Thursday, January 14, 2010

Θεοί του Χόλιγουντ κάτω από την Ακρόπολη

Από την Αθήνα θα ξεκινήσει στις 28 Ιανουαρίου η καριέρα της χολιγουντιανής ταινίας «Ο Πέρσι Τζάκσον και οι Ολύμπιοι: η κλοπή της αστραπής», που είναι μια σύγχρονη απόδοση της ελληνικής μυθολογίας.

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Την πανέμορφη Ούμαν Θέρμαν θα δούμε ως απεχθή Μέδουσα

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Την πανέμορφη Ούμαν Θέρμαν θα δούμε ως απεχθή Μέδουσα

Διακόσιοι εξήντα δημοσιογράφοι απ' όλο τον κόσμο θα καταλάβουν το εστιατόριο «Διόνυσος», απέναντι από την Ακρόπολη, για να ανακρίνουν τα αστέρια που πρωταγωνιστούν.

Αναμένεται η Ούμα Θέρμαν που υποδύεται τη Μέδουσα, ο Πιρς Μπρόσναν που είναι ο Κένταυρος Χείρων, ο Σον Μπιν (Δίας), ο Λόγκαν Λέρμαν που ερμηνεύει τον κεντρικό ήρωα, άλλοι 19 ηθοποιοί, αλλά και ο σκηνοθέτης της ταινίας Κρις Κολούμπους. Ωστόσο μέχρι χθες η διάσημη ηθοποιός δεν είχε επιβεβαιώσει την άφιξή της.

Η ταινία, μια κωμική περιπέτεια φαντασίας, παραγωγής της Φοξ, φιλοδοξεί με τον δικό της ευφάνταστο μικρό ήρωα, τον έφηβο Πέρσι (από το Περσέας) Τζάκσον, να κατατροπώσει εμπορικά τον Χάρι Πότερ. Ο Κρις Κολόμπους είχε, άλλωστε, υπογράψει τις δύο πρώτες ταινίες του μικρού μάγου.

Ο Πέρσι Τζάκσον, δημιούργημα του συγγραφέα Ρικ Ριόρνταν, είναι ένα χαρισματικό αγόρι. Μπαίνει στο ασανσέρ του Εμπάιαρ Στέιτ Μπίλντινγκ για να εκτοξευθεί στον 600στό όροφο, εκεί όπου βρίσκεται ο σύγχρονος Ολυμπος και το δωδεκάθεο. Ο Πέρσι θεωρείται... ύποπτος για την κλοπή του κεραυνού του Θεού Δία.

Οσο και να σας φανεί περίεργο, η είδηση για την άφιξη τόσων αστέρων του Χόλιγουντ στην Αθήνα αποκαλύφθηκε προχθές στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο λόγω δύο αιτημάτων. Το εστιατόριο «Διόνυσος» ζήτησε να εγκαταστήσει για τις ανάγκες της εκδήλωσης δύο πάνινες τέντες, τη μία στη βεράντα του και την άλλη στον χώρο του πάρκινγκ που είναι κηρυγμένος ως αρχαιολογικός. Ζητήθηκε, ακόμα, η άδεια να κάνουν «σταντ απ» σε τρεις αρχαιολογικούς χώρους των Αθηνών (Φιλοπάππου, Αρχαία Αγορά, Ολυμπιείο) παίρνοντας και πλάνα μακρινά από την Ακρόπολη οι ρεπόρτερ εξήντα τηλεοπτικών δελτίων διεθνούς εμβέλειας.

«Αντιλαμβάνεστε ότι εξήντα τηλεοπτικά δίκτυα από όλο τον κόσμο θα διαφημίσουν τα μνημεία και τη χώρα μας, που τόσο πολύ έχει ανάγκη αυτή την προβολή σήμερα», είπε η γ.γ. Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για να προλάβει τυχόν γκρίνιες. Η κουβέντα που ακολούθησε αφορούσε τα χρήματα που θα πληρώσουν οι διοργανωτές για τις λήψεις τους από τους αρχαιολογικούς χώρους (15.000 ευρώ στο ΤΑΠΑ). Ακούστηκαν, πάντως, και κάποιοι προβληματισμοί γιατί οι αρχαιολόγοι δεν είχαν ιδέα για το τι λέει το σενάριο. Οι καθηγητές, όμως, Πάνος Βαλαβάνης και Νίκος Σταμπολίδης τούς κάλεσαν να αποβάλουν τους φόβους τους και να δουν το προφανές όφελος της χώρας.

Με την ευκαιρία, ο έφορος Ακρόπολης Αλ. Μάντης θυμήθηκε πόσες φορές πιάστηκαν στον ύπνο και είδαν γυμνά μοντέλα με φόντο π.χ. τον ναό του Ηφαίστου σε ανδρικό περιοδικό. «Είναι σαφές ότι πρόκειται για μοντάζ, αλλά δεν ξέρω και τι πρέπει να κάνω για να διαμαρτυρηθώ», τόνισε.

Το ΚΑΣ δέχτηκε ομόφωνα να στηθούν δύο τέντες στον «Διόνυσο» -η μεγαλύτερη θα φιλοξενήσει τα τηλεοπτικά συνεργεία και η μικρότερη τους ηθοποιούς με τα καμαρίνια τους. Οι απαιτήσεις των αστέρων δεν ήταν παράλογες. Ζήτησαν τα καμαρίνια τους να έχουν δάπεδα (ε, τι, στο χώμα θα τους έβαζαν να αλλάξουν;) και τουαλέτες. Επίσης εξέφρασαν την επιθυμία να έχουν φρούτα και ελληνικά γλυκά, κατά προτίμηση σιροπιαστά (μπακλαβάδες, καρυδόπιτες κ.λπ.). Μύθος λοιπόν και η δίαιτα των αστέρων;...

* Η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας έχει οριστεί για τις 12 Φεβρουαρίου. Στις ελληνικές αίθουσες θα βγει στις 18 Φεβρουαρίου. *

No comments: