Tuesday, January 12, 2010

Η Μπερλινάλε γιορτάζει φέτος τα 60 της χρόνια

Σκορσέζε και Πολάνσκι στο πρόγραμμα

Του Παναγιωτη Παναγοπουλου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Tρίτη, 12 Iανoυαρίου 2010

ΦΕΣΤΙΒΑΛ. Τα εξήντα χρόνια της ετοιμάζεται να γιορτάσει η Μπερλινάλε, με ένα εορταστικό πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της οικονομικής κρίσης. Χωρίς εξεζητημένες γιορτές, το φεστιβάλ του Βερολίνου έχει σχεδιάσει ένα πρόγραμμα βασισμένο αποκλειστικά στον κινηματογράφο και στην ιστορία του φεστιβάλ. Ακόμη και η φετινή αφίσα σχηματίζει τα γράμματα της Μπερλινάλε από την ψηφιακή επεξεργασία των 15.000 τίτλων ταινιών που έχουν προβληθεί τα προηγούμενα 59 χρόνια.

  • Eκδόσεις και dvd

Οπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του φεστιβάλ, Ντίτερ Κόσλικ, τη φετινή διοργάνωση (11-21 Φεβρουαρίου) θα συνοδεύσουν δύο εκδόσεις και ένα dvd, που θα αναφέρονται σε αυτά τα εξήντα χρόνια κινηματογράφου, αλλά και της πολιτικής που συνδέθηκε με το φεστιβάλ. Αλλωστε η Μπερλινάλε πάντα υπήρξε ένα φεστιβάλ, στο οποίο η πολιτική έβρισκε χώρο να συζητηθεί.

Ενα μεγάλων διαστάσεων έργο τέχνης, η «Αυλαία» της Αμερικανοκορεάτισσας Κριστίνα Κιμ θα στηθεί στην πύλη του Βραδεμβούργου. Πρόκειται για μια επιφάνεια 300 τετραγωνικών μέτρων, φτιαγμένη από ανακυκλωμένες αφίσες της Μπερλινάλε, dvd και κομμάτια φιλμ, που θα κυματίζει με τον άνεμο και θα αντανακλά τα φώτα της πόλης. Στις 12 Φεβρουαρίου, ημέρα των εγκαινίων, θα γίνει στον ίδιο χώρο και ανοιχτή για το κοινό η παγκόσμια πρώτη προβολή της αποκατεστημένης αρχικής βερσιόν του «Metropolis» του Φριτς Λανγκ.

Σε ό,τι αφορά το επίσημο πρόγραμμα της φετινής 60ής Μπερλινάλε, ο Ντίτερ Κόσλικ έχει ανακοινώσει μόνο ένα μέρος των επιλογών του. Στο διαγωνιστικό τμήμα έχουν ανακοινωθεί επτά από τους 26 τίτλους ταινιών. Μέσα σ’ αυτούς βρίσκονται το «Νησί των καταραμένων», θρίλερ του Μάρτιν Σκορσέζε, με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο και τον Μαρκ Ράφαλο (θα προβληθεί εκτός συναγωνισμού) και το «The Ghost writer» του Ρομάν Πολάνσκι με τους Γιούαν Μακ Γκρέγκορ, Πιρς Μπρόσναν και Κιμ Κατράλ. Ο Πολωνός σκηνοθέτης βέβαια δεν θα βρίσκεται στο Βερολίνο, καθώς παραμένει περιορισμένος στο σπίτι του στην Ελβετία. Οι άλλες πέντε ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος είναι το «Μέλι» του Τούρκου Σεμίχ Καπλάνογλου, ο «Ληστής» του Αυστριακού Μπέντζαμιν Χάιζενμπεργκ, το «Το όνομά μου είναι Καν» του Ινδού Κάραν Τζοχάρ, το «Στο μονοπάτι» της Βόσνιας Γιασμίλα Ζμπάνιτς και ο «Κυνηγός» του Ιρανού Ράφι Πιτς.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής της Μπερλινάλε σε αυτή την εορταστική διοργάνωση θα είναι ο Γερμανός σκηνοθέτης Βέρνερ Χέρτσογκ, ο οποίος μέσα στο 2009 είχε πλούσια συμμετοχή σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, από τη Μόστρα μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Γερμανικές, τέλος, είναι οι επιλογές του φεστιβάλ και για τα τιμώμενα πρόσωπα αυτή τη χρονιά. Η Μπερλινάλε θα τιμήσει τη Χάνα Σιγκούλα, στενή συνεργάτιδα του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, καθώς πρωταγωνίστησε σε είκοσι από τις ταινίες του, αλλά και μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του γερμανικού σινεμά. Μαζί της θα τιμηθεί ο σκηνοθέτης Βόλφγκανγκ Κόλχαασε, από τους Ανατολικογερμανούς δημιουργούς, που συνέχισε την πορεία του και στην ενωμένη Γερμανία.

No comments: