Monday, July 21, 2008

ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ

«Τρεις γυναίκες δεμένες που ψάχνουν να βρουν το προσωπικό τους γέμισμα και το βρίσκουν στις ελληνικές τους ρίζες...». Τα λόγια της σκηνοθέτιδας Νάντιας Τας ή αλλιώς, Νάντια Τασσοπούλου, παραπέμπουν στην «καρδιά» της ταινίας, που θα ξεκινήσει να γυρίζεται στην Ελλάδα από την άνοιξη του 2009.

Από το Μανχάταν στην Ξάνθη με τρεις μετανάστριες

Παραπέμπουν, επίσης, και στη δική της επιστροφή στον τόπο καταγωγής της, καθώς είναι μια μετανάστρια, που έχοντας φύγει σε ηλικία 10 χρόνων από τη Φλώρινα και έχοντας καταφέρει να χτίσει μια ευυπόληπτη καριέρα στην Αυστραλία, ετοιμάζεται τώρα να πραγματοποιήσει γυρίσματα επί ελληνικού εδάφους για πρώτη φορά.

Από το Μανχάταν στην Ξάνθη με τρεις μετανάστριες

Μαζί της στο «Ταξίδι», όπως είναι ο τίτλος του φιλμ, θα είναι ως πρωταγωνίστριες η Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός Ολυμπία Δουκάκις, η Βρετανίδα Φιόνα Σο και η Αλεξάνδρα Λαζαρίδου, που έγραψε και το σενάριο. «Η ταινία θα μου επιτρέψει να επανέλθω στην Ελλάδα ύστερα από πολλά χρόνια», παραδέχτηκε στην επιστολή της και η Ολυμπία Δουκάκις, που δεν κατάφερε να είναι παρούσα στην πρώτη παρουσίαση του φιλμ στην Αθήνα, την περασμένη Παρασκευή.

Το στόρι περιστρέφεται κατά κύριο λόγο γύρω από τη Μαρία, η οποία ζει στο Μανχάταν και επιστρέφει στη Βόρεια Ελλάδα για να δει την άρρωστη θεία της (υπαρκτό πρόσωπο από το συγγενικό περιβάλλον της σεναριογράφου).
Η επανασύνδεση ανιψιάς και θείας στην Ξάνθη γυρνά την πρώτη πίσω στην παιδική της ηλικία, ενώ η ανασκαφή του παρελθόντος φέρνει στο φως το ημερολόγιο μιας μυστηριώδους γυναίκας του 40. Από εδώ και πέρα η ταινία μάς μεταφέρει στο 1944, όταν μια τρίτη γυναίκα, η Μανταλένα, έχει μόλις φτάσει στην Ελλάδα από το Παρίσι, δέκα μέρες πριν από την απελευθέρωση της Ελλάδας.
«Το σενάριο ασχολείται με τα συλλογικά τραύματα των ανθρώπων της χώρας μας τα τελευταία 60 χρόνια», τονίζει η Αλεξάνδρα Λαζαρίδου, ενώ οι γυναίκες -μετανάστριες, αγωνίστριες σε αναζήτηση μιας αλλαγής κατεύθυνσης στη ζωή τους- παίζουν κυρίαρχο ρόλο.
«Η ταινία αγγίζει την ουσία των σύγχρονων Ευρωπαίων γυναικών», σχολίασε η Φιόνα Σο, η οποία έπαιξε για δεύτερη φορά φέτος στην Επίδαυρο στις «Ευτυχισμένες μέρες» του Μπέκετ. Για τη συμπλήρωση των γυναικείων ρόλων εκκρεμεί το τελικό «ναι» της Ελληνοαμερικανίδας ηθοποιού Μελίνας Κανακαρίδις, λόγω ανειλημμένων επαγγελματικών υποχρεώσεών της.
Προς το παρόν οι συντελεστές αναζητούν τοποθεσίες σε Αθήνα, Ξάνθη και Πελοπόννησο για τα γυρίσματα, ενώ έρχονται σε επαφή με Ελληνες ηθοποιούς (η ταινία θα «μιλά» ελληνικά και αγγλικά). Πίσω από την παραγωγή βρίσκονται οι εταιρείες «Cascade Films» και «Τhesis Ρroductions».

ΑΝΤΑ ΔΑΛΙΑΚΑ, ΕΘΝΟΣ, 21/07/2008

No comments: