Monday, July 14, 2008

ΔΙΕΘΝΗΣ «ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ»


Η βραβευμένη ταινία του Γιάννη Σμαραγδή «Ελ Γκρέκο» θα συμμετάσχει επίσημα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, ενώ πέτυχε και διεθνή διανομή της. Στο Φεστιβάλ του Τορόντο θα παρουσιαστεί και η έκθεση «EL GRECO - Από το πλατό στην οθόνη», στο μουσείο «Batta» (παρουσιάστηκε στο μετρό Συντάγματος και στο Μουσείο του Τελλογλείου Ιδρύματος του ΑΠΘ). Η έκθεση περιλαμβάνει αναδημιουργίες έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου που χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία, έργα τριών νέων ταλαντούχων ζωγράφων (Σάββα Γεωργιάδη, Νίκου Μόσχου, Στέλιου Πετρουλάκη), τα κοστούμια και διάφορα αντικείμενα της ταινίας.

Αμέσως μετά το Τορόντο η ταινία θα προβληθεί στη Ν. Υόρκη και το Λος Αντζελες. Το Νοέμβρη θα προβληθεί στην Ισπανία (μεταγλωττισμένη στα ισπανικά). Ακολουθούν προβολές της σε Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία και στις 9/12/2008 προβολή της στο Ευρωκοινοβούλιο, προς τιμή της Ελλάδας και του σκηνοθέτη.

Να σημειωθεί ότι εκτός των άλλων βραβείων αυτής της ταινίας, ο Γ. Σμαραγδής έλαβε (12/7) σε τελετή στους Δελφούς, το βραβείο του Πανεπιστημίου Αθηνών «Σοφίης», ενώ στις 26/9/2008 θα λάβει στη Ρώμη ένα ακόμα διεθνές βραβείο για την προσφορά του στην τέχνη και τον πολιτισμό.

No comments: