Thursday, January 14, 2010

Χολμς ως βικτωριανός υπερήρωας

Μια εντελώς νέα ανάγνωση με διαφορετική προσέγγιση από τον Γκάι Ρίτσι

Του Παναγιωτη Παναγοπουλου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 14/01/2010

  • Sherlock Holmes**1/2 ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ. Σκηνοθεσία: Γκάι Ρίτσι. Ερμηνείες: Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Τζουντ Λο, Ρέιτσελ Μακ Ανταμς, Μαρκ Στρονγκ.

ΚΡΙΤΙΚΗ. Από το 1905 είναι κινηματογραφικός ήρωας ο Σέρλοκ Χολμς και οι εμφανίσεις του στην οθόνη, σε ταινίες, τηλεταινίες και επεισόδια σειρών ξεπερνούν τις 200! Τον ήρωα του Αρθουρ Κόναν Ντόιλ έχουν ερμηνεύσει, μεταξύ άλλων, ο Κρίστοφερ Λι, ο Πίτερ Κούσινγκ, ο Ρότζερ Μουρ, ο Τζον Μπάριμορ, ο Κρίστοφερ Πλάμερ, ο Πίτερ Ο’ Τουλ, ο Ρούπερτ Εβερετ, ο Ρώσος Βασίλι Λιβάνοφ και ο Ιάπωνας Ταϊτσίρο Χιροκάουα. Η τελευταία του ενσάρκωση από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ είναι ίσως ταυτόχρονα η πιο ασεβής, αλλά και η πιο διασκεδαστική.

Φτιαγμένος για να γίνει εμπορική επιτυχία στα multiplex και να συνδυαστεί με κατανάλωση άφθονου ποπ κορν, ο «Sherlock Holmes», όπως γυρίστηκε από τον Γκάι Ρίτσι, είναι μια ιστορία μυστηρίου, που μοιάζει να διαδραματίζεται στο περιβάλλον των «Δύο καπνισμένων κανών» και της «Αρπαχτής». Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στους σκοτεινούς παράδρομους του βικτωριανού Λονδίνου και τα στενάκια όπου μαζεύονται οι χαρακτήρες του υποκόσμου, στους οποίους έχει αδυναμία ο Γκάι Ρίτσι.

Ομως σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται για μια μεταφορά με πίστη και σεβασμό στο πρωτότυπο, αλλά για μια εντελώς νέα ανάγνωση με διαφορετική προσέγγιση. Ο Χολμς και ο Γουότσον, με τον τρόπο που ερμηνεύονται από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ και τον Τζουντ Λο, δεν είναι οι Βρετανοί αριστοκράτες, που πίνουν τσάι, χρησιμοποιούν μόνο το μυαλό τους και έχουν καρφωμένα στο κεφάλι τα καπέλα τους.

Οι νέοι Χολμς και Γουότσον μοιάζουν λίγο με τον Μπάτμαν και τον Ρόμπιν σε ένα ιδιόμορφο buddy movie. Είναι σαν υπερήρωες της βικτωριανής εποχής, γυμνασμένοι, δεν διστάζουν να ρίξουν δυνατές γροθιές και έχουν έναν πολύ στενό, σχεδόν ομοερωτικό δεσμό ανάμεσά τους. Ο Χολμς, που ζει σαν ρεμάλι, πίνοντας αλκοόλ και καταναλώνοντας αναισθητικό, σαμποτάρει όπως μπορεί τη σχέση του Γουότσον με μια νεαρή γκουβερνάντα, καθώς γίνεται αιτία για να διακοπεί η συγκατοίκησή τους.

Πέρα από αυτά τα δευτερεύοντα στοιχεία, σε ό,τι αφορά την ιστορία, το δίδυμο εμπλέκεται στη λύση του μυστηρίου γύρω από τη δράση ενός αριστοκράτη, ο οποίος χρησιμοποιεί μαγεία με σκοπό την κατάκτηση του κόσμου. Η ταινία είναι αναμφίβολα γρήγορη και διασκεδαστική, χαρίζοντας στον Γκάι Ρίτσι τη μεγαλύτερη εμπορική του επιτυχία, που ήδη οδηγεί σε ένα σίκουελ. Ομως δεν προσθέτει τίποτα περισσότερο στον μύθο του Χολμς, τον οποίο απλώς χρησιμοποιεί για ένα δίωρο απολύτως ανώδυνης διασκέδασης.

No comments: