Thursday, July 10, 2008

49Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Οι Βέλγοι Ζαν Πιερ και Λικ Νταρντέν, δύο σπουδαίες προσωπικότητες του παγκόσμιου κινηματογράφου, και ο ριζοσπάστης Αγγλος σκηνοθέτης Τέρενς Ντέιβις καταφθάνουν τον Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη. Το 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (14- 23 Νοεμβρίου) θα φωτίσει με μεγάλα αφιερώματα το έργο των ξεχωριστών Ευρωπαίων δημιουργών. Ταυτόχρονα θα αποτίσει φόρο τιμής στον πατέρα του «αφρικανικού σινεμά», τον συγγραφέα και σκηνοθέτη Ουσμάν Σεμπένε, που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Ιούνιο σε ηλικία 84 ετών.
Οι αδελφοί Νταρντέν έγιναν αγαπημένοι του μεγάλου κοινού το 1999 με τη «Ροζέτα», που τους χάρισε Χρυσό Φοίνικα στις Κάνες
* Οι αδελφοί Νταρντέν, βραβευμένοι δύο φορές με τον «Χρυσό Φοίνικα» των Κανών («Ροζέτα» και «Το παιδί») έχουν πίσω τους μια δημιουργική πορεία τριάντα ετών. Στο πρόσφατο Φεστιβάλ των Κανών, το τελευταίο τους φιλμ «Le silence de Lorna», με ηρωίδα μια Αλβανή μετανάστρια από το Κόσοβο, αν και φαβορί για τον Φοίνικα, έφυγε τελικά με το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου.
Το σινεμά των Νταρντέν άντλησε, αρχικά, στοιχεία από τα ρεαλιστικά κινήματα του μεταπολεμικού κινηματογράφου της Ευρώπης. Ξεκίνησαν το 1978 με το ντοκιμαντέρ «Το τραγούδι του αηδονιού» με θέμα την αντίσταση ενάντια στους ναζί στο Βέλγιο. Υστερα από τη μακρόχρονη ενασχόλησή τους με το ντοκιμαντέρ, είδος που επηρέασε το ύφος και τη «γραφή» τους, στράφηκαν στις ταινίες μυθοπλασίας. Με πρώτη το «Falsch», γύρω από μια εβραϊκή οικογένεια που δολοφονήθηκε από τους ναζί. Ακολούθησαν οι ταινίες «Σας σκέφτομαι» (1992) και η πολυβραβευμένη «Υπόσχεση» (1996) με θέμα τη μετανάστευση στο Βέλγιο.
Ενα μεγαλύτερο κοινό θα τους ανακαλύψει το 1999 με τη «Ροζέτα»,την ιστορία ενός έφηβου κοριτσιού (βραβείο στις Κάνες για την ερμηνεία της Εμιλί Ντικέν) που χάνει τη δουλειά της και προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα εχθρικό κοινωνικό περιβάλλον. Οι Νταρντέν προσεγγίζουν τα θέματά τους με θαυμαστή απλότητα και αμεσότητα. Κάμερα στο χέρι, λιτοί διάλογοι, απουσία μουσικής αλλά και ερασιτέχνες ηθοποιοί συνθέτουν τις περισσότερες φορές το σινεμά τους. Το αφιέρωμα του 49ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο έργο τους, με την προβολή ακόμα και των πρώτων άγνωστων ταινιών τους, θα συνοδεύεται από δίγλωσση έκδοση. Οι Νταρντέν θα δώσουν ακόμα στη Θεσσαλονίκη ένα Masterclass στο οποίο θα μιλήσουν για τις τεχνικές του κινηματογράφου, το σενάριο, αλλά και την παραγωγή, καθώς οι ίδιοι αναλαμβάνουν και τις παραγωγές των ταινιών τους.
* Οι «Ημέρες Ανεξαρτησίας» θα διοργανώσουν την πλήρη ρετροσπεκτίβα στο έργο του Βρετανού σκηνοθέτη Τέρενς Ντέιβις, ο οποίος θα παραβρεθεί στην Θεσσαλονίκη ως επίσημος προσκεκλημένος του φεστιβάλ. Πρόκειται για έναν από τους πλέον αυθεντικούς δημιουργούς του σύγχρονου βρετανικού κινηματογράφου, εκπρόσωπο ενός σινεμά σύνθετου, καινοτόμου, απαλλαγμένου από αφηγηματικές συμβάσεις. Οι ταινίες του διερευνούν, εκτός των άλλων, το παράδοξο του χρόνου και την αποσπασματική φύση της ανθρώπινης μνήμης. Στη Θεσσαλονίκη θα προβληθεί το αριστούργημά του «Distant voices, still lives» (βραβευμένο από τη Fipresci το 1988 στις Κάνες) και η πρόσφατη δουλειά του «Of time and city», ένα λυρικό πορτρέτο του Λίβερπουλ, γενέτειρας του δημιουργού, που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές στο τελευταίο Φεστιβάλ των Κανών.
* Τέλος το έργο και η εμβληματική προσωπικότητα του Αφρικανού συγγραφέα και σκηνοθέτη Ουσμάν Σεμπένε θα φωτιστεί πλήρως στη ρετροσπεκτίβα που επίσης διοργανώνουν οι «Ημέρες Ανεξαρτησίας». Γεννημένος στη Σενεγάλη το 1923, μετακόμισε σε αναζήτηση δουλειάς στη «μητέρα» Γαλλία το 1947, όπου σταδιακά μεταμορφώθηκε σε μαχόμενο διανοούμενο και πολιτικό ακτιβιστή. Στη Θεσσαλονίκη θα προβληθεί το σύνολο των ταινιών του, από το «Le noir de...» του 1966 μέχρι το κύκνειο άσμα του, «Moolaade» (2003). Γενικότερα το έργο του έδωσε φωνή σε όσους συμπατριώτες του δεν δίστασαν να έρθουν σε ρήξη με την εξουσία και το προνομιούχο κατεστημένο της χώρας του. **

[Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΟΥΖΑΚΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/07/2008]

No comments: