Tuesday, July 8, 2008

ΤΟ «METROPOLIS» ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ

Ογδόντα χρόνια έπειτα από την εποχή που γυρίστηκε, το «Metropolis» του Φριτς Λανγκ, μια εμβληματική ταινία για το είδος της επιστημονικής φαντασίας, είναι και πάλι διαθέσιμη ολόκληρη, με τις σκηνές που είχαν κοπεί και θεωρούνταν χαμένες.

Η χωρίς περικοπές κόπια βρέθηκε στο Μπουένος Αϊρες, στο Μουσείο Κινηματογράφου της Αργεντινής, το οποίο την είχε στην κατοχή του, χωρίς κανείς μέχρι τώρα να έχει συνειδητοποιήσει την αξία της. Με τον φόβο ότι κανείς δεν πρόκειται να την πάρει στα σοβαρά στην Αργεντινή, η επιμελήτρια του μουσείου Πόλα Φελίξ- Ντιντιέ, απευθύνθηκε σε Γερμανούς ειδικούς, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ταινία είναι η πρωτότυπη στην πλήρη της εκδοχή.


http://ahc.uwyo.edu/images/edu_outreach/archivesweek/2001/lang.jpg

Ο Φριτς Λανγκ [στη φωτογραφία] είχε γυρίσει το «Metropolis» το 1927, με έναν προϋπολογισμό επτά εκατομμυρίων μάρκων για τα στούντιο Μπάμπελσμπεργκ, κάνοντας την ταινία μία από τις ακριβότερες παραγωγές στη μέχρι τότε σύντομη ιστορία του κινηματογράφου. Ομως ήταν επίσης μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες, τόσο σε ό,τι αφορά την εμπορικότητα, όσο και στην υποδοχή που τής επιφύλαξε η κριτική.

Στη συνέχεια το «Metropolis» αγοράστηκε από την αμερικανική Universal, η οποία έκρινε ότι υπήρχαν πολλές βίαιες σκηνές, όπως και ότι η πλοκή ήταν ιδιαίτερα σύνθετη. Ετσι μεγάλο μέρος της ταινίας κόπηκε και στο μοντάζ η πλοκή απλουστεύτηκε. Υπεραπλουστεύτηκε σύμφωνα με πολλούς ιστορικούς του κινηματογράφου, οι οποίοι αναφέρουν ότι στη γνωστή στους περισσότερους βερσιόν, πολλά νήματα της ιστορίας δεν συνδέονται.


Η εικόνα “http://i3.photobucket.com/albums/y72/inmahaynuss/lang-fritz-m-1193879.jpg” δεν μπορεί να προβληθεί επειδή περιέχει σφάλματα.

Με την ανακάλυψη της πλήρους κόπιας, οι θεατές και οι μελετητές του έργου του Φριτς Λανγκ θα μπορέσουν να δουν το «Metropolis» με άλλη ματιά. Θα χρειαστεί βέβαια αρκετός χρόνος μέχρι να γίνει αυτό. Η κόπια που βρέθηκε στην Αργεντινή είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση, γεμάτη γρατσουνιές και η ταινία δεν πρόκειται να προβληθεί στο κοινό στην ολοκληρωμένη της εκδοχή, πριν από την πλήρη αποκατάστασή της.

No comments: