Saturday, January 16, 2010

Ο Κάμερον κατηγορείται ότι 'έκλεψε' τους συγγραφείς του 'Στάλκερ'!

Ο σκηνοθέτης του "Avatar", Τζέιμς Κάμερον, εκτός από τις πρόσφατες κατηγορίες του Βατικανού ότι έφτιαξε μια ταινία «που θεοποιεί τη φύση», έχει τώρα να αντιμετωπίσει και την κατηγορία ότι «δανείστηκε» πολλά στοιχεία για τον μύθο της ταινίας του από τα βιβλία των διάσημων Ρώσων συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας αδελφών Στρουγκάτσκι, χωρίς την παραμικρή αναφορά σε αυτούς!

Πράγματι, οι Ρώσοι θεατές που γεμίζουν και αυτοί τις τελευταίες εβδομάδες τις αίθουσες για να δουν το “Avatar” (η ταινία έχει ξεπεράσει ήδη το ένα δισ. δολάρια σε εισπράξεις παγκοσμίως) γρήγορα αντιλήφθηκαν κάποιες προφανείς ομοιότητες με την πασίγνωστη στην πρώην Σοβιετική Ενωση σειρά επιστημονικής φαντασίας δέκα μυθιστορημάτων των αδελφών Στρουγκάτσκι που κυκλοφόρησε στη δεκαετία του `60 και αναφέρεται στον 22ο αιώνα (όπως και η ταινία του Κάμερον) όπου μεταξύ άλλων η δράση εκτυλίσσεται και σε έναν πλανήτη που ονομάζεται «Πανδώρα» (όπως και στο “Avatar”). Ακόμη, οι αδελφοί Στρουγκάτσκι μιλούν για δύο φυλές ανθρωποειδών εκ των οποίων η μία ονομάζεται Νάβε (στην ταινία του Κάμερον οι «μπλε» ιθαγενείς της Πανδώρας ονομάζονται Νάβι).

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κάμερον κατηγορείται για λογοκλοπή. Ανάλογες κατηγορίες είχαν διατυπωθεί και για τον «Εξολοθρευτή» αλλά και για τον «Τιτανικό». Τις τελευταίες ημέρες οι ρωσικές εφημερίδες αφιερώνουν ολόκληρες σελίδες με συγκριτική ανάλυση της ταινίας και των έργων των αδελφών Στρουγκάτσκι, «θεμελιώνοντας» την κατηγορία. Τα δύο αδέλφια, που τα έργα τους είχαν μεταφραστεί στα αγγλικά στη δεκαετία του `70, μετά την τεράστια επιτυχία τους στη Σοβιετική Ενωση, ο Αρκάντι (1925-1991) και ο Μπόρις Στρουγκάτσκι (1931), είχαν δώσει, στα τέλη του `70, στον Αντρέι Ταρκόφσκι το σενάριο πάνω στο οποίο βασίστηκε το αριστούργημά του «Στάλκερ».

Ο επιζών από τα δύο αδέλφια, ο 80χρονος Μπόρις Στρουγκάτσκι, δεν έχει δει ακόμη το “Avatar”, όπως αναφέρουν οι ρωσικές εφημερίδες, και δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα. Πέρα από το γεγονός ότι γενιές ολόκληρες μεγάλωσαν στην πρώην Σοβιετική Ενωση με τα βιβλία των αδελφών Στρουγκάτσκι, με το φουτουριστικό τους σύμπαν, όπου ο ιμπεριαλισμός και οι συγκρούσεις δεν υπάρχουν πια και η εξουσία είναι στα χέρια τεχνοκρατών και επιστημόνων, είναι οι μοναδικοί συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας του «υπαρκτού» που, μαζί με τον μεγάλο Πολωνό Στάνισλαβ Λεμ, είδαν μεγάλο αριθμό βιβλίων τους να μεταφράζεται στις δυτικές χώρες.

  • Κ.Τ., Η ΑΥΓΗ, 16/01/2010

No comments: