Wednesday, July 23, 2008

ΑΡΩΜΑ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΑΝΓΚΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Φωτογραφία

Ο αργεντινός συνθέτης Γκουστάβο Σανταολάγια (αριστερά) και ο βραζιλιάνος σκηνοθέτης Βάλτερ Σάλες θα τιμήσουν με την παρουσία τους το 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

O διεθνώς αναγνωρισμένος αργεντινός συνθέτης Γκουστάβο Σανταολάγια, βραβευμένος με δύο Οσκαρ καλύτερης μουσικής για τη δουλειά του στις ταινίες «Το μυστικό του Βrokeback Μountain» του Ανγκ Λι (2005) και «Βabel» του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου (2006), θα είναι ένα ακόμη από τα πρόσωπα που θα παραβρεθούν στο 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Μαζί του και ένας παλαιός γνώριμος του Φεστιβάλ, ο βραζιλιάνος σκηνοθέτης Βάλτερ Σάλες, ο οποίος το είχε επισκεφθεί το 2006 για το μεγάλο αφιέρωμα στον βραζιλιάνικο κινηματογράφο.
Μία από τις ταινίες που εξασφάλισε η 49η διοργάνωση είναι η τελευταία του Σάλες, «Linha de Ρasse», την οποία συνσκηνοθέτησε με την Ντανιέλα Τόμας. Η ταινία που διεκδίκησε εφέτος τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών αποτελεί τη συνέχεια της συνεργασίας των Σάλες και Σανταολάγια, η οποία άρχισε με τα «Ημερολόγια μοτοσικλέτας». Αυτή την εποχή άλλωστε ο Σάλες ασχολείται με την πολυαναμενόμενη κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος «Οn the road» του Τζακ Κέρουακ, επίσης σε μουσική Σανταολάγια.
Το Φεστιβάλ ανακοίνωσε επίσης μία ακόμη προσκεκλημένη του, την παραγωγό, σεναριογράφο και σκηνοθέτρια Λίτα Στάντιτς, μια σημαντική παραγωγό του αργεντίνικου- και όχι μόνο- κινηματογράφου, η οποία έχει ανακαλύψει και έχει δώσει φτερά σε σπουδαίους κινηματογραφιστές, όπως η Λουκρέσια Μαρτέλ, ο Ισραέλ Αντριάν Καετάνο και ο Πάμπλο Τραπέρο . Η Στάντιτς θα παρουσιάσει στο 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το ντοκυμαντέρ «Cafe de los Μaestros» του Μιγκέλ Κόχαν (2008), το οποίο αφηγείται την επανένωση ενός θρυλικού αργεντίνικου συγκροτήματος τανγκό σε μια συναυλία που δόθηκε στο Μπουένος Αϊρες.
Κατά κάποιον τρόπο η συγκεκριμένη ταινία είναι το «σταυροδρόμι» της συνάντησης των Στάντιτς, Σάλες και Σανταολάγια, αφού το τρίο ένωσε τις δυνάμεις του στην παραγωγή προκειμένου να γιορτάσει τη μουσική ψυχή της αργεντίνικης παράδοσης, το τανγκό, αλλά και να τιμήσει τους αργεντινούς μουσικούς που εδώ και πολλές δεκαετίες τού δίνουν πνοή. Θυμίζουμε ότι στις αρχές του μήνα το Φεστιβάλ ανακοίνωσε ότι τιμώμενα πρόσωπα εφέτος θα είναι επίσης οι Βέλγοι Ζαν Πιερ και Λυκ Νταρντέν και ο Βρετανός Τέρενς Ντέιβις, ενώ ένα ακόμη αφιέρωμα θα είναι στις ταινίες του άγνωστου στην Ελλάδα αφρικανού σκηνοθέτη Ουσμάν Σεμπένε (1923-2007).

No comments: