Sunday, July 13, 2008

Βράβευση της σκηνοθέτριας Αννέτας Παπαθανασίου στο Roma Ficton Fest

Η σκηνοθέτρια Αννέτα Παπαθανασίου, βραβεύθηκε χθες βράδυ στην επίσημη τελετή λήξης του Roma Fiction Fest, στην ιταλική πρωτεύουσα. Η Ελληνίδα δημιουργός, απέσπασε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ, στο διαγωνιστικό τμήμα, με το «Καντίρ, ένας Αφγανός Οδυσσέας». Πρόκειται για συμπαραγωγή της ΕΡΤ, του Υπουργείου Εξωτερικών, της εταιρίας παραγωγής «Ορίζοντας», με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του «Αλ Τζαζίρα».

Δείτε την αφίσα της ταινίας Η Ελληνίδα σκηνοθέτρια, παρουσίασε την ιστορία ενός Αφγανού μετανάστη, ο οποίος, μετά από εννέα χρόνια παραμονής στην Ελλάδα, καταφέρνει να πάρει «πράσινη κάρτα» και αποφασίζει να γυρίσει, προσωρινά, στην χώρα του, για να ψάξει τους γονείς του. «Παρακολουθούμε το ταξίδι του Καντίρ, ο οποίος θέλει να βρει τους γονείς του, να καταλάβει αν είναι ακόμη ζωντανοί, μετά τον κατατρεγμό των Ταλιμπάν», μας είπε η Αννέτα Παπαθανασίου. Σε ότι αφορά την επαγγελματική της αυτή εμπειρία, θέλησε να προσθέσει: « βρήκαμε ένα Αφγανιστάν, διαφορετικό από αυτό που μπορεί να περιμέναμε. Μια χώρα με βαθιά κουλτούρα, που πρέπει οπωσδήποτε να βοηθηθεί. Μια χώρα στην οποία οι γυναίκες ξαναρχίζουν να κερδίζουν την θέση που τους αξίζει. Δεν είναι τυχαίο ότι συναντήσαμε και γυναίκα- κυβερνήτη».
Όπως αποκάλυψε, το επόμενο ντοκιμαντέρ της, θα έχει ως θέμα, μια φυλή του Πακιστάν, τους «Καλάς», που θεωρούνται απόγονοι των πολεμιστών του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το Roma Ficton Fest, στην δεύτερή του αυτή χρονιά, φιλοξένησε, συνολικά, 194 ντοκιμαντέρ, σίριαλ και ταινίες που γυρίστηκαν με την συμμετοχή τηλεοπτικών καναλιών, σε 24 διαφορετικές χώρες. Ο «Καντίρ» της Αννέτας Παπαθανασίου, κατάφερε να ξεχωρίσει, ανάμεσα σε άλλα 33 διαγωνιζόμενα ντοκιμαντέρ.

No comments: