Thursday, January 14, 2010

Άρχισε το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κούστεντορφ

Με αποκαλυπτήρια αγάλματος του Τζόνι Ντεπ παρουσία του διάσημου Αμερικανού ηθοποιού αρχίζει το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κούστεντορφ.

Με τα αποκαλυπτήρια αγάλματος του Αμερικανού ηθοποιού Τζόνι Ντεπ ανοίγει σήμερα τις πύλες του το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Μουσικής Κούστεντορφ, που διοργανώνει, στο Ντρβένγκραντ, ο σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού της Σερβίας.

Στο διάσημο Αμερικανό ηθοποιό, ο οποίος είναι και ο επίτιμος καλεσμένος του Φεστιβάλ, θα απονεμηθεί το «Βραβείο για μελλοντικές ταινίες» υπό τη μουσική συνοδεία του συγκροτήματος «Βρέλο» .

Στην εναρκτήρια τελετή θα μιλήσουν ο δημιουργός του Φεστιβάλ Εμίρ Κουστουρίτσα και υπουργός Πολιτισμού της Σερβίας, Νεμπόισα Μπράντιτς.

Επίσης ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ των Κανών και διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Λυών, Τιερί Φρεμό θα παρουσιάσει ψηφιακά εμπλουτισμένες ταινίες των αδελφών Λιμιέρ.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύγχρονες Τάσεις» θα προβληθεί η ταινία «L' Affaire Farewell», «Φάκελος: Farewell», του Γάλλου σκηνοθέτη Κριστιάν Καριόν, στην οποία πρωταγωνιστεί ο Εμίρ Κουστουρίτσα.

Το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ αρχίζει με τέσσερις ταινίες σπουδαστών κινηματογράφου από την Αυστρία, της Ρωσία, την Τσεχία και τη Σλοβακία.

Στο τέλος της εκδήλωσης με συναυλία του αυστριακού συγκροτήματος Global Kryner τα μεσάνυχτα οι συμμετέχοντες και οι προσκεκλημένοι του Φεστιβάλ θα υποδεχθούν το Νέο Έτος, σύμφωνα με το παλιό Ημερολόγιο.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά στην «Ξύλινη πόλη» το Ντρβένγκραντ, το κινηματογραφικό εθνο- χωριό που οραματίστηκε και δημιούργησε ο Εμίρ Κουστουρίτσα για τις ανάγκες της ταινίας του «Life is a miracle» στη Μόκρα Γκόρα, μεταξύ των ορεινών όγκων Ζλάτιμπορ και Τάρα, στη δυτική Σερβία.

Το παραδοσιακό χωριό, που αλλιώς ονομάζεται Κουστεντορφ (Kustendorf: λογοπαίγνιο από τη γερμανική λέξη dorf - χωριό και το υποκοριστικό του Κουστουρίτσα «Kusta»), αποτελείται από αγροικίες στο στυλ του 19ου αιώνα, βιβλιοθήκη, γκαλερί τέχνης, κινηματογράφο. Οι δρόμοι του χωριού φέρουν τα ονόματα διάσημων σκηνοθετών, ηθοποιών και προσωπικοτήτων σημαντικών, σύμφωνα με το σκηνοθέτη, όπως Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα, Ντιέγκο Μαραντόνα, Φεντερίκο Φελίνι, Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, Τζο Στράμερ, Νόβακ Τζόκοβιτς. Ο κεντρικός δρόμος του χωριού φέρει το όνομα του συγγραφέα Ίβο Άντριτς.

Ο Εμίρ Κουστουρίτσα οργανώνει το φεστιβάλ, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 19 Ιανουαρίου, για να στηρίξει τους νέους κινηματογραφιστές.

Ο Αμερικανός ηθοποιός Τζόνι Ντεπ ταξίδεψε χθες στη Σερβία και με ελικόπτερο προσγειώθηκε στη Μόκρα Γκόρα. Ενθουσιασμένος και χαμογελαστός περιηγήθηκε στο χωριό, φωτογραφήθηκε με θαυμαστές του και συνομίλησε με επισκέπτες του Φεστιβάλ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: