Wednesday, January 27, 2010

Κινηματογραφικές προβολές στο φουλ

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ, ΝΕΑ ΕΞΟΡΜΗΣΗ

Με συνέπεια στην κινηματογραφόφιλη ταυτότητά της -ακόμη και σε δύσκολους καιρούς, όπως τόνισε η διευθύντριά της Μαρία Κομνηνού- η Ταινιοθήκης της Ελλάδος ανακοίνωσε χθες το πρόγραμμά της για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, που μόλις άρχισε.

«Shanghai blues», μια από τις ταινίες του αφιερώματος στην τόσο ιδιαίτερη κινηματογραφία του Χονγκ Κονγκ

«Shanghai blues», μια από τις ταινίες του αφιερώματος στην τόσο ιδιαίτερη κινηματογραφία του Χονγκ Κονγκ

Η νέα εποχή της Ταινιοθήκης -στη «Λαΐδα» του Κεραμεικού, πια- θα περιλαμβάνει από νέες ταινίες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου, αφιερώματα σε μεγάλους ξένους δημιουργούς και εθνικές κινηματογραφίες, ειδικές προβολές κλασικών ταινιών σε ψηφιακή ανάλυση 2Κ και, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, οργάνωση προβολών και εκδηλώσεων και τη φιλοξενία καθιερωμένων πια ελληνικών φεστιβάλ.

Το ελληνικό σινεμά στην α' θέση

* 14 Ιανουαρίου έως 10 Μαρτίου, σε συνεργασία με το ΕΚΚ θα προβληθούν ελληνικές ταινίες πλαισιωμένες από παράλληλες εκδηλώσεις. Απόψε προλαβαίνετε την τελευταία προβολή της ταινίας «Ricordi Mi» της Στέλλας Θεοδωράκη και το τελευταίο κομμάτι του αφιερώματος «Δύο τρία πράγματα που ξέρω γι' αυτήν - Αθήνα»: προβάλλεται το «Από την άκρη της πόλης» του Κωσταντίνου Γιάνναρη.

* 28 Ιανουαρίου έως 10 Φεβρουαρίου θα προβληθεί η πολυσυζητημένη «Στρέλλα» του Πάνου Κούτρα και θα οργανωθεί συζήτηση με τους συντελεστές της.

* 30 Ιανουαρίου θα προβληθεί μεταμεσονύκτια η καλτ «Επίθεση του γιγαντιαίου μουσακά» του ιδίου.

* 8 Φεβρουαρίου θα προβληθεί το «Πικρό χιόνι» του Γιώργου Αγαθονικιάδη, τα γυρίσματα της οποίας ολοκληρώθηκαν λίγο πριν από τα Χριστούγεννα σε Ελλάδα, Γερμανία και Τσεχία. Η προβολή αποδεικνύει τη στήριξη της Ταινιοθήκης στο έργο των Ελλήνων κινηματογραφιστών της Διασποράς.

* 18 έως 24 Φεβρουαρίου θα προβληθεί «Το Μαύρο Λιβάδι» του Βαρδή Μαρινάκη και ο χώρος της Ταινιοθήκης θα φιλοξενήσει έκθεση με υλικό από τα σκηνικά και τα κοστούμια της ταινίας (11/2 με 3/3).

* 19 ώς 21 Φεβρουαρίου θα προβληθεί η προκλητική «Τριλογία της οικογένειας» του Κώστα Ζάππα, που περιλαμβάνει τις ταινίες «Uncut Family», «The Last Porn Movie» και «Μικρές ελευθερίες», που σπάνια πετυχαίνουμε συγκεντρωμένες στις αίθουσες.

* 11 ώς 17 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο του αφιερώματος «3Χ3» (τρεις δημιουργούς με τρία κινηματογραφικά πορτρέτα), θα προβληθούν οι ταινίες «Charisma Χ-Iannis Xenakis» της Εφης Ξηρού, «Ο Λόρκα μέσα μου» του Κώστα Νταντινάκη και «Ο Τρίτος Τάκης» της Κατερίνας Πατρώνη.

* 25 Φεβρουαρίου ώς 10 Μαρτίου θα προβληθεί ο «Διαχειριστής» του Περικλή Χούρσογλου.

* 4 με 10 Μαρτίου το «Guilt» του Βασίλη Μαζωμένου.

Κινηματογράφος και θέατρο

Στο πλαίσιο του κύκλου προβολών «Κινηματογράφος και Θέατρο» θα προβληθούν τρεις ταινίες βασισμένες σε θεατρικές παραστάσεις του Εθνικού:

* «Marat/Sade» (1964) του Πίτερ Μπρουκ (2 Φεβρουαρίου), με αφορμή την παράσταση της Εφης Θεοδώρου, βασισμένης στο ομότιτλο θεατρικό έργο του Πέτερ Βάις.

* «Βασίλισσα Μαργκό» (1994) του Πατρίς Σερό (15 Μαρτίου), με αφορμή την παράσταση «Ερρίκος Εδουάρδος Ριχάρδος» των Γιώργου Γάλλου-Γιάννου Περλέγκα, που βασίζεται στα έργα «Ερρίκος ο 6ος» και «Ριχάρδος ο 3ος» του Ουίλιαμ Σέξπιρ.

* «Τίτος Ανδρόνικος» (1999) της Τζούλι Τέιμορ (19 Απριλίου), με αφορμή την παράσταση «Τίτος Ανδρόνικος» της Αντζελας Μπρούσκου.

Ξεχωριστές κινηματογραφίες και δημιουργοί

* Ενα αφιέρωμα στην ιδιαίτερη κινηματογραφία του Χονγκ Κονγκ θα γίνει από 9 ώς 15 Φεβρουαρίου. Ανάμεσα στις 12 ταινίες του ξεχωρίζει ένα μίνι αφιέρωμα στον Τσούι Χαρκ, εκπρόσωπο του λεγόμενου «Πρώτου Νέου Κύματος» με 4 ταινίες, ένα αφιέρωμα στον Γουόνγκ Καρ-Βάι, εκπρόσωπο του «Δεύτερου Νέου Κύματος» με 5 ταινίες, και άλλες τρεις χαρακτηριστικές ταινίες από την κινηματογραφική παραγωγή του Χονγκ Κονγκ του 2008.

* Το ισπανικό σινεμά διαθέτει τη δική του εβδομάδα (18 ώς τις 24 Μαρτίου). Θα προβληθούν ταινίες σκηνοθετών όχι μόνο παγκόσμια διάσημων, όπως ο Αλμοδόβαρ και ο Αμενάμπαρ, αλλά και με σημαντικότατες φιλμογραφίες αλλά όχι τόσο διάσημα ονόματα, όπως οι Ρικάρντο Φράνκο, Ιμανόλ Ουρίμπε, Αλέξ Ντέλα Ιγκλέσια ή Ιθιάρ Μπογέιν. Επίσης, θα δούμε παλαιότερες ταινίες καταξιωμένων δημιουργών, όπως οι Χουάν Αντόνιο Μπαρδέμ, Λουίς Γκαρσία Μπερλίνγκα, Μάριο Καμί. Ειδική μνεία θα γίνει στον Βίκτορ Ερίθε με «Το όνειρο του φωτός» (El sol del membrillo, 1992), κορυφαία ταινία στο μεταίχμιο μυθοπλασίας-ντοκιμαντέρ, που θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Αθήνα.

* 25 με 31 Μαρτίου θα μεταφερθεί στην Ταινιοθήκη το αφιέρωμα στον Ολλανδό δημιουργό Γιόρις Ιβενς, που είναι τιμώμενο πρόσωπο και του 12ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Υπάρχουν και τα φεστιβάλ

* Digital Wave 04 (Πρόγραμμα Ψηφιακών Ταινιών Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) με όλες τις ταινίες που προβλήθηκαν στη διοργάνωση τον Νοέμβριο που μας πέρασε, καθώς και κάποιες που ξεχώρισαν τα τελευταία 4 χρόνια. Πλήρες πρόγραμμα www.tainiothiki.gr (1 με 7 Φεβρουαρίου).

* 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Αθήνας Psarokokalo: προβολές, αφιερώματα και μάστερκλας. www.psarokokalo.gr (1 με 7 Φεβρουαρίου).

* 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animfest (11-14 Μαρτίου).

  • info Ταινιοθήκη της Ελλάδος Ιερά Οδός 48 και Μ. Αλεξάνδρου, στάση Μετρό Κεραμεικός Τηλ.:210-3609695, 210-3612046 www.tainiothiki.gr

No comments: