Thursday, January 14, 2010

ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ: Στήριξη των δημιουργών, όχι των εμπόρων!


Απάντηση - παρέμβαση του σωματείου των σκηνοθετών ταινιών μικρού μήκους «μικρό»

Ενα μοντέλο ανάπτυξης του κινηματογράφου, απαλλαγμένο από τον ασφυκτικό έλεγχο των πολυεθνικών και «μεσαζόντων», αντίθετο με την εμπορευματοποίηση και την απαξίωση της κινηματογραφικής τέχνης από το κράτος προς όφελος της επιχειρηματικής κερδοφορίας, αντιπαραβάλλει το σωματείο «μικρό», δηλαδή των «μικρομηκάδων» κινηματογραφιστών, στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει στον ελληνικό κινηματογράφο.

Η παρέμβαση των «μικρομηκάδων» έρχεται ως απάντηση του απερχόμενου ΔΣ του σωματείου (έχει αρχαιρεσίες στις 17/1) στις επιθέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα τρεις επιστολές του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, κάποιων κινηματογραφιστών και ενός παραγωγού.

Το «μικρό» απαντώντας στο ΕΚΚ, «που θέτει το ζήτημα του αν είχαμε ή όχι την έγκριση του ΔΣ για την υπογραφή μας στις πρόσφατες ενέργειες της Διασωματειακής» (σ.σ. αναφέρεται στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου της Διασωματειακής των φορέων του κινηματογράφου κατά των «Κινηματογραφιστών στην Ομίχλη» και του ΕΚΚ), σημειώνει: «Ελέγχεται και λογοδοτεί στις Γενικές Συνελεύσεις του, στην Ελεγκτική Επιτροπή και στα μέλη του. Δε δίνει αναφορά για τις αποφάσεις του νόμιμα εκλεγμένου ΔΣ του σε κανένα κρατικό ή μη φορέα, πόσο μάλλον στο ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου».

Για την επιστολή, που «υπογράφουν δέκα συνάδελφοί μας» και ζητούν εξηγήσεις από το «μικρό» για τη θέση του έναντι των «Κινηματογραφιστών στην Ομίχλη», το σωματείο τονίζει: «Το μεγάλο πρόβλημα είναι η προσπάθεια κάποιων παραγωγών και θεσμικών να χειραγωγήσουν την κινηματογραφική κοινότητα τη στιγμή που ευθύνονται για την κατάστασή της». Για την «Ομίχλη» σημειώνει: «Το σύμπλεγμα παραγωγών - θεσμικών και σκηνοθετών σ' αυτήν την ομάδα και η ταύτισή τους σε κοινές λογικές είναι από τη φύση της προβληματική».

Για την επιστολή του παραγωγού Δ. Σαμιώτη το σωματείο λέει ότι από το «βάλτο» όπου έφτασε ο ελληνικός κινηματογράφος «δε θα βγει μέσω της ενίσχυσης εκείνων που τον οδήγησαν εκεί. Οσο καλές προθέσεις κι αν έχει ένας ιδιώτης παραγωγός (από τέτοιες προθέσεις είναι στρωμένος ο δρόμος για την κόλαση) το βασικό και αντικειμενικό του κριτήριο είναι ένα: Το κέρδος. Για τους δημιουργούς, ηθοποιούς, τεχνικούς και όσους εργάζονται ώστε να μετατραπεί το καλλιτεχνικό όραμα σε έργο τέχνης, το συμφέρον του επιχειρηματία μόνο εμπόδιο είναι. Γι' αυτό δεν τρέφουμε αυταπάτες (...) Το ερώτημα που θέτουμε είναι: Ανάπτυξη από ποιον και για ποιον;».

Οι «μικρομηκάδες» συνοπτικά απαιτούν:

  • Δημιουργία ενιαίου δημόσιου μηχανισμού παραγωγής και διανομής του καλλιτεχνικού έργου.
  • Εξαίρεση του ΕΚΚ από το νόμο περί ΔΕΚΟ «γιατί έτσι αντιμετωπίζεται ο κινηματογράφος όχι ως τέχνη, αλλά ως εμπορικό προϊόν».
  • Κρατική οικονομική και υλικοτεχνική ενίσχυση της παραγωγής και όχι των παραγωγών μονοπωλιακών συγκροτημάτων.
  • Ιδιαίτερη μέριμνα για την ενίσχυση των νέων κινηματογραφιστών.
  • Η επιστροφή του φόρου να γίνεται με κριτήριο τη στήριξη των δημιουργών, με κοινωνικό έλεγχο.
  • Διατήρηση και καταβολή ολόκληρου του 1,5% από τα έσοδα των καναλιών προς το ΕΚΚ.
  • Επαναπροσδιορισμό των σχέσεων ταινίας μικρού μήκους και κρατικής τηλεόρασης.
  • Πλήρη διαχωρισμό των κρατικών βραβείων μικρού μήκους από το Φεστιβάλ Δράμας.

No comments: