο πρόσωπο προστέθηκε μέσω 3D στη σκηνή». Ολη αυτή η διαδικασία βέβαια έπρεπε να επαναληφθεί για όλες τις σκηνές με τον Κλου.

«Παλαιότεραδεν συνέβαιναν αυτά τα πράγματα και ομολογώ ότι πάντα ένιωθα κάπως περίεργα όταν έβλεπα έναν διαφορετικό ηθοποιό να υποδύεται τον πρωταγωνιστή νεότερο» εξηγεί ο Μπρίτζες. «Με τη σημερινή τεχνολογία, όμως, μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις. Μπορείς ακόμη να φτιάξεις και ένα μείγμα από Μπρίτζες και ολίγον Μάρλον Μπράντο για να δεις το αποτέλεσμα. Είναι σκέτη τρέλα».

Εντός και εκτός πλατό
  • στο σινεμά
Το 1971 η ερμηνεία του στην ταινία του Πίτερ Μπογκντάνοβιτς «Τhe last picture show» («Η τελευταία παράσταση») εκτοξεύει την καριέρα του 22χρονου τότε ηθοποιού και του χαρίζει την πρώτη από τις πέντε συνολικά υποψηφιότητές του για Οσκαρ (β΄ ρόλου)

Το 1998, ως «Μεγάλος Λεμπόφσκι» στην ομώνυμη ταινία των αδελφών Κόεν, αποκτά διαστάσεις cult περσόνας Στα 60 του κερδίζει το Οσκαρ α΄ ανδρικού ρόλου υποδυόμενος τον ξεπεσμένο τραγουδιστή της κάντρι Μπαντ Μπλέικ στην ταινία «Crazy heart» (2009)

  • στη ζωη
  • Είναι παντρεμένος από το 1977 με τη Σούζαν Τζέστον και έχουν αποκτήσει τρεις κόρες
  • Είναι ερασιτέχνης φωτογράφος, σχεδιαστής καρτούν και ποπ μουσικός
  • Είναι γνωστός για τις φιλελεύθερες πεποιθήσεις του, αλλά και για την αγάπη του... στα πούρα
  • ΕΝΑ ΟΣΚΑΡ; Ε,ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ;
Αλλάζει η ζωή του ηθοποιού µε το Oσκαρ; «Εξαρτάται από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται όταν το κερδίζει» τονίζει ο Μπρίτζες,µασουλώντας το παγάκι της πορτοκαλάδας του µε έναν τρόπο που θύµιζε “Dude” στον «Μεγάλο Λεµπόφσκι» όπου το ποτό ήταν White Russian.«Oταν κέρδισα το Oσκαρ για το “Crazy heart” – όπου υποδύθηκα έναν ξεπεσµένο τραγουδιστή της country που αναβιώνει – ήµουν ήδη στα γυρίσµατα του “True Grit”, εποµένως έπρεπε να φύγω την εποµένη της απονοµής για δουλειά.Αρα δεν πρόλαβα να προσέξω και τόσο µεγάλες διαφορές.Oύτε και είδα βέβαια να µου έρχονται τα απίστευτα καλά σενάρια στο γραφείο µου».

O Μπρίτζες (στη φωτογραφία µε τη σύζυγό του Σούζαν τη νύχτα της απονοµής των Oσκαρ) κάνει χιούµορ µε το επίχρυσο αγαλµατίδο που είναι το όνειρο κάθε κινηµατογραφικού καλλιτέχνη.«Αρχικά ήθελα να ζητήσω από τη γυναίκα και τις κόρες µου να το κρύβουν σε διαφορετικά µέρη του σπιτιού έτσι ώστε να νιώθω ότι το ψάχνω και να πέφτω πάνω του τυχαία. Αλλά δεν το ζήτησα.Εχουµε µεγαλώσει πια...».Για την ιστορία,το Oσκαρ του Μπρίτζες βρίσκεται σε ένα ράφι ανάµεσα στην κουζίνα και στην τραπεζαρία του σπιτιού του.

ΠΟΤΕ & ΠΟΥ
Η ταινία «Tron Legacy» του Τζόζεφ Κοζίνσκι θα προβάλλεται στις αίθουσες από την Πέµπτη 16 ?εκεµβρίου σε διανοµή Feelgood Entertainment, ενώ το «True Grit» σε διανοµή UIP είναι προγραµµατισµένο για διανοµή στις αρχές του 2011


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=34&artId=372700&dt=12/12/2010#ixzz17yCIwLMi

No comments: