Tuesday, July 22, 2008

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΡΑΝΑΣ: ΤΑ ΠΟΛΛΑ «ΘΕΛΩ» ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Της ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΜΠΑΡΚΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/07/2008

Δεν μας εξέπληξε καθόλου που ο ταλαντούχος εικαστικός Αλέξανδρος Αβρανάς αποφάσισε να γυρίσει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του. Ξεκίνησε να σπουδάζει αρχιτέκτονας, για να περάσει γρήγορα στη Σχολή Καλών Τεχνών. Μαθητής του διάσημου Βρετανού γλύπτη Τόνι Κραγκ στο Βερολίνο (στην UdK), ασχολήθηκε λίγο με τη γλυπτική, καθώς τον κέρδισε το βίντεο. Το πρώτο μάλιστα βίντεο-έργο του το αγόρασε ο διακεκριμένος καθηγητής του! Η αγαπημένη του ασχολία είναι να βλέπει βίντεο με τις ώρες. Θαυμάζει τον Μπρους Νάουμαν και τη Σιρίν Νεσάτ. Αν προσθέσει κανείς σε όλα αυτά ότι ο σύγχρονος άνθρωπος -ανδρείκελο είναι ένα από τα βασικά θέματα στο έργο του, ήταν αναμενόμενο να ασχοληθεί και με τον κινηματογράφο.
O Βασίλης Ανδρέου και η Εύη Σαουλίδου θα είναι τ μεσοαστικό πρωταγωνιστικό ζευγάρι στο «Without»
«Without» (Χωρίς) είναι ο τίτλος της ταινίας, που γυρίζεται ήδη σε διαφορετικές γειτονιές της Αθήνας. Ο 31χρονος Λαρισαίος δημιουργός υπογράφει μαζί με την Ιωάννα Ράπτη και το σενάριό της. Η ιστορία καταγράφει την κοινή ζωή ενός μεσοαστικού ζευγαριού, ενός αναγνωρίσιμου, οικείου στους περισσότερους ζευγαριού, που ελπίζει σε ένα καλύτερο κοινωνικά και οικονομικά μέλλον.
«Η ταινία αναφέρεται στις σημερινές σχέσεις των ανθρώπων, σχέσεις που καταρρέουν όταν προτάσσονται οι προσωπικές απαιτήσεις», εξηγεί ο Αβρανάς. «Σε μια εποχή όπου η εδραίωση του κοινωνικού στάτους και η απόκτηση υλικών αγαθών βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων του ανθρώπου, οι σχέσεις ορίζονται και αναδιαμορφώνονται με βάση αυτά τα δεδομένα. Ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας μου είναι ένας άνθρωπος που αδυνατεί να θέσει τα όριά του σε σχέση με τις απαιτήσεις των άλλων και παραγκωνίζει τα δικά του θέλω. Εκτίθεται στις αυξανόμενες απαιτήσεις της συντρόφου του αλλά, δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει για να τις ικανοποιήσει, αισθάνεται ανεπαρκής και ελλιπής. Στο τέλος, όμως, θα αναγκαστεί να δώσει την ακραία και συνάμα αναπάντεχη λύση».
Κανένας από τους ήρωες δεν έχει όνομα. Ακριβώς επειδή θα μπορούσαν να είναι ο οποιοσδήποτε από μας. Ετσι, το λαμπρό, είναι αλήθεια, καστ που συγκέντρωσε θα έχει μόνο ιδιότητες και όχι ονόματα. Το πρωταγωνιστικό ζευγάρι υποδύονται ο Βασίλης Ανδρέου και η Εύη Σαουλίδου. Στον ρόλο της μητέρας εμφανίζεται η Ράνια Οικονομίδου, του εργοδότη ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης. Γραμματέας είναι η Αλεξάνδρα Αϊδίνη, γειτόνισσα η Αθηνά Μαξίμου, ένας φίλος ο Δημήτρης Ημελλος, ενώ συμμετέχουν ακόμη οι: Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Δημήτρης Σιακάρας, Γιάννης Χατζηγιάννης, Βίκυ Χατζοπούλου, Γιάννης Στάνκογλου, Αλκηστις Πουλοπούλου, Γεωργία Μαυρογιώργη, Νέστορας Κοψίδας, Βασίλης Κουκκαλάνι, Στάθης Κοκκόρης, Βίκυ Χάρις, Γεωργία Τσαγκαράκη, Κατερίνα Σαβράνη, Πέτρος Πετράκης.
Φυσικά, η θητεία του Αλέξανδρου Αβρανά στα εικαστικά θα δώσει τον τόνο στην πρώτη του ταινία. «Επιχειρώ η κάθε σκηνή να δομείται με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να είναι αυτοτελής και ενδελεχής. Η αφήγηση γίνεται μέσα από την επιλογή σημαντικών καταστάσεων-επεισοδίων που προκύπτουν στον ήρωα. Η σεναριακή λιτότητα είναι επιλογή. Στόχος μου είναι να φωτίσω στοιχεία που δραματουργικά επιτρέπουν στην εμβάθυνση των χαρακτήρων. Απώτερος σκοπός μου είναι ο θεατής να εισπράξει την όποια μεταβολή συναισθημάτων του βασικού ήρωα, να ταυτιστεί μαζί του, έτσι ώστε να οδηγηθεί μαζί του στην κορύφωση και λύτρωσή του, με τη σεναριακή ανατροπή της τελευταίας σκηνής».
Οποιος έχει δει τα βίντεο - έργα του καταλαβαίνει. Τεχνικά άρτια, εικόνες περιεκτικές και συνάμα πλαστικές, αυθεντικές και καθαρές. Αλλωστε, ποτέ δεν είχε πρόθεση να αντιμετωπίσει το μέσο σαν να είναι τηλεόραση.
Και μπορεί το «Without» να είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή, ωστόσο το κόστος της το έχει. Το έχει αναλάβει ο Νίκος Σέκερης, ο γνωστός παραγωγός (και συνεργάτης του Θ. Αγγελόπουλου). «Μου επέτρεψε να ονειρευτώ ένα άλλο είδος κινηματογράφου, να πιστέψω σε μια νέα κινηματογραφική ματιά. Το σενάριο, η ομάδα που δημιουργείται, αλλά και η πορεία του Αλέξανδρου Αβρανά στον χώρο της εικαστικής τέχνης με βίντεο-αρτ αλλά και ταινίες μικρού μήκους ("Beside", "Happy together") ήταν τα εισιτήρια για να μπω σ'αυτή την ταινία μόνος, χωρίς κρατική ή ιδιωτική βοήθεια», λέει. *

No comments: