Monday, July 21, 2008

ΤΑ ΦΑΒΟΡΙ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΙΚΗ ΛΙΣΤΑ

Τα φαβορί για τη βενετσιάνικη λίστα

Η νέα μαύρη κωμωδία κατασκοπείας των αδελφών Κοέν. Με πρωταγωνιστές τους Μπραντ Πιτ, Τζορτζ Κλούνεϊ, Τίλντα Σουίντον και Τζον Μάλκοβιτς. Επιλογή για έναρξη της κινηματογραφικής Μπιενάλε, στις 27 Αυγούστου.

  • Φόρος τιμής και πανηγύρι

Εκτοτε και μέχρι τώρα, λίγες μέρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση του προγράμματος στη Ρώμη, ελάχιστες επιπλέον πληροφορίες έχουν δώσει στη δημοσιότητα ο καλλιτεχνικός διευθυντής Μάρκο Μίλερ και η ομάδα του για το περιεχόμενο της φετινής διοργάνωσης.Οπως το ότι θα δοθεί τιμητικός Χρυσός Λέοντας στον βετεράνο Ιταλό κινηματογραφιστή Ερμάνο Ολμι για το σύνολο της προσφοράς του στην 7η Τέχνη, διά χειρός -κι εδώ εντοπίζεται ένας από τους κράχτες του 65ου Φεστιβάλ για το ευρωπαϊκό κυρίως κοινό- του επίσης βετεράνου «καρεκλά» και ηθοποιού Αντριάνο Τσελεντάνο. Με άλλα λόγια, με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια.

Φόρος τιμής για τον Ολμι αλλά και πανηγύρι για τον θρυλικό στην Ιταλία Τσελεντάνο, του οποίου μάλιστα η επιστροφή στη δημοσιότητα θα εορταστεί με την προβολή της καλτ κωμωδίας του «Υuppi du» (1975).

Αυτά μέχρι στιγμής συν το ότι πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής του διαγωνιστικού προγράμματος θα είναι ο Γερμανός σκηνοθέτης Βιμ Βέντερς, που έχει επισκεφθεί αρκετές φορές το Φεστιβάλ του Λίντο στο παρελθόν, με πιο πρόσφατη το 2004, όταν διαγωνιζόταν η (ανεκδιήγητη) ταινία του «Land of Freedom».

Φυσικά τούτο το κείμενο-προδημοσίευση δεν πρόκειται να αγκιστρωθεί στα ήδη ανακοινωμένα, αλλά θα κάνει, όπως κάθε χρόνο, τις εικασίες του με βάση τα επικρατέστερα προγνωστικά των τελευταίων εβδομάδων.

Ξεκινώντας από τα δικά μας, τα ελληνικά, να θυμίσουμε τη «Σκόνη του χρόνου», τη δεύτερη ταινία της ιστορικής τριλογίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου μετά το «Λιβάδι που δακρύζει».

Το φιλμ, με πρωταγωνιστές τους Ιρεν Ζακόμπ, Γουίλεμ Νταφόε και Μπρούνο Γκανζ, δεν είχε «προλάβει» το Φεστιβάλ των Κανών (τουλάχιστον αυτή ήταν η επίσημη ανακοίνωση), οπότε μια εύλογη υπόθεση είναι η συμμετοχή του στη Βενετία, όπου άλλωστε ο Αγγελόπουλος δεν είναι καθόλου άγνωστος - έχει βραβευθεί το 1980 για τον «Μεγαλέξανδρο» και το 1988 για το «Τοπίο στην ομίχλη».

Εξίσου γνωστός, όμως, στα του Λίντο είναι και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, του οποίου το δράμα «Delivery» διαγωνιζόταν για τον Χρυσό Λέοντα το 2004. Δεδομένης της προσωπικής σχέσης του Μίλερ με τον σκηνοθέτη, δεν αποκλείεται να δούμε στη λίστα τη νέα του δουλειά, «Αθήνα - Κωνσταντινούπολη», με τους Λευτέρη Βογιατζή και Αλεξία Καλτσίκη.

Από Χόλιγουντ μεριά τώρα συζητούνται έντονα οι εκτός συναγωνισμού συμμετοχές της δραματικής περιπέτειας του Ρίντλεϊ Σκοτ, «Βody of lies», γύρω από τις προσπάθειες ενός μισθωμένου από τη CIA δημοσιογράφου να εντοπίσει στην Ιορδανία έναν από τους εγκεφάλους των επιχειρήσεων της Αλ Κάιντα και του ιστορικού δράματος του Σαούλ Ντιμπ «Τhe Dutchess».

Στο πρώτο πρωταγωνιστούν οι Λεονάρντο ντι Κάπριο και Ράσελ Κρόου, στο δεύτερο οι Ρέιφ Φάινς και Κίρα Νάιτλι.

Αν στις παραπάνω επιλογές τσονταριστούν και το «Αustralia» του Μπαζ Λούρμαν με τους Νικόλ Κίντμαν και Χιου Τζάκμαν και το ρομαντικό δράμα «Τhe women» της Νταϊάν Ιγκλις με τις Μεγκ Ράιαν, Ανέτ Μπένινγκ και Εύα Μέντες, θα μιλάμε, συνυπολογισμένου και του «Βurn after reading», για την πιο γκλάμορους χρονιά στην ιστορία του Φεστιβάλ Βενετίας.

Οχι πάντως ότι ο βασικός κορμός των 22 ταινιών που θα διαγωνιστούν φέτος για τους Λέοντες (όλες τους παγκόσμιες πρεμιέρες, όπως φιλοδοξεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο Μίλερ) θα αποτελείται από αμερικανικές παραγωγές.

Η Ευρώπη και η Ασία θα έχουν πιθανότατα τον πρώτο λόγο για ακόμη μία χρονιά, με το πορτογαλόφωνο «Βirdwatchers» του Ιταλού Μάρκο Μπέκις, φαβορί για τη λίστα, το ίδιο και τα γαλλικά θρίλερ «Linstict de la mort» του Ζαν Φρανσουά Ρισέ (με Ζεράρ Ντεπαρντιέ και Βενσάν Κασέλ) και «Ιnju le bete dans l ombre» του Μπάρμπετ Σρέντερ, το γερμανικό δράμα εποχής «Οι Μπούντενμπρουκς» του Χάινριχ Μπρόλερ, από μυθιστόρημα του Τόμας Μαν, το «Τwo legged horse» της Ιρανής Σαμίρα Μαχμαλμπάφ ή το αγγλόφωνο «Ι come with the rain» του Βιετναμέζου Τραν Αν Χουνγκ, με πρωταγωνιστή τον Τζος Χάρτνετ.

Ακόμα στα υπόψη του Μίλερ πρέπει να είναι η νέα ταινία του Σπάικ Λι «Μiracle at Santa Αnna», ένα αντιπολεμικό δράμα, ιταλοαμερικανικής συμπαραγωγής, γυρισμένο εξ ολοκλήρου στην Τοσκάνη.

ΡΟΜΠΥ ΕΚΣΙΕΛ, ΕΘΝΟΣ, 19/07/2008

No comments: