Thursday, January 21, 2010

Φεστιβάλ Βερολίνου: Πολάνσκι και Σκορσέζε τα πιο «βαριά χαρτιά»

Με ασιατικές ταινίες θα ανοίξει και θα κλείσει η εφετινή Μπερλινάλε, το πρόγραμμα της οποίας ανακοινώθηκε χθες

Ανακοινώθηκε χθες το πλήρες επίσημο πρόγραμμα του εφετινού 60ού Φεστιβάλ Βερολίνου, το οποίο, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δείχνει προσηλωμένο σε άγνωστες φωνές από όλον τον πλανήτη- κάτι που τα τελευταία χρόνια συνηθίζει το συγκεκριμένο κινηματογραφικό φεστιβάλ. Η τελευταία ταινία του Πολωνού Ρόμαν Πολάνσκι «Τhe ghost writer» («Ο συγγραφέας-φάντασμα») με τους Γιούαν Μακ Γκρέγκορ και Πιρς Μπρόσναν και η τελευταία του Αμερικανού Μάρτιν Σκορσέζε «Το νησί των καταραμένων» («Shutter island») με τους Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Μαρκ Ράφαλο είναι οι μόνοι πραγματικοί «κράχτες» μιας άκρως σινεφιλικής εφετινής διοργάνωσης. Σε αντίθεση με τον Σκορσέζε, ο Πολάνσκι δεν θα επισκεφθεί την Μπερλινάλε καθώς βρίσκεται σε κατ΄ οίκον περιορισμό λόγω της γνωστής υπόθεσης που τον καταδιώκει από το 1977.

Η εφετινή διοργάνωση θα ανοίξει και θα κλείσει σε ασιατικούς τόνους. Η αυλαία θα σηκωθεί την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου με την παγκόσμια πρεμιέρα της κινεζικής ταινίας «Τuan yuan» («Χωριστά- μαζί») την οποία σκηνοθέτησε ο Γουάνγκ Κουα Ναν, κάτοχος της Χρυσής Αρκτου το 2007 με τον «Γάμο της Τούλια». Ενα δεκαήμερο αργότερα η αυλαία θα πέσει με την τελευταία ταινία «Οtouto» («Σχετικά με τον αδελφό της») του βετεράνου ιάπωνα σκηνοθέτη Γιόζι Γιαμάντα, το έργο του οποίου έχει φιλοξενηθεί πολλάκις στο συγκεκριμένο φεστιβάλ. Ενδιαμέσως θα προβληθούν και άλλες ταινίες από την Ασία, όπως η τελευταία δημιουργία του παγκοσμίου φήμης Ζανγκ Γιμού «San qiang pai an jiing qi» («Μια γυναίκα, ένα πιστόλι και ένα εστιατόριο νουντλς») και το ιαπωνικό «Canterpillar Japan» του Κότζι Γουιακαμάτσου.

Από τις ΗΠΑ υπάρχουν ταινίες, όχι όμως με τις υπογραφές πολύ γνωστών σκηνοθετών. Οι Τζέφρεϊ Φρίντμαν και Ρομπ Επστάιν παρουσιάζουν το «Ηowl» («Το ουρλιαχτό») με τον Τζέιμς Φράνκο, ο Νόα Μπάουμπαχ σκηνοθετεί τον Μπεν Στίλερ στο «Greenberg» και η Νικόλ Χόλοφκενερ υπογράφει την τρίτη ταινία της «Ρlease give» («Παρακαλώ δώσε») με την Κάθριν Κινίαρ. Οι ΗΠΑ εμφανίζονται επίσης ως συμπαραγωγός χώρα σε μια γαλλική ταινία, το «Τhe kids are alright» («Τα παιδιά είναι εντάξει») της Λίζα Τσολοντένκο , με τις Τζουλιάν Μουρ και Ανέτ Μπένινγκ, και σε μια βρετανική, το «Κiller inside me» του Μάικλ Γουίντερμποτομ , με τους Κέισι Αφλεκ, Κέιτ Χάντσον και Τζέσικα Αλμπα. Η τουρκική συμπαραγωγή «Βal» («Μέλι») σκηνοθεσίας Σεμίχ Καπλάνογλου , η αυστρογερμανική «Der rauber» («Ο ληστής») του Μπέντζαμιν Χάισενμπεργκ, η ινδική «Μy name is Κhan» («Το όνομά μου είναι Καν») του Καράν Τζοχάρ, το νορβηγικό «Εn ganske snill mann» («Ενας κάπως ευγενής άνδρας») του Χανς Πέτερ Μόλαντ, το ντεμπούτο της Αργεντίνας Νατάλια Σμιρνόφ «Rompecabezas» («Γρίφος»), το «Submarino» («Υποβρύχιο»), τελευταία ταινία του δανού σκηνοθέτη της «Οικογενειακής γιορτής» Τόμας Βίντερμπεργκ καθώς και το γαλλικό «Μammuth» σε σκηνοθεσία Μπενουά Ντελεπίν και Γκουστάβ ντε Κερβέρν με τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ είναι μερικές ακόμη από τις 26 συνολικά ταινίες που θα διαγωνιστούν για τη Χρυσή Αρκτο. [ΤΟ ΒΗΜΑ, Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010]

No comments: