Wednesday, July 9, 2008

ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ ΚΑΙ ΜΟΥΝΤΖΙΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΡΙΤΙΚΟΙ


«Κινηματογράφος 2007» ο ετήσιος τόμος της ΠΕΚΚ, με 300 ξένες και 27 ελληνικές ταινίες

Η ταινία «Η ψυχή στο στόμα» του Γιάννη Οικονομίδη από τις ελληνικές ταινίες της χρονιάς που πέρασε και η ταινία «4 μήνες, 3 βδομάδες και 2 μέρες» του Κρίστιαν Μουντζίου από τις ξένες ταινίες είναι, σύμφωνα με την πρόσφατη ψηφοφορία των Ελλήνων κριτικών, οι καλύτερες ταινίες του 2007, που δημοσιεύονται στον ωραίο, πλούσια εικονογραφημένο ετήσιο τόμο «Κινηματογράφος 2007» της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ), που μόλις κυκλοφόρησε.
«Η ψυχή στο στόμα» του Γιάννη Οικονομίδη με τη Μαρία Κεχαγιόγλου και τον Γιάννη Βουλγαράκη. Ψηφίστηκε από τους κριτικούς κινηματογράφου ως η καλύτερη ελληνική ταινία του 2007
Το μεγαλύτερο μέρος της σημαντικής για το κινηματογραφόφιλο κοινό αλλά και για σπουδαστές και μέλη των κινηματογραφικών λεσχών αυτής έκδοσης καλύπτεται από τις 300 περίπου ξένες ταινίες, από τους «Αγγελιοφόρους» των Ντάνι και Οξιντ Πανγκ μέχρι το «Ωρα για σερφ» των Ας Μπράνον και Κρις Μπακ, κι από το «American Gangster» του Ρίντλεϊ Σκοτ ώς το «Zodiac» του Ντέιβιντ Φίντσερ, καθώς και από τις 27 ελληνικές ταινίες, από το «Ακάμας, μια ιστορία αγάπης» του Πανίκου Χρυσάνθου μέχρι το «Sugartown: Οι γαμπροί» του Κίμωνα Τσακίρη, που προβλήθηκαν στην περίοδο από 1 Ιανουαρίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2007.
Οι ταινίες παρουσιάζονται μέσα από κείμενα μιας μεγάλης γκάμας κριτικών (Χρήστου Μήτση, Παν. Παναγόπουλου, Ρόμπι Εκσιελ, Μαρίας Κατσουνάκη, Δημ. Δανίκα, Ανδρέα Τύρου, Ν. Φένεκ Μικελίδη κ.ά.). Στον 255 σελίδων τόμο καλύπτονται, επίσης, με εκτενή κείμενα τα πιο σημαντικά διεθνή φεστιβάλ (Κανών, Βενετίας, Βερολίνου), καθώς και τα ελληνικά φεστιβάλ (Θεσσαλονίκης, Δράμας, Πανοράματος της «Ε», «Νύχτες Πρεμιέρας» κ.ά.), ενώ περιλαμβάνονται και κείμενα για ταινίες σε DVD, βιβλία για τον κινηματογράφο, νεκρολογίες, καθώς και την επισκόπηση της χρονιάς, συν το ελληνικό μποξ όφις.

No comments: