Friday, January 22, 2010

Οποιος έχει καεί στον χυλό φυσάει και το γιαούρτι

Δυσπιστούν, εμμένουν, αναμένουν και καταγγέλλουν οι «κινηματογραφιστές στην ομίχλη». Από τη Θεσσαλονίκη, όπου από τις 28 Ιανουαρίου ώς τις 3 Φεβρουαρίου θα προβάλλουν τις ταινίες που δεν έφεραν στο 50ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου, δηλώνουν ότι θα καλωσορίσουν την κατάθεση του κινηματογραφικού νομοσχεδίου από πλευράς ΥΠΠΟ, ότι θα πάρουν μέρος στη δημόσια διαβούλευση γι' αυτό, αλλά είναι επιφυλακτικοί.

«Κινηματογραφιστές στην ομίχλη» εν απαρτία

«Κινηματογραφιστές στην ομίχλη» εν απαρτία «Τα τελευταία χρόνια ακούσαμε για τουλάχιστον 5 πιθανά νομοσχέδια, που δεν κατατέθηκαν ποτέ». Γι' αυτό και 21 -ώς χθες- ντοκιμαντερίστες θα απέχουν από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο. Αλλωστε, οι δηλώσεις συμμετοχής λήγουν την ερχόμενη Δευτέρα και, καθώς δεν έχουν κάτι πιο χειροπιαστό από πλευράς ΥΠΠΟ, εμμένουν στην απόφασή τους.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου τούς «κινηματογραφιστές στην ομίχλη» εκπροσώπησαν οι Μάριος Χολέβας, Γρηγόρης Καραντινάκης, Ρούλα Νικολάου, Κλεάνθης Δανόπουλος και Αντώνης Καφετζόπουλος.

Ο τελευταίος άσκησε σκληρή κριτική: «Ο Π. Γερουλάνος είναι υπουργός Πολιτισμού εδώ και 100 μέρες. Ηταν ένα αρκετά εύλογο διάστημα για να καταθέσει τις προτάσεις του. Τώρα λέει αορίστως ότι το νομοσχέδιο θα συζητηθεί τον Φεβρουάριο. Υπάρχουν και όρια στην ανοχή μας απέναντι στην απραξία. Οι κινηματογραφιστές δεν είναι κρατικοδίαιτοι. Κρατικοδίαιτα είναι όλα αυτά τα λαμόγια που συνιστούν τον μηχανισμό της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας».

«Χρήματα υπάρχουν», υπογράμμισε ο Μ. Χολέβας. Ομως, όπως είπε, από τα 83 εκατ. ευρώ που δόθηκαν για τον κινηματογράφο την τελευταία πενταετία, μόνο τα 15 πήγαν στην παραγωγή. Εφερε ως παράδειγμα και τον ειδικό φόρο για τον κινηματογράφο επί των εισιτηρίων. «Πέρσι, συγκεντρώθηκαν περί τα 8 εκατ. ευρώ. Από αυτά, το 1 εκατ. πήγε στον Σύλλογο Εφοριακών επειδή κάποτε οι εφοριακοί ήλεγχαν τα εισιτήρια!» Οι «κινηματογραφιστές στην ομίχλη» μέσω του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Μέσων έχουν ήδη ξεκινήσει μια μελέτη για να διαπιστωθεί πού πηγαίνει και το παραμικρό λεπτό από τα χρήματα που δίνονται για την παραγωγή.

Οι εκπρόσωποι των «κινηματογραφιστών στην ομίχλη» επανέλαβαν ότι δεν έχουν καμία αντιπαλότητα με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αλλά αντίθετα το στηρίζουν.

Οι προβολές των ταινιών θα γίνουν στον κινηματογράφο «Ολύμπιον».

* Το παράρτημα Θεσσαλονίκης της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών εκφράζει απορία που το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης «υποκύπτει στους "κινηματογραφιστές στην ομίχλη" και προβάλλει μέσα από τους χώρους του αυτούς που αμφισβήτησαν και υπονόμευσαν τη λειτουργία του Φεστιβάλ με την αποχή τους από αυτό».

No comments: