Wednesday, July 2, 2008

ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ: ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝ!

Σε «ντε φάκτο» απεργία υποστηρίζουν οι παραγωγοί ότι βρίσκεται το Χόλιγουντ, ακόμα κι αν οι ηθοποιοί εμφανίζονται διασπασμένοι μέσα στους κόλπους του σωματείου τους, με ορισμένα «βαριά» ονόματα, όπως ο Τζακ Νίκολσον και ο Τομ Χανκς, να βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα. Πάντως η Ενωση Κινηματογραφικών και Τηλεοπτικών Παραγωγών (ΑΜΡΤΡ) έκανε την περασμένη Δευτέρα την τελευταία προσφορά της στο Σωματείο Αμερικανών Ηθοποιών (SAG): Η συμφωνία, αξίας 250 εκατομμυρίων δολαρίων, θα ισχύει για τρία χρόνια και αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και στις απαιτήσεις των ηθοποιών για μερίδιο από την προβολή των ταινιών τους στα νέα μέσα.
«Η πρόταση δεν φαίνεται να καταπιάνεται με ορισμένα βασικά θέματα που είναι σημαντικά για τους ηθοποιούς», δήλωσε ο Νταγκ Αλεν, βασικός διαπραγματευτής του SAG. Με τα μαντάτα για το μέλλον του Χόλιγουντ να είναι δυσοίωνα και τους παραγωγούς να βλέπουν ήδη απεργία, καθώς η παραγωγή των περισσότερων ταινιών έχει παγώσει, οι ηθοποιοί τρώγονται μεταξύ τους.
Από τη μια το SAG τηρεί σκληρό χαρακτήρα με πρωτεργάτες τους Τζακ Νίκολσον και Μπεν Στίλερ, και από την άλλη το AFTRA (Αμερικανική Ομοσπονδία Τηλεοπτικών και Ραδιοφωνικών Καλλιτεχνών), με μπροστάρηδες τους Τομ Χανκς, Αλεκ Μπάλντουιν και Κέβιν Σπέισι, είναι πρόθυμο να συμβιβαστεί. Οσο για τον ακτιβιστή Τζορτζ Κλούνεϊ, αυτός στέκεται κάπου στη μέση: «Αντί οι καλλιτέχνες να τα βάζουν ο ένας με τον άλλον, ίσως θα μπορούσαμε να βρούμε έναν τρόπο να αποκτήσουν και τα δύο σωματεία ό,τι θέλουν», δήλωσε. «Αυτές οι ιστορίες περί "Τζακ Νίκολσον εναντίον Τομ Χανκς" το μόνο που κάνουν είναι να ενισχύουν τη διαπραγματευτική δύναμη του ΑΜΡΤΡ».

No comments: