Monday, January 18, 2010

Ντοκιμαντερίστες στην ομίχλη

Δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσες ελληνικές ταινίες θα συμμετάσχουν στο φετινό, 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα (12 έως 21 Μαρτίου). Η υποβολή αιτήσεων λήγει την Παρασκευή. Γνωρίζουμε, όμως, πόσες δεν θα συμμετάσχουν.

Σκηνή από το ντοκιμαντέρ «Μήδεια» του Ν. Γραμματικού

Σκηνή από το ντοκιμαντέρ «Μήδεια» του Ν. Γραμματικού

Δεκατέσσερις ταινίες απέχουν, καθώς οι σκηνοθέτες και παραγωγοί τους, 17 στο σύνολο, συντάσσονται στο πλευρό των «Κινηματογραφιστών στην ομίχλη» -που έχουν φτάσει τα 233 μέλη- και στο συλλογικό αίτημα του κινηματογραφικού χώρου για ένα νέο αναπτυξιακό θεσμικό πλαίσιο.

Ακόμα κι αν ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, αναρτήσει στο τέλος του Ιανουαρίου, όπως έχει προαναγγείλει, τον νέο νόμο στο Διαδίκτυο ώστε να ξεκινήσει η ηλεκτρονική διαβούλευση, οι ντοκιμαντερίστες δεν θα κάνουν πίσω. Μόνο ένας νόμος ψηφισμένος είναι ικανός να τους στείλει στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, πράγμα δύσκολο, αν όχι απίθανο, να συμβεί έως τον Μάρτιο. Και όχι όποιος κι όποιος, αλλά ένας νόμος λειτουργικός που να ικανοποιεί τις βασικές διεκδικήσεις, «να βοηθάει τον εκσυγχρονισμό και την ορθολογική αναδιανομή των πόρων, να δίνει κίνητρα σε φορείς και ιδιώτες να επενδύσουν στο σινεμά, να ευνοεί την πολυμορφία και να διασφαλίζει τη διανομή και προώθηση των ταινιών».

Ο στόχος των 17 σκηνοθετών-παραγωγών δεν είναι να χτυπήσουν το φεστιβάλ, το οποίο, πάντως, θα πληρώσει και πάλι τη νύφη. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημήτρης Εϊπίδης έκανε πρόσφατα κάλεσμα στους δημιουργούς, καθώς συμμερίζεται τα αιτήματά τους. Εχει επανειλημμένως τοποθετηθεί υπέρ της αποδέσμευσης των Κρατικών Βραβείων από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και ενός τρόπου απονομής που να στηρίζεται στη διαφάνεια και την αξιοκρατία, αλλά έχει επισημάνει και την ανάγκη θέσπισης νέου νόμου.

«Οι δράσεις μας δεν αποτελούν επίθεση στον θεσμό του φεστιβάλ, αλλά προκύπτουν ως αποτέλεσμα συσσωρευμένων αδιέξοδων των τελευταίων ετών. Με την απόφασή μας για αποχή, αναλαμβάνουμε πρώτοι απ' όλους, εμείς οι ίδιοι, ένα μεγάλο προσωπικό κόστος, στερώντας από τις ταινίες μας την προβολή-παρουσίαση σ' έναν από τους φυσικούς χώρους, καθώς και τη χαρά της επικοινωνίας με το κοινό του φεστιβάλ, τους δημοσιογράφους, την κριτική, τους ξένους συναδέλφους μας», ξεκαθαρίζουν στην επιστολή τους. Αύριο πάντως, οι ντοκιμενταρίστες που απέχουν, θα συναντηθούν για να αποφασίσουν τα επόμενα σχέδια τους.

Οσο για τις ταινίες μυθοπλασίας που απείχαν από το Φεστιβάλ του Νοεμβρίου θα συναντήσουν, έστω και με καθυστέρηση, το θεσσαλονικιώτικο κοινό. Η «Fog Films», που έγινε με επιτυχία τον Νοέμβριο στον κινηματογράφο «Ελλη» της Αθήνας, θα πραγματοποιηθεί και στη Θεσσαλονίκη από τις 28 Ιανουαρίου έως τις 3 Φεβρουαρίου, στο «Ολύμπιον», που παραχωρήθηκε από το φεστιβάλ. Θα προβληθούν 23 ταινίες μεγάλου μήκους και 29 μικρού. Παράλληλα, θα γίνουν συζητήσεις. Θα ακολουθήσει «περιοδεία» και σε άλλες πόλεις.

14 ταινίες λιγότερες

«Η περίπτωση Ευρυδίκη» Φρέντυ Βιανέλλη, «Συναντήσεις με την Κική Δημουλά» Κατερίνας Πατρώνη (παραγωγή Θάνου Λαμπρόπουλου), «Σπύρος Παπαλουκάς - Ο αρχιτέκτονας του χρώματος» Καλλιόπης Λεγάκη (παραγωγή Μαρίας Γεντέκου), «Φιλιά εις τα παιδιά» Βασίλη Λουλέ, «Ποιος άνεμος μας έφερε εδώ» Λουκίας Ρικάκη, «The eye of beauty» Μανώλη Δημελλά, «ΜΙΕΚΟ» Γιάννη Μισουρίδη (παραγωγή Μαρίας Γεντέκου), «Λόγος και Αντίσταση» Τίμωνα Κουλμάση, «Η περιπέτεια του Rosmarinus» Γιάννη Αγγελάκη (παραγωγή Αντρέα Σιαδήμα), «Ο Χρυσός της Αργολίδας - Αγάπη και πόνος για το πορτοκάλι» Γιώργου Χρ. Ζέρβα, «Νίκος Παπατάκης - Πορτραίτο ενός ελεύθερου σκοπευτή» Τίμωνα Κουλμάση και Ηρώς Σιαφλιάκη (παραγωγή Θάνου Λαμπρόπουλου), «Νικαριά μου» Σπύρου Τέσκου, «Αναζητώντας τη Μήδεια» Νίκου Γραμματικού, «Ξένες σε ξένη χώρα» Δημήτρη Παναγιωτάτου.

No comments: