Monday, January 11, 2010

Πέθανε ο Ερίκ Ρομέρ

Πέθανε σε ηλικία 89 ετών, στο Παρίσι, ο κινηματογραφιστής Ερίκ Ρομέρ, όπως ανακοίνωσε η παραγωγός της εταιρείας Films du Losange, Μαργκαρέτ Μενεγκόζ.

Είχε εισαχθεί πριν από μία εβδομάδα σε νοσοκομείο, ενώ οι οικείοι του δεν διευκρίνισαν το λόγο της εισαγωγής του. Ο Ερίκ Ρομέρ αποτέλεσε έναν από τους κυρίαρχους εκπροσώπους του Νέου Κύματος για το γαλλικό κινηματογράφο της δεκαετίας του 1960. Το "κύκνειο άσμα" του Γάλλου κινηματογραφιστή ήταν η ταινία "Les amours d Astree et de Celadon",το 2007. "Μετά από αυτή την ταινία νομίζω ότι μπορώ να συνταξιοδοτηθώ", είχε δηλώσει τότε ο Ερίκ Ρομέρ, στην προβολή της ταινίας στο φεστιβάλ της Βενετίας.

Ο Ρομέρ σκηνοθέτησε 24 μεγάλου μήκους ταινίες, ένα ντοκιμαντέρ, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα για την τηλεόραση. Ο μεγάλος δημιουργός γεννήθηκε στην Τούλ, της κεντρικής Γαλλίας, στις 4 Απριλίου του 1920 και δίδαξε λογοτεχνία πριν αφιερωθεί στον κινηματογράφο, αρχικώς ως κριτικός, καθώς διετέλεσε συνεργάτης αρκετών επιθεωρήσεων κινηματογράφου και τέχνης.

Μετά το σενάριο για την ταινία "Tous les garcons s' appellent Patrick", που γυρίστηκε από τον Ζαν Λικ Γκοντάρ, το 1958, δημιούργησε την πρώτη του ταινία, "Le signe du Lion", το 1959. Είχε τιμηθεί με το βραβείο Louis-Delluc και με τον Χρυσό Λέοντα, στη Βενετία, για την ταινία "Le rayon vert", το 1986.

Στο διαδίκτυο

No comments: