Thursday, July 10, 2008

ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ - ΤΟ ΒΗΜΑ - 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2008

Φωτογραφία
Ετοιμοι για το «Τhe bank job: Το μεγάλο κόλπο»: από δεξιά, η «μοιραία» Σάφρον Μπάροουζ, ο αρχηγός της σπείρας Τζέισον Στέιθαμ, ο Αλκι Ντέιβιντ και ο Στίβεν Κάμπελ Μουρ
ΤΟΥ Ι. ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ, ΤΟ ΒΗΜΑ, 10/07/2008
Βασισμένη σε πραγματική ιστορία, η περιπέτεια «Τhe bank job: Το μεγάλο κόλπο» του Ρότζερ Ντόναλντσον είναι ένα χορταστικό γκανγκστερικό έργο «εποχής» με αρετές. Ανάμεσά τους η εντυπωσιακή σε λεπτομέρειες αναπαράσταση του Λονδίνου των αρχών της δεκαετίας του 1970, το νευρώδες γύρισμα που δεν αφήνει λεπτό να πάει χαμένο και η ποικιλία των ηρώων στις πλευρές του νόμου.
Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι οι κακοποιοί που αναλαμβάνουν να χτυπήσουν α λα ριφιφί μια τράπεζα του Λονδίνου ξαφρίζοντας τις θυρίδες της είναι οι πιο αθώοι της ιστορίας. Οι θυρίδες κρύβουν και σκοτεινά μυστικά: οπτικοακουστικό υλικό σεξουαλικών σκανδάλων της βρετανικής κυβέρνησης και ημερολόγια που καταγράφουν «λαδώματα» της διεφθαρμένης αστυνομίας.
Στο ύφος της η ταινία δείχνει να φλερτάρει κάπως προς την πλευρά των «Δύο καπνισμένων καννών» του Γκάι Ρίτσι, αν και η ατμόσφαιρά της είναι ρεαλιστική, στρωτή, χωρίς ιδιαίτερες σινεφιλικές αναφορές. Ο γενικώς αντιπαθής Τζέισον Στέιθαμ υποδύεται τον ρόλο του αρχηγού της σπείρας και αποδεικνύει ότι μπορεί να γίνει γοητευτικός όταν το υλικό είναι αξιόλογο. Δίπλα του η «μοιραία» Σάφρον Μπάροουζ αλλά και ο Ντέιβιντ Σασέτ (ο τηλεοπτικός Ηρακλής Πουαρό) σε ρόλο αρχικακοποιού με σαδιστικές τάσεις.

▅ «Οταν με βρήκε» («Τhen she found me») της Ελεν Χαντ. Ντεμπούτο στη σκηνοθεσία της Χαντ, μια ευαίσθητη κομεντί στην οποία η ίδια υποδύεται μια γυναίκα σε κρίση ηλικίας και ταυτότητας: θέλει να γίνει μητέρα και έχει μόλις γνωρίσει την πραγματική μητέρα της (η Μπετ Μίντλερ «κλέβει» την παράσταση). Λίγο χιούμορ, λίγο δάκρυ, παραλίγο μια μεγάλη ταινία. Συμμετέχει ο Κόλιν Φερθ.

▅ «Τhe baker» του Γκάρετ Λούις. Χαμηλών τόνων αλλά δραστήρια κωμωδία παρεξηγήσεων από την Αγγλία, με κεντρικό ήρωα έναν πληρωμένο φονιά ( Ντέμιαν Λούις) που ανακαλύπτει την εσωτερική γαλήνη παριστάνοντας τον φούρναρη σε ένα χωριό. Θα αρέσει σε όσους αρέσει το βρετανικό χιούμορ τύπου «Του Θεού το χόρτο». Ξεχωριστό χρώμα δίνουν οι γραφικοί κάτοικοι του χωριού.

▅ «Το σημάδι του Κάιν» («Τhe mark of Cain») του Μαρκ Μούντεν. Θυμίζοντας αρκετά το «Redacted» του Μπράιαν Ντε Πάλμα που παίχτηκε πριν από λίγο καιρό, «Το σημάδι του Κάιν» εστιάζει στις θηριωδίες βρετανών στρατιωτών στον πόλεμο του Ιράκ και σχολιάζει την παράνοια στην οποία μπορεί να οδηγήσει μια κατάσταση πολέμου. Παίζουν: Μάθιου Μακ Νούλτον, Σον Ντούλεϊ κ.ά.

▅ «Αξιότιμοι κλέφτες» («Ca$h») του Ερίκ Μπενάρντ. Οι Γάλλοι πήγαν να μιμηθούν το στυλ της «Συμμορίας των 11» και τα ΄καναν μούσκεμα. Σεναριακό χάος και ψευδο-lifestyle μπουρδουκλώνονται σε έναν ανιαρό τουριστικό οδηγό της Γαλλικής Ριβιέρας, με τον Ζαν Ρενό ως εγκέφαλο σπείρας μικρομεγάλων κακοποιών. Εντύπωση προκαλεί το σεξαπίλ της Βαλέρια Γκολίνο όσο μεγαλώνει γίνεται πιο σέξι.

No comments: