Monday, July 21, 2008

ΝΑΝΤΙΑ ΤΑΣ- ΦΙΟΝΑ ΣΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Του Χρήστου Ν.Ε. Ιερείδη,ΤΑ ΝΕΑ, 21/07/2008
Επίκεντρο του «Ταξιδιού» της Νάντιας  Τας είναι η ιστορία τριών γυναικών (μία  απ΄ αυτές ενσαρκώνει η Φιόνα Σο) σε δύο  διαφορετικούς χρόνους: τη δεκαετία του ΄40  και σήμερα. «Η μία έρχεται από το Μανχάταν  στην Ξάνθη, συναντάει μια θεία της και με  μπούσουλα ένα ημερολόγιο αναζητάει τις ρίζες μιας  γυναίκας που έζησε στα καμπαρέ και επιβίωσε στα  χρόνια του πολέμου»
Επίκεντρο του «Ταξιδιού» της Νάντιας Τας είναι η ιστορία τριών γυναικών (μία απ΄ αυτές ενσαρκώνει η Φιόνα Σο) σε δύο διαφορετικούς χρόνους: τη δεκαετία του ΄40 και σήμερα. «Η μία έρχεται από το Μανχάταν στην Ξάνθη, συναντάει μια θεία της και με μπούσουλα ένα ημερολόγιο αναζητάει τις ρίζες μιας γυναίκας που έζησε στα καμπαρέ και επιβίωσε στα χρόνια του πολέμου»
Η Ελλάδα έχει- αναξιοποίητες- δυνατότητες για ξένες σινεπαραγωγές διαπιστώνουν η Ιρλανδή ηθοποιός Φιόνα Σο και η Ελληνοαυστραλέζα σκηνοθέτις Νάντια Τας. «Εδώ είναι ένα μικρό Χόλιγουντ», λένε
Η εικόνα που έχει σχηματίσει η Ιρλανδή ηθοποιός Φιόνα Σο- την απόλαυσαν όσοι βρέθηκαν στην Επίδαυρο για τις «Ευτυχισμένες μέρες» του Μπέκετ, σε σκηνοθεσία Ντέμπρα Ουόρνερ- κατά την παραμονή της στην Ελλάδα συμπίπτει με εκείνη της Ελληνοαυστραλέζας σκηνοθέτιδος Νάντια Τας (Τασοπούλου): η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει ξένους κινηματογραφικούς παραγωγούς-αν και ακόμη δεν υπάρχει το ανάλογο νομοθετικό πλαίσιο, με κίνητρα, φορολογικά και άλλα.
Η Φιόνα Σο μαζί με την Ολυμπία Δουκάκη και την Αλεξάνδρα Λαζαρίδου (υπογράφει το σενάριο) θα τεθούν υπό τις οδηγίες της Νάντιας Τας την ερχόμενη άνοιξη για τα γυρίσματα της ταινίας «Το ταξίδι». Αυτό το σχέδιο τις έφερε (πλην Δουκάκη) στην Αθήνα.
«Βρεθήκαμε σε μια γειτονιά κάτω από την Ακρόπολη. Πω, πω... τι να πω. Είδα μέρη που δεν περίμενα να δω. Ανακάλυψα μαγαζιά εφάμιλλα της Νέας Υόρκης» λέει η Νάντια Τας με πολύ καλά ελληνικά- λαμβάνοντας υπ΄ όψιν ότι είναι στο εξωτερικό τα τελευταία 35 χρόνια.
«Σκεφτείτε ότι εσωτερικές σκηνές που θα έπρεπε να γυρίσω στη Νέα Υόρκη, μπορώ να τις κάνω εδώ. Κάποια εξωτερικά γυρίσματα πρέπει να γίνουν εκεί, αλλιώς δεν θα είχα λόγο να ταξιδέψω στην Αμερική».
«Οργανώσατε άρτιους Ολυμπιακούς Αγώνες, κάνετε κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Επιδαύρου, ένα από τα καλύτερα κατά την άποψή μου, επομένως δεν βρίσκω λόγους που να μην μπορούν να γίνουν ξένες κινηματογραφικές παραγωγές εδώ» έλεγε από την πλευρά της η Ιρλανδή ηθοποιός Φιόνα Σο. «Τα έχετε όλα. Καταπληκτικούς ηθοποιούς, όμορφη χώρα, ωραίο καιρό. Χρειάζεται θέληση και πίστη. Είστε ένα μικρό Χόλιγουντ».
Η Φιόνα Σο, μετά τις παραστάσεις στην Επίδαυρο (στο πλαίσιο του 54ου Φεστιβάλ) και με αφορμή την ανακοίνωση της ταινίας της Νάντιας Τας, παρέμεινε στην Ελλάδα. Πέρασε κάποιες μέρες στην Ύδρα και στη συνέχεια ήρθε στην Αθήνα. «Είχα μια συγκλονιστική εμπειρία. Μου δόθηκε η ευκαιρία να παίξω πέρσι και φέτος στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου το έργο του Μπέκετ και επομένως η σκέψη μου είναι επηρεασμένη από αυτό τον συγκερασμό των δύο κόσμων, του αρχαίου και του σύγχρονου. Ήταν σαν να έπαιζα σε όπερα. Είναι το θέατρο των Θεών. Έπειτα στην Ύδρα που έμεινα για μία εβδομάδα εντυπωσιάστηκα από την ομορφιά της. Και να που με την ταινία της Νάντιας ακόμη ένα όνειρό μου θα γίνει πραγματικότητα. Διότι πολύ θέλαμε να δουλέψουμε μαζί. Αυτό που με συγκινεί ιδιαιτέρως είναι ότι κατά την παραμονή μου εδώ ένιωσα οικεία».
«Πολλές φορές έτυχε να διαβάσω σενάριο που θα μπορούσε να γίνει ταινία στην Ελλάδα. Για πρώτη φορά όμως ένιωσα πως το όνειρο μπορεί να γίνει πραγματικότητα όταν πήρα το σενάριο της Αλεξάνδρας (σ.σ.: Λαζαρίδου)», ανέφερε η Νάντια Τας, σκηνοθέτις (και παραγωγός με την Cascade Films) της ταινίας-με συμπαραγωγό την ομάδα «Θέσις».
Ολυμπία Δουκάκη: «Πίσω στις ρίζες»
Επαγγελματικές υποχρεώσεις δεν επέτρεψαν στην Ολυμπία Δουκάκη να βρεθεί στην ελληνική παρουσίαση της παραγωγής, ωστόσο με επιστολή της εξέφρασε τη χαρά της καθώς «η Νάντια κι εγώ προσβλέπαμε πολύ σ΄ ένα σενάριο για μια συνεργασία που θα μας έφερνε πίσω στις ρίζες μας».
Πέραν της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για την υλοποίηση του φιλμ, με ξεκάθαρη την πρόθεση της σκηνοθέτιδος για διεθνή προβολή, σημαντικό ρόλο καλείται να παίξει η ελληνική Πολιτεία. «Συνδράμοντας οικονομικά το υπουργείο Πολιτισμού την ταινία, αυτομάτως "ξεκλειδώνει" λογαριασμός του αυστραλιανού κράτους, από τον οποίο θα διατεθεί κονδύλι για τη χρηματοδότηση της ταινίας, στο πλαίσιο τριμερούς συμφωνίας που έχει υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας, Αυστραλίας, Καναδά», ενημέρωνε η Νάντια Τας.

No comments: