Saturday, January 2, 2010

Ο Σέρλοκ Χολμς εκσυγχρονίζεται

  • Τι θα χρειαζόταν άραγε ο ήρωας του Αρθουρ Κόναν Ντόιλ για να προσελκύσει το νεανικό κοινό; Ο Γκάι Ρίτσι δίνει την απάντησή του...

Ο Σέρλοκ Χολμς δυναμικός, αθλητικός ήρωας, που χρησιμοποιεί τις πολεμικές τέχνες και ασκείται στο μποξ; Οσοι έχουν διαβάσει τα βιβλία του Σερ Κόναν Ντόιλ γύρω από τον δαιμόνιο ντετέκτιβ ή έχουν δει παλιότερες ταινίες του στη μεγάλη ή στη μικρή οθόνη, σίγουρα θα απορήσουν.

Τζουντ Λο και Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ. σε σκηνή της ταινία

Τζουντ Λο και Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ. σε σκηνή της ταινία Κι όμως, όπως λέει ο Γκάι Ρίτσι, ο σκηνοθέτης της νέας ταινίας «Σέρλοκ Χολμς», που αρχίζει να προβάλλεται αυτές τις μέρες, οι ικανότητες αυτές του Χολμς αναφέρονται στα βιβλία, μόνο που κανένας μέχρι σήμερα δεν τις ανέπτυξε στις κινηματογραφικές διασκευές.

Ο ίδιος, όμως, με τους συνσεναριογράφους του έφτιαξε τον καινούριο αυτό ήρωα, μαζί κι έναν καινούριο, το ίδιο δυναμικό και έξυπνο με τον Χολμς, δόκτορα Γουάτσον, προσπαθώντας να τούς κάνει ελκυστικούς στο σημερινό κοινό. Και, βέβαια, πρόσφερε τους ρόλους σε δυο γνωστά αστέρια του σύγχρονου σινεμά: τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ (Χολμς) και τον Τζουντ Λο (Δρ Γουάτσον).

Με αμερικανική βοήθεια

Οσο για την ιστορία, το μπλέξιμο του δίδυμου μ' έναν πονηρό εγκληματία που καταφεύγει στη μαύρη μαγεία για να τρομοκρατήσει το βικτοριανό Λονδίνο, παρ' όλο που αυτή δεν βρίσκεται στα βιβλία του Ντόιλ, έχει στοιχεία και πρόσωπα που την κάνουν πολύ συγγενική μ' αυτά. Το ραντεβού του σκηνοθέτη με τους δημοσιογράφους έγινε πρόσφατα στο κτίριο της Μασονικής Στοάς του Λονδίνου, όπου έχουν γυριστεί και μερικές σκηνές:

- Γιατί επιλέξατε να γυρίσετε μία ακόμη περιπέτεια με τον Σέρλοκ Χολμς;

«Είχα ανάγκη να δουλέψω! Ηθελα επίσης να φύγω από τις μικρές παραγωγές και να προχωρήσω σε κάτι μεγαλύτερο. Το καλό ήταν ότι καταφέραμε, ελπίζω, να κρατήσουμε την αγγλική ταυτότητα της ιστορίας, ενώ, ταυτόχρονα, είχαμε αμερικανική βοήθεια τόσο από πλευράς ηθοποιών όσο και από πλευράς χρημάτων».

- Υπήρχε κάποια πίεση εξαιτίας της αμερικανικής βοήθειας;

«Να μου ξανακάνετε την ερώτηση σε μερικές μέρες, μετά την προβολή της ταινίας. Θα έλεγα όμως ότι η πίεση είναι η ίδια, είτε πρόκειται για χαμηλού κόστους, ανεξάρτητη ταινία, είτε για ταινία μεγάλου κόστους».

- Στο σενάριο υπάρχουν ορισμένες λέξεις από τα εβραϊκά. Υπάρχει κάποια επίδραση από τις εβραϊκές γραφές, όπως η Κάβαλα;

«Περνώντας από την πόρτα του κτιρίου αυτού, θα διαβάσετε τις λέξεις, "Κεντός, Κεντός, Κεντός". Στην πραγματικότητα αντλήσαμε αυτά τα στοιχεία από τους Μασόνους, που άλλωστε αναφέρονται στην ταινία. Αυτοί με τη σειρά τους έχουν αντλήσει πολλά από τις εβραϊκές γραφές».

- Πόσο κοντά παραμείνατε στον ήρωα του Ντόιλ;

«Οσο μπορούσαμε. Ακόμη και στο διάλογο. Υπάρχει σίγουρα κάποιος λόγος που εδώ και 120 χρόνια ο Κόναν Ντόιλ εξακολουθεί να τραβάει τους αναγνώστες, γιατί στα πρόσωπα του Χολμς και του Γουάτσον έφτιαξε δυο καταπληκτικούς χαρακτήρες. Κάναμε όμως μια σύγχρονη ταινία για ένα σύγχρονο κοινό, γιατί οι παλιές της δεκαετίας του '40 σήμερα φαίνονται ανιαρές».

- Και πιστεύετε πως αυτή είναι η πιο αυθεντική διασκευή των βιβλίων του Κόναν Ντόιλ;

«Αυτό είναι υποκειμενικό. Από νεαρή ηλικία είχα μια συγκεκριμένη εικόνα του πώς έπρεπε να δοθεί ο Σέρλοκ Χολμς. Αυτή την εικόνα προσπάθησα να δώσω στην ταινία».

- Τώρα πια πιστεύετε πως θα σας τραβήξει το Χόλιγουντ;

«Δεν ξέρω. Γυρίζω τις ταινίες που θέλω να γυρίσω. Και το συγκεκριμένο στούντιο με υποστήριξε. Πιστεύω πως η άποψη των στούντιο για τους σκηνοθέτες σήμερα έχει αλλάξει. Σήμερα υπάρχουν στούντιο που υποστηρίζουν το όραμα του σκηνοθέτη».

- Αντιμετωπίσατε δυσκολίες στην αναπαράσταση του βικτοριανού Λονδίνου;

«Νομίζω ότι το πετύχαμε πολύ ωραία. Οι σκηνογράφοι έφτιαξαν πιστεύω κάτι αυθεντικό, αν και πολλές από τις σκηνές τις γυρίσαμε σε φυσικούς χώρους».

- Τι πιστεύετε ότι κάνει τον Σέρλοκ Χολμς τόσο χαρακτηριστικά Αγγλο;

«Εν μέρει ίσως να είναι η ίδια η περίοδος στην οποία ζει. Αν και πιστεύω πως ο Χολμς είναι, κατά κάποιο τρόπο, καρικατούρα της περιόδου αυτής. Εχει βέβαια και ελαττώματα, που, δυστυχώς, δεν βλέπουμε τόσο ξεκάθαρα στους σύγχρονους ήρωες τόσων άλλων ταινιών. Το γεγονός ότι είναι υπερόπτης και υποφέρει από κατάθλιψη, μας κάνει να ενδιαφερθούμε γι' αυτόν, ως χαρακτήρα».

- Κάνατε και τον Γουάτσον ελκυστικό ήρωα όπως τον Σέρλοκ Χολμς;

«Ναι, γιατί τον έβλεπα σαν ισότιμο συνεταίρο του Σέρλοκ. Και πιστεύω με την επιλογή του Τζουντ Λο το πετύχαμε». *

No comments: