Saturday, January 2, 2010

Ταινίες στην τηλεόραση

Η ... Αλίκη

Ο Βιμ Βέντερς σκηνοθετεί την ταινία «Η Αλίκη στις πόλεις». Ο Φίλιπ Βίντερ, Γερμανός δημοσιογράφος, απεσταλμένος στις ΗΠΑ για να γράψει ένα βιβλίο, αισθάνεται πλήρη αδυναμία να το πράξει και αποφασίζει να επιστρέψει στη Γερμανία. Στο αεροδρόμιο συναντά την Λίζα και την εννιάχρονη κόρη της Αλίκη. Η Λίζα του αναθέτει προσωρινά την κόρη της, κατόπιν όμως εξαφανίζεται, έχοντας απλώς υποσχεθεί να τους συναντήσει στο Αμστερνταμ. Ο Φίλιπ βρίσκεται ξαφνικά υπεύθυνος για ένα παιδί. Δε συναντούν την Λίζα στο Αμστερνταμ. Η Αλίκη μιλάει στον Φίλιπ για μια γιαγιά της, που ζει στην επαρχία, αλλά οι περιγραφές της είναι ασαφείς. Ο Φίλιπ παραδίδει τη μικρή στην αστυνομία, όμως εκείνη διαφεύγει και τον ξαναβρίσκει... Η πρώτη χαρακτηριστική ταινία περιπλάνησης του Βέντερς. Οι τόποι δεν μπορούν να «κρατήσουν» τον ήρωα, ούτε εκείνος να βρει το νόημά τους, έστω κι αν τραβάει αδιάκοπα φωτογραφίες. Παίζουν: Ρούντιγκερ Φόγκλερ, Γέλα Ρότλαντερ, Λίζα Κρόιτσερ (Παρασκευή, 08/01, ΕΤ-1, 24.00).

Ο ... μάγος

Ο Νιλ Μπέργκερ σκηνοθετεί τη δραματική περιπέτεια εποχής «Ο μάγος Αϊζενχάιμ». Αρχές του 20ού αιώνα. Ο Αϊζενχάιμ, ένας νεαρός μάγος, που εξαιτίας των μαγικών του δυνάμεων, πολλοί πιστεύουν πως έχει σχέση με το διάβολο, ερωτεύεται παράφορα την πριγκίπισσα Σοφία. Ομως, τα πράγματα για τον ίδιο δυσκολεύουν όταν η νεαρή πριγκίπισσα ανακοινώνει πως αποφάσισε να παντρευτεί το διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Λεοπόλδο. Η καρδιά του νεαρού μάγου ραγίζει. Ο μοναδικός τρόπος να κερδίσει την αγαπημένη του, είναι να χρησιμοποιήσει τις μαγικές δυνάμεις του! Ο αρχηγός της αστυνομίας της Βιέννης αναλαμβάνει ένα πολύ δύσκολο έργο. Να συλλάβει τον Αϊζενχάιμ κατασκευάζοντας ψεύτικες κατηγορίες. Ο μάγος όμως έχει αντίθετη γνώμη και ετοιμάζεται για ένα τελευταίο κόλπο που θα κόψει την ανάσα... Παίζουν: Εντουαρντ Νόρτον, Πολ Τζαμάτι, Ρούφους Σιούελ, Τζέσικα Μπιλ (Δευτέρα, 04/01, STAR, 21.00).

Δωμάτιο με θέα

Το αισθηματικό δράμα εποχής, του Τζέιμς Αϊβορι «Δωμάτιο με θέα», αποτελεί την κομψή και πνευματώδη διασκευή του μυθιστορήματος του Ε.Μ. Φόρστερ, με υπέροχες ερμηνείες. Η ταινία μας μεταφέρει στα 1907. Η αριστοκρατικής καταγωγής νεαρή Αγγλίδα Λούσι Χάνιτσερτς επισκέπτεται τη Φλωρεντία μαζί με τη θεία της Σαρλότ. Κάποια μέρα η Λούσι ενώ περπατά στο δρόμο λιποθυμά και ο Τζορτζ Εμερσον, που περνούσε από εκεί, την παίρνει στα χέρια του. Ετσι, γνωρίζεται με την οικογένεια Εμερσον, που όμως έχουν κακή φήμη... Παίζουν: Μάγκι Σμιθ, Ελένα Μπόναμ Κάρτερ, Ντένχολμ Ελιοτ, Ντάνιελ Ντέι Λούις, Τζούλιαν Σαντς κ.ά. (Πέμπτη, 07/01, ΒΟΥΛΗ, 22.00)


Η κουκλίτσα

Ο Ελία Καζάν υπογράφει το αισθηματικό δράμα «Η κουκλίτσα». Ο Αρτσι Λι και η Μπέιμπι Ντολ είναι ένα ιδιόρρυθμο αντρόγυνο που ζει στον αμερικάνικο νότο. Ο γάμος τους, όμως, και η σχέση τους είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα. Ο Αρτσι έχει ένα μπαρ στην περιοχή, ενώ η 19χρονη Μπέιμπι Ντολ είναι αμπαρωμένη στο σπίτι, κοιμάται σε μια κούνια μωρού. Το ζευγάρι τσακώνεται διαρκώς για τα χρήματα και τον έρωτα. Ο Αρτσι, βασανισμένος από το γεγονός ότι ο γάμος του δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν μπορεί να συγκεντρωθεί στη δουλειά του. Τότε εμφανίζεται ο Σίλβα Βακάρο, ένας έξυπνος Σικελός, που ανοίγει ένα μοντέρνο μπαρ και σε λίγο καιρό καταφέρνει να πάρει όλη την πελατεία του Αρτσι. Παίζουν: Καρλ Μάλντεν, Κάρολ Μπέικερ, Ελάι Γουάλας, Μίλντρεντ Ντάνουκ (Σάββατο, 09/01, «ΒΟΥΛΗ», 22.00).

No comments: