Monday, July 7, 2008

ΓΚΡΕΪΣ ΚΕΛΙ: Η ΝΤΙΒΑ ΜΙΑΣ ΕΠΟΧΗΣ

Σταρ του Χόλιγουντ, προσωπικότητα με διεθνή ακτινοβολία που συνάρπασε το κοινό, ηγερία μεγάλων σκηνοθετών, παρτενέρ διάσημων ηθοποιών και πριγκίπισσα του Μονακό που εκπλήρωσε με απαράμιλλη επιτυχία τον δεύτερο αυτό μεγάλο ρόλο της ζωής της, χαρίζοντας διεθνή αίγλη στο πριγκιπάτο, η Γκρέις Κέλι είναι συνώνυμη με τον μύθο του «αμερικανικού ονείρου». Σε μία ζωή έζησε δύο ζωές και έγινε πραγματικό είδωλο.
Πέρασαν 25 χρόνια από τότε που χάθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Μονακό. Για την επέτειο αυτή ο Δήμος του Παρισιού παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα («Les annes Grace Kelly»), σε συνεργασία με το Παλάτι του Μονακό, που παραχώρησε πολυάριθμα προσωπικά αντικείμενα και ντοκουμέντα από διάφορες εποχές της ζωής της πριγκίπισσας και από την έκθεση που έγινε το 2007 στο «Grimaldy Forum» του πριγκιπάτου συγκεντρώνοντας 130.000 επισκέπτες.
Η έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Αυγούστου, προβάλλεται στο Παρίσι με γιγάντιες αφίσες που απεικονίζουν την Γκρέις Κέλι στο απόγειο της ομορφιάς της.
ο αφιέρωμα του Δήμου του Παρισιού προτείνει μια εξερεύνηση όχι μόνο της ζωής αλλά και της εποχής της. Η σκηνοθεσία δίνει την εντύπωση στον επισκέπτη ότι εισχωρεί στην οικεία της ατμόσφαιρα και τις εμπειρίες της. Η διαδρομή ξεκινάει από τα παιδικά της χρόνια, σε περιβάλλον αριστοκρατικό, καλλιτεχνικό, τις σπουδές δραματικής τέχνης και τους πρώτους ρόλους της στο θέατρο.
Ακολουθεί η λαμπερή εποχή του Χόλιγουντ. Πολυάριθμες φωτογραφίες, που υπογράφουν μεγάλοι φωτογράφοι, δείχνουν την ηθοποιό περιστοιχισμένη από τους φίλους της, Τζάκι Κένεντι, Κάρι Γκραντ, Μαρία Κάλλας, Ωνάση, Ρίτσαρντ Μπάρτον, Σινάτρα, Ιβ Μοντάν... Ο κινηματογράφος, που ήταν άξονας της πρώτης της ζωής, αντιπροσωπεύεται από πολυάριθμα αποσπάσματα φιλμ.
Ειδική αίθουσα είναι αφιερωμένη στον Χίτσκοκ. Βλέπουμε σκηνές από ταινίες που γύρισαν μαζί, βίντεο με προσωπικά στιγμιότυπα. Ψηλά στον τοίχο δεσπόζει απεικόνιση της γνωστής σκιάς του Χίτσκοκ σαν να παραμονεύει πίσω από παράθυρο με κόκκινο φόντο.
  • Γράμματα, συμβόλαια, σημειώσεις
Μέσα από παραστάσεις που απεικονίζουν τη ζωή της παρουσιάζεται μια ολόκληρη εποχή, ο τρόπος ζωής στην Αμερική, στην Ευρώπη. Βλέπουμε την ογκώδη αλληλογραφία της σταρ, συμβόλαια, σενάρια, σημειώσεις, φωτογραφίες της σε κοσμικές εμφανίσεις. Ενα μεγάλο τμήμα της έκθεσης παρουσιάζει προσωπικά αντικείμενα: Αξεσουάρ, κοσμήματα, αγαπημένες της τσάντες φίρμας Hermes, φορέματα, επώνυμες τουαλέτες. Τα βίντεο προβάλλουν σκηνές από γνωστές ταινίες της («Το τρένο θα σφυρίξει τρεις φορές», «Το κυνήγι του κλέφτη», «Υψηλή κοινωνία»).
Το 1955 στο Φεστιβάλ των Κανών η Γκρέις Κέλι συναντά τον πρίγκιπα Ρενιέ του Μονακό, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο παλάτι που οργανώνει το περιοδικό «Paris Match». Ξεκινάει τότε ένα παραμύθι. Με τον «γάμο του αιώνα» ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο.
Η έκθεση παρουσιάζει ντοκουμέντα, πίνακες, ακουαρέλες, αντικείμενα, κοστούμια από τη ζωή στο παλάτι, από τις δραστηριότητες της πριγκίπισσας στον κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα, για την προστασία του περιβάλλοντος, για κοινωφελή έργα. Ενα σημαντικό μέρος είναι αφιερωμένο στις λαμπρές εκδηλώσεις που εμψύχωσε και που έδωσαν νέα ζωντάνια και διεθνή αίγλη στο Μονακό. Πορτρέτα, πίνακες, φωτογραφίες παρουσιάζουν επίσης την οικογενειακή ζωή της.
Η έκθεση τελειώνει με ένα επιβλητικό πορτρέτο της πριγκίπισσας, που τη δείχνει ώριμη και γαλήνια, σαν προσωπικότητα που εκπλήρωσε το μύθο της και έφυγε πριν την αγγίξει η φθορά του χρόνου.

Της ΗΡΑΣ ΦΕΛΟΥΚΑΤΖΗ, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία / 7, 06/07/2008

No comments: