Thursday, January 21, 2010

«Αvatar», «The Hurt Locker» και «Μια Κάποια Εκπαίδευση» στη μάχη για τα Bafta

Από οκτώ υποψηφιότητες για τα βρετανικά κινηματογραφικά βραβεία Bafta συγκεντρώνουν οι ταινίες «Avatar», «The Hurt Locker» και «Μια Κάποια Εκπαίδευση». Τα βραβεία θα απονεμηθούν στις 21 Φεβρουαρίου.

Μοιρασμένη φάνηκε η Βρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου, μη μπορώντας να επιλέξει ανάμεσα στον θαυμαστό κόσμο του πλανήτη Pandora, την πολεμική ταινία για το Ιράκ και την βρετανική ιστορία ενός έρωτα και μιας... εκπαίδευσης.

Επτά υποψηφιότητες συγκέντρωσε το «District 9» και από έξι οι «Αδωξη Μπάσταρδοι» του Κουέντιν Ταραντίνο και το «Up In the Air» με πρωταγωνιστή τον Τζορτζ Κλούνεϊ.

Για Bafta καλύτερης ταινίες υποψήφιες είναι εκτός από το «Avatar», το «Hurt Locker» και το «Μια Κάποια Εκπαίδευση», οι ταινίες «Up in The Air» και το «Preciou, η ιστορία μιας έφηβης που έρχεται αντιμέτωπη με μια εγκυμοσύνη καθώς και με ζητήματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Ο σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον («Avatar») είναι υποψήφιος για βραβείο σκηνοθεσίας, καθώς και η πρώην σύζυγός του Κ.Μπίγκελοου (για το «Hurt Locker»).

Υπενθυμίζεται ότι ο Κάμερον κέρδισε την Χρυσή Σφαίρα σκηνοθεσίας. Η πεντάδα συμπληρώνεται από τους Λόνε Σέρφιγκ («Μια Κάποια Εκπαίδευση»), Κουέντιν Ταραντίνο και Νιλ Μπλομκάμπ («District 9»).

Η πρωταγωνίστρια του «Μια Κάποια Εκπαίδευση» είναι υποψήφια για βραβείο ερμηνείας μαζί με την Μέριλ Στριπ, την Οντρέι Τοτού (για το ρόλο της ως Κοκό Σανέλ), τη Σαοΐρζ Ρόναν (για τα Παραδεισένια Οστά) και η πρωτοεμφανιζόμενη Γκαμπουρέι Σιμπίντε («Precious»).

Βραβείο ανδρικής ερμηνείας διεκδικούν οι Τζορτζ Κλούνεϊ (Up in the Air), Κόλιν Φερθ (A Simple Man), ο νικητής της Χρυσής Σφαίρας Τζεφ Μπρίτζες (Crazy Heart), Αντι Σέρκις (Sex & Drugs & Rock & Roll) και Τζέρεμι Ρένερ (The Hurt Locker).

  • ΤΟ ΒΗΜΑ, Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010 [ 12:56 ]

No comments: