Wednesday, July 9, 2008

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΑΣΤΕΡΩΝ ΣΤΟ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ

Σοβαρό πλήγμα δέχτηκαν σήμερα τα σχέδια της Συντεχνίας των Ηθοποιών του Κινηματογράφου (SAG) του Χόλιγουντ για πιέσεις στις κινηματογραφικές εταιρείες με στόχο μεγαλύτερες αυξήσεις στα μέλη της καθώς το δεύτερο μεγαλύτερο συνδικάτο του κλάδου επικύρωσε με καθολική ψηφοφορία τη συλλογική σύμβαση που είχε υπογράψει η διοίκηση του με τους εργοδότες.

Η συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει η Αμερικανική Ομοσπονδία Καλλιτεχνών της Τηλεόρασης και του Ραδιοφώνου (AFTRA), στα 70.000 μέλη της οποίας συμπεριλαμβάνονται ο Τομ Χανκς, ο Κέβιν Σπέησι και η Σάλι Φιλντ, είχε απορριφθεί από τη SAG, η οποία είχε καλέσει τα περίπου 40.000 μέλη της που ανήκουν και στην AFTRA, να καταψηφίσουν τη συλλογική σύμβαση.

Στη ψηφοφορία η οποία διεξήχθη χθες, το 62% των μελών της Ομοσπονδίας ενέκρινε την συμφωνία αν και δεν ανακοινώθηκε η ακριβής προσέλευση στις κάλπες.

«Η πλειοψηφία των μελών μας τελικά εστίασε σε αυτό που είχε σημασία, τα προφανή οφέλη από μία συλλογική σύμβαση που περιέχει ουσιαστικά κέρδη για κάθε κατηγορία καλλιτέχνη, τόσο στα παραδοσιακά όσο και στα καινούργια μέσα», δήλωσε μετά από τη ψηφοφορία η πρόεδρος της AFTRA, Ρομπέρτα Ρήντσον.

Όμως παρατηρητές στο Χόλιγουντ σημειώνουν ότι παρά την επικύρωση, το 62% θεωρείται ιδιαίτερα χαμηλό καθώς συνήθως οι παρόμοιες συμφωνίες επικυρώνονται με ποσοστά άνω του 90%.

Η Ρήντσον απέδωσε τη χαμηλή διαφορά, στη σύγχυση που προκάλεσε τους ηθοποιούς, η έκκληση της SAG για απόρριψη. «Αντιμετωπίσαμε μία άνευ προηγουμένου κατάσταση κατά την οποία ένα άλλο συνδικάτο ξεκίνησε μία καλά χρηματοδοτημένη και κακόβουλη επίθεση εναντίον της διαδικασίας επικύρωσης», είπε η πρόεδρος της AFTRA.

Η Συντεχνία, η οποία έχει στις τάξεις της τον Τζάκ Νίκολσον, τον Σον Πεν και τον Βίγκο Μορτενσεν, είχε καλέσει τους ηθοποιούς να καταψηφίσουν τη συμφωνία έτσι ώστε να αποκτήσει το μοχλό για να διαπραγματευtεί μία πιο ευνοϊκή συμφωνία με τις εταιρίες για τα μέλη της που εργάζονται τόσο σε ταινίες, όσο και στην τηλεοπτικές σειρές που προβάλλονται σε ώρες υψηλής τηλεθέασης.

Η διοίκηση της AFTRA υποστήριξε ότι διασφάλισε τους καλύτερους δυνατούς όρους χωρίς απεργία, συμπεριλαμβανομένων υψηλοτέρων μισθών, νέων αμοιβών για την επαναχρησιμοποίηση του προϊόντος και δικαιωμάτων από την προβολή στο διαδίκτυο ενώ είχε προειδοποιήσει ότι η απόρριψη της συμφωνίας θα οδηγούσε το Χόλιγουντ σε εργασιακή αναταραχή.

Οι συζητήσεις ανάμεσα στη Συντεχνία και στις εταιρίες οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο την προηγούμενη εβδομάδα αναφορικά με τα ίδια θέματα, η διαφωνία επί των οποίων είχε οδηγήσει πριν από λίγους μήνες τους σεναριογράφους σε απεργία που κράτησε 14 εβδομάδες.

Συγκεκριμένα οι θέσεις των δύο πλευρών απέχουν για θέματα όπως η αμοιβή ενός μέλους της Ένωσης για εργασία που δημιουργείται για το ίντερνετ ενώ η SAG επιμένει να ζητά υψηλότερες αμοιβές για τις πωλήσεις των DVD, αν και τόσο οι σεναριογράφοι, όσο και η AFTRA είχαν εξαναγκαστεί να αποσύρουν το αίτημα.

Οι προβλέψεις που ενεκρίθησαν στη ψηφοφορία της AFTRA είναι περίπου ίδιες με τις προτάσεις που κατατέθηκαν πριν από μία εβδομάδα στην SAG λίγες ώρες πριν λήξει η τριετής συλλογική σύμβαση εργασίας που ισχύ για τα μέλη της SAG και σε ότι αφορά τις επιπρόσθετες αποζημιώσεις, σύμφωνα με τις εταιρείες, είναι κόστους 250 εκ. δολαρίων.

Οι εταιρίες έχουν δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις με τη SAG έχουν ολοκληρωθεί και κάλεσαν την ηγεσία της συντεχνίας να επιτρέψει στα μέλη της να ψηφίσουν για την τελική προσφορά. Η απάντηση της SAG, η οποία σε δήλωση της χαρακτήρισε τη σύμβαση της AFTRA «ανεπαρκή» αναμένεται αύριο, επανέλαβε ότι θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τα σημαντικά για τους ηθοποιούς θέματα που η AFTRA άφησε χωρίς συζήτηση.

Πάντως η διοίκηση της Συντεχνίας, υποβαθμίζει το ενδεχόμενο απεργίας για την οποία απαιτείται η θετική ψήφος των μελών, ενώ εξίσου απίθανο θεωρείται και το ενδεχόμενο εργοδοτικής ανταπεργίας από τις εταιρείες. Καλοί γνώστες της κινηματογραφικής βιομηχανίας εξέφραζαν έντονες αμφιβολίες για το κατά πόσο, υπό το φως της απεργίας των σεναριογράφων, η SAG μπορεί να περάσει ακόμη και μία στάση εργασίας.

Πάντως η κινηματογραφική βιομηχανία βρίσκεται σε καθεστώς απεργίας εκ των πραγμάτων καθώς οι μεγάλες εταιρείες έχουν σταματήσει εκ των προτέρων τις περισσότερες κινηματογραφικές παραγωγές τους έτσι ώστε να αποφύγουν το ενδεχόμενο μιας δαπανηρής εργασιακής αναταραχής.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: