Monday, December 20, 2010

ΤΑΣΣΩ ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Η στρίγκλα που ήταν αρνάκι

  • Του Δηµήτρη Δανίκα, ΤΑ ΝΕΑ: Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010
Πρωταγωνίστρια σε µία κρητική βεντέτα 57 χρόνων, πάντα στον κλισαρισµένο ρόλο της «κακιάς», ήταν η Τασσώ Καββαδία το 2000 στην ταινία του  Τζον Τατούλης «Φοβού τους Ελληνες», µε τους Λάκη Λαζόπουλο και Τάσο Παλαντζίδη. Ηταν ο προτελευταίος ρόλος της στο σινεµά  Πλήρης ηµερών - 91 παρακαλώ - έφυγε η πιο σπουδαία, η πρωταθλήτρια της κακιοσύνης στο ελληνικό σινεµά. Πάντα δεύτερη. Και πάντα αναντικατάσταση. Πάντα πρώτη!

Το µυστικό του σινεµά. Ο ανθρώπινος περίγυρος. Οι χαρακτήρες που περιστοιχίζουν τους big stars. Κάτισαν εφαλτήριο. Να τους εκτοξεύσουν ψηλά. Απ’ αυτούς προέρχονται οι ατάκες. Απ’ αυτούς φωτίζονται οι µεγάλοι πρωταγωνιστές. Η κακίστρω πεθερά Τασσώ Καββαδία, ένας αόρατος προβολέας που µε την αριστοτεχνική κακία της φώτιζε την Τζένη Καρέζη. Γατί εκείνη, η Τζένης –ας πούµε – τα ‘φτιαξε µε τον Νίκο Κούρκουλο, ο οποίος ήταν αρραβωνιασµένος µε την κόρη της.

Αριστη στην κακία, τη µοχθηρία. Στριµµένη και δολοπλόκα. Κακιά πεθερά. Καταπιεσµένη αδελφή. Νύφη εκδικητική. ∆εσµοφύλακας αναµορφωτηρίου. Ποιον δολοπλόκο και άθλιο θηλυκό χαρακτήρα θέλετε; Ε, η Τασσώ ήταν µέσα. Στην ελληνική οθόνη του ‘50 και του ‘60 το έτερον ήµισυ του επίσης άθλιου και κακού Σπύρου Καλογήρου. Κι όµως αµφότεροι, στη ζωή, την καθηµερινότητα, τους φίλους και τους συνεργάτες, υπέροχα πλάσµατα. Κοίτα να δεις αντίφαση και αντιστροφή. Οι πιο διάσηµοι κακοί, τα καλύτερα παιδιά του ελληνικού σινεµά. Σαν να λέµε «η στρίγκλα ήταν αρνάκι».

Η Τασσώ λοιπόν. Που εγκατέλειψετο περασµένο Σάββατο στο σπίτι του γιου της από καρδιακή ανεπάρκεια.

Τι να πρωτοθυµηθώ. Γεννιέται στην Πάτρα στις 10 Ιανουαρίου του 1921. Υδροχόος κλασική.

Από 15 ετών βγαίνει στο θεατρικό κλαρί. Ετσι πάντα πρωταγωνιστούσε στις παραστάσεις του σχολείου. Ερχεται η γερµανική κατοχή, ήταν και από οικογένεια µεσοαστική, άντε τώρα να µπορέσει να βγει. Τέλος πάντων. Ετσι παντρεύεται, κάνει τρία παιδιά και στη συνέχεια χωρίζει. Ηταν ταγµένη στο θέατρο και το σινεµά.


Πληρέστατο πλάσµα καλλιτεχνικό. Με σπουδές ζωγραφικής, πιάνου, διακόσµησης. Στο Παρίσι, παρακαλώ. Εκείνα τα δύσκολα χρόνια. Κοντά, για σπουδές σκηνογραφίας, στον Γιάννη Τσαρούχη. Κρατηθείτε.

∆εν τελείωσα. Με δάσκαλο, στην υποκριτική, τον Κάρολο Κουν, στη µεγάλου του θεατρικού γένους σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Οπλισµένη µε µόρφωση σαν αστακός η Τασσώ. Κι εκεί όπου ο δρόµος ήταν ανοικτός για µια καριέρα ας πούµε φυσιολογική, εµφανίζεται το 1953 ο Μιχάλης Κακογιάννης. Αλλο «τέρας» κι αυτός. Με οσµή λαγωνικού βρετανικού κυνηγιού. Για έλα εδώ εσύ, λέει ο Κακογιάννης στην Τασσώ. Και τη βάζει να παίξει τη νευρωτική σύζυγο του παπά στο αριστουργηµατικό «Κυριακάτικο ξύπνηµα». Κοντά στο µυθικό ζευγάρι των εραστών Ελλης Λαµπέτη - ∆ηµήτρη Χορν.

Η κακία, ηστριµάδα και ηµοχθηρία σαν να έβγαιναν από µέσατης κυτταρικά. Ετσι καθιερώθηκε καιέλαµψε η πιο σπουδαία «κακιά πεθερά» από συστάσεως ελληνικού σινεµά. Χωρίς υπερβολή, αναντικατάστατη!

Για θυµηθείτε λιγουλάκι. Στη «Στέλλα», ας πούµε. Ακόµα καλύτεραστη «Στεφανία». Το ίδιο και στο «Ολγα, αγάπη µου». Οπως στην «Κραυγή µιας αθώας». ∆ύο οι τελευταίες κινηµατογραφικές της εµφανίσεις. Στο «Φοβού τους Ελληνες» (2000) και το «Αλέξανδρος και Αϊσέ» (2001). ∆εκάδες οι κινηµατογραφικές της εµφανίσεις.
Η κηδεία της θα γίνει µεθαύριο Τετάρτη στις 11 το πρωί από το Α’ Νεκροταφείο

Ακαταπόνητη, αεικίνητη

Πολυµορφικό εργαλείο η Τασσώ. Παρέα µε το σινεµά παίζει και στο θέατρο φυσικά. Κοντά µε το θέατρο δουλεύει και στο ραδιόφωνο. Από το 1954 ώς το 1967. Κοντά στο ραδιόφωνο γράφει σε εφηµερίδες και περιοδικά. Μέχρι το 1969. Παρέα µε τη δηµοσιογραφία και στις λογοτεχνικές µεταφράσεις. Και µαζί µε όλα αυτά και στην τηλεόραση φυσικά. Από τον «Σπαγγοραµένο» της ΕΙΡΤ του 1971 µέχρι τη «10η εντολή: Ενα λεπτό αργότερα» του Alpha και του 2004. Ενδιαµέσως σε καµιά εικοσαριά τηλεοπτικές σειρές. Ακαταπόνητη, δραστήρια και αεικίνητη. Η κακία κάνει καλό. Στην ίδια, το σινεµά, το θέατρο, την τηλεόραση, παντού. Ασε το κακό να µπει. Η Τασσώ µε καλοσύνη χαρισµατική! Α, ξέχασα µια απίστευτη ατάκα της σε µια συνέντευξη που της πήρε η συνάδελφος Αφροδίτη Γραµέλη για «Το Βήµα». Μια ατάκα που συµπυκνώνει τον χαρακτήρα της: «Το “Safe Sex” δεν το είδα. Μου είπαν οι συνάδελφοι να µην πάω γιατί θα φύγω σκούζοντας. Τι να δω άλλωστε; Πώς κάνουν σεξ στο Κολωνάκι; Εσείς, παιδιά µου, µιλάτε για σεξ, εµείς κάναµε σεξ»! 


No comments: